Göteborgs Universitet jobb i Göteborg

Hitta lediga jobb hos Göteborgs Universitet i Göteborg. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet i Göteborg.

Forskningsamanuenser till Centrum för personcentrerad vård

Lärarassistent
Läs mer Maj 6
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Centrum för personcentrerad vård (GPCC) vid Göteborgs universitet är ett nationellt tvärvetenskapligt forskningscentrum som bildades år 2010 med stöd av regeringens strategiska satsning på vårdforskning. Ett fyrtiotal forskningsprojekt pågår för närvarande kring personcentrering vid olika långvariga sjukdomstillstånd och organisation av vård. GPCC är placerat vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin. För mer information om GPCC se www.gpcc.gu.se och om institutionen för vårdvetenskap och hälsa besök www.caresci.gu.se.

GPCC söker dig som vill arbeta som forskningsamanuens vid sidan av dina egna studier. En forskningsamanuens arbetar som assistent till forskare och bistår med varierande arbetsuppgifter som tillhör ett aktuellt forskningsprojekt.

Vi söker fyra forskningsamanuenser för ett tidsbegränsat uppdrag i sex månader med start i december. 

Arbetsuppgifter
Du kommer att fungera som projektassistent i något av de aktuella forskningsprojekt som bedrivs inom GPCC eller som medlem i en planeringsgrupp för en internationell vetenskaplig konferens. Det innebär att du kommer att få arbetsuppgifter som det aktuella projektet kan erbjuda såsom inmatning av forskningsresultat, litteratursammanställningar, delta vid olika möten etc. Du kommer att handledas av forskare under anställningen. Du kommer att delta i forskningsprojektet eller konferensplaneringsgruppen i syfte att väcka intresse för fortsatt forskning efter examen och får samtidigt en god inblick i universitetet som arbetsplats. Du kan också komma att knytas till den plats där forskningen bedrivs.

Kvalifikationer
Minimikravet är att du är antagen till utbildning på grund eller avancerad nivå vid Göteborgs universitet under hela anställningstiden. Helst ska du under höstterminen 2025 och vårterminen 2026 genomföra termin fyra, fem eller sex på grundnivå alternativt studera på avancerad nivå. 

Språkliga krav är kunskaper i svenska och engelska. Beroende på de olika projektens arbetsuppgifter kan goda kunskaper i det ena språket vara meriterande.

Tidigare akademiska kurser och examina, intresse för forskning, erfarenhet av liknande arbetsuppgifter, avklarade poäng och betyg kommer att beaktas vid bedömningen.

Arbetet som amanuens förutsätter god organisatorisk förmåga, kommunikativ förmåga, samarbetsförmåga, flexibilitet och noggrannhet, samt hög servicenivå. Goda relationskapande egenskaper är viktiga då vi vid centrumet arbetar utifrån ett personcentrerat förhållningssätt. 

Välkommen med din ansökan bestående av ett personligt brev, CV, betyg/intyg från tidigare högskolestudier samt en lista på kurser som beräknas avklaras under höstterminen 2025 och vårterminen 2026 (Ladok-utdrag). I ditt personliga brev önskar vi att du beskriver dig själv och tydliggör dina personliga egenskaper och erfarenheter i relation till de egenskaper och förmågor vi efterfrågar.

Anställning
Anställningen är en tidsbegränsad i sex månader med tjänsteomfattning 20% med placering vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Tillträde 2025-12-01 och avslutas 2026-05-31. Anställningen regleras i Högskoleförordningen 5 kap.

Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta;

Emma Forsgren, koordinator forskningsamanuenser, emma.forsgren@gu.se, telefon: 031-786 6056

Frågor om amanuensanställning: Eva Thörnqvist Nilsen, personalsamordnare, eva.thornqvist.nilsen@gu.se, telefon: 031-786 6133

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-10-10.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Doktorandplats i växtekofysiologi

Doktorand
Läs mer Maj 23
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i växtekofysiologi

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionens verksamhet bedrivs på två olika platser, GU:s lokaler i Natrium på Medicinaregatan 7B i Göteborg, samt på Kristineberg marina forskningsstation som drivs av den Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. Den aktuella anställningen är förlagd till Natrium.

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor.

https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare

Vi erbjuder

Göteborg universitet är en statlig myndighet vilket innebär särskilda förmåner, mer semester och bra pension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner här.

Projektbeskrivning
Doktorandprojektet är inom forskningsfältet växtekofysiologi. Dess huvudsakliga syfte är att kvantifiera variationen i stamrespiration mellan olika tempererade och boreala trädarter. De viktigaste forskningsmålen är: (i) att bestämma storleken på och de bakomliggande orsakerna till mellanartsvariationen i stamrespiration hos träd som växer under samma förhållanden och i att förbättra förståelsen av klimatförändringarnas påverkan på stamrespiration på längre tidsskalor. Projektet inkluderar fältmätningar i Göteborgs botaniska trädgårdens arboretum och laboratoriebaserade mätningar i värdinstitutionens toppmoderna fytotronanläggning som kommer att användas för att bestämma effekten av förändrade miljöförhållanden, t.ex temperatur och vattentillgång, på stamrespirationen. Befintliga modeller för stamrespiration kommer att parametriseras för att skala upp de experimentella resultaten i tid och rum. De specifika frågorna och fokuset för forskningen kommer att utvecklas i samarbete med handledarna.

Arbetsuppgifter  
Huvuduppgiften är att genomföra avhandlingsarbetet under handledning vilket inkluderar att doktoranden kommer att utveckla sina kunskaper och färdigheter i metodologi, analysförmåga och ämnesteori. Tekniker som kommer att användas inom projektet inkluderar ett brett urval av metoder inom växtekofysiologi, inklusive mätningar av trädstammars gasutbytesfysiologi, vattentransport och isotopsignaturer samt abiotiska faktorer som lufttemperatur och markfuktighet. Både fält- och laboratoriestudier ingår.

Specifika ämnesområden med särskild relevans för projektet är:


• Mellanartsvariationen i stamrespiration hos trädarter från tempererade och boreala biom samt orsakerna bakom denna variation
• Effekterna av klimatförändringsfaktorer som t.ex. temperatur och vattentillgång på stamrespirationshastigheten
• Klimatförändringarnas effekter på stamrespiration på längre tidsskalor

Ansökan 
Du ansöker om att bli antagen till forskarutbildning via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.  

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-31

Läs mer om anställningen och ansök via länken: Göteborgs universitet | Doktorandplats i växtekofysiologi

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Doktorandplats i journalistik, medier och kommunikation

Doktorand
Läs mer Maj 6
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i Journalistik, medier och kommunikation  

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) utlyser härmed en eller flera doktorandplatser i journalistik, medier och kommunikation. JMG är Sveriges ledande och en internationellt framstående miljö för forskning om journalistik, medier och kommunikation. Institutionens forskare arbetar i huvudsak med frågor som knyter an till nyhets- och samhällsjournalistik, risk- och kriskommunikation, mediepubliker och medieanvändning, digital kultur och digitala medier samt politisk kommunikation. Läs mer om JMG:s forskning här.

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet finns på universitetets doktorandsidor. https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare

Arbetsuppgifter   
Doktoranden ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Målet är att hen ska skriva en vetenskaplig avhandling och på så sätt visa att hen utvecklat de kunskaper och färdigheter som krävs för att självständigt kunna bedriva forskning och bidra till kunskapsutvecklingen inom ämnet. Platsen syftar också till att utveckla doktorandens förmåga att omsätta sina vetenskapliga färdigheter och kunskaper i fortsatt forskningsarbete eller i annat kvalificerat yrkesarbete.

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen.

Inom ramen för doktorandplatsen kan ingå institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.

För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav samt för att söka anställningen se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-31 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Doktorandplats i växtekofysiologi

Doktorand
Läs mer Maj 28
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i växtekofysiologi

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionens verksamhet bedrivs på två olika platser, GU:s lokaler i Natrium på Medicinaregatan 7B i Göteborg, samt på Kristineberg marina forskningsstation som drivs av den Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. Den aktuella anställningen är förlagd till Natrium.

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor.

https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare

Vi erbjuder

Göteborg universitet är en statlig myndighet vilket innebär särskilda förmåner, mer semester och bra pension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner här.

Projektbeskrivning
Doktorandprojektet är inom forskningsfältet växtekofysiologi. Dess huvudsakliga syfte är att kvantifiera variationen i stamrespiration mellan olika tempererade och boreala trädarter. De viktigaste forskningsmålen är: (i) att bestämma storleken på och de bakomliggande orsakerna till mellanartsvariationen i stamrespiration hos träd som växer under samma förhållanden och i att förbättra förståelsen av klimatförändringarnas påverkan på stamrespiration på längre tidsskalor. Projektet inkluderar fältmätningar i Göteborgs botaniska trädgårdens arboretum och laboratoriebaserade mätningar i värdinstitutionens toppmoderna fytotronanläggning som kommer att användas för att bestämma effekten av förändrade miljöförhållanden, t.ex temperatur och vattentillgång, på stamrespirationen. Befintliga modeller för stamrespiration kommer att parametriseras för att skala upp de experimentella resultaten i tid och rum. De specifika frågorna och fokuset för forskningen kommer att utvecklas i samarbete med handledarna.

Arbetsuppgifter  
Huvuduppgiften är att genomföra avhandlingsarbetet under handledning vilket inkluderar att doktoranden kommer att utveckla sina kunskaper och färdigheter i metodologi, analysförmåga och ämnesteori. Tekniker som kommer att användas inom projektet inkluderar ett brett urval av metoder inom växtekofysiologi, inklusive mätningar av trädstammars gasutbytesfysiologi, vattentransport och isotopsignaturer samt abiotiska faktorer som lufttemperatur och markfuktighet. Både fält- och laboratoriestudier ingår.

Specifika ämnesområden med särskild relevans för projektet är:


• Mellanartsvariationen i stamrespiration hos trädarter från tempererade och boreala biom samt orsakerna bakom denna variation
• Effekterna av klimatförändringsfaktorer som t.ex. temperatur och vattentillgång på stamrespirationshastigheten
• Klimatförändringarnas effekter på stamrespiration på längre tidsskalor

Ansökan 
Du ansöker om att bli antagen till forskarutbildning via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.  

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-31

Läs mer om anställningen och ansök via länken:Göteborgs universitet | Doktorandplats i växtekofysiologi

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Två doktorandplatser inom litteraturvetenskap

Doktorand
Läs mer Jun 11
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion är en av humanistiska fakultetens sex institutioner och har ca 100 anställda (varav ca 20 doktorander) och ca 1000 studenter. För mer information om institutionen, se https://www.gu.se/litteratur-idehistoria-religion.

Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet är en mångsidig forskningsmiljö. Främst studeras svensk och skandinavisk litteratur, men många arbetar också med litteratur från andra språkområden och med transkulturella och transmediala perspektiv inom ramen för ett vidgat litteraturbegrepp. Vår tvärvetenskapliga inriktning ger en dynamisk forskningsmiljö med stor öppenhet för att utveckla nya områden och integrera nya metoder och teoretiska perspektiv. Se vidare om aktuella forskningsområden och -projekt: https://www.gu.se/litteratur-idehistoria-religion/litteraturvetenskap.

 

Arbetsuppgifter 
Utbildning på forskarnivå består dels av kurser, vilka examineras efter hand, dels av eget forskningsarbete vilket ska leda fram till en vetenskaplig avhandling.

Doktorandanställningens mål är att doktoranden skall utveckla sådana kunskaper och färdigheter som fordras för att självständigt kunna bedriva forskning inom litteraturvetenskap samt att bidra till kunskapsutvecklingen inom ämnet genom framställandet av en vetenskaplig avhandling. Doktoranden förväntas kommunicera vetenskapliga resultat både muntligt och skriftligt. En doktorandanställning i litteraturvetenskap syftar också till att doktoranden utvecklar förmågan att omsätta uppnådda vetenskapliga färdigheter och kunskaper i fortsatt forskningsarbete eller i annat kvalificerat yrkesarbete.

Doktoranden ska vara fysiskt närvarande på arbetsplatsen och interagera aktivt i forskarutbildningsmiljön, vilket bland annat inbegriper aktivt deltagande i doktorand- och forskarseminariet vid institutionen. Institutionens arbetsspråk är svenska medan viss verksamhet kan vara på engelska. För att antas till forskarutbildningen krävs sådana kunskaper i svenska och engelska som behövs för att tillgodogöra sig obligatoriska kursmoment samt aktivt delta i seminarier och liknande – se kraven till särskild behörighet nedan. Avhandlingen får författas på svenska eller engelska, alternativt norska eller danska.

 

Allmän studieplan
Utbildningens mål, innehåll och examination samt krav och kriterier för antagning och urval beskrivs i forskarutbildningsämnets allmänna studieplan: https://www.gu.se/humaniora/var-forskarutbildning/allmanna-studieplaner-for-utbildning-pa-forskarniva.

 

För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav samt för att söka anställningen se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

 
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i psykologi, inriktning beteendegenetik

Forskare, samhällsvetenskap
Läs mer Maj 19
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Psykologiska institutionen har ca 130 anställda och bedriver en omfattande utbildnings- och forskningsverksamhet i samverkan med det omgivande samhället. Den forskning som bedrivs bedöms av internationella granskare som mycket god och söktrycket på våra utbildningar är sedan många år tillbaka högt. Se Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet för mer information.



Forskningsområde
Människor måste förvärva nya färdigheter genom hela livet för att upprätthålla socialt deltagande, självständighet och hälsa. Kunskapen om de inlärningsutmaningar som äldre personer står inför, de faktorer som förklarar individuella skillnader i lärande, samt sätt att underlätta lärande senare i livet är dock begränsad. För att åtgärda dessa kunskapsluckor undersöker forskningsprogrammet UGU-LIFE, finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, lärande och relaterade utfall i ett stort (n ? 20 000), delvis genotypat, urval av äldre vuxna som deltagit i en högkvalitativ datainsamling om skolrelaterade variabler, inklusive kognitiv förmåga, under barndomen. Det övergripande syftet är att identifiera påverkbara faktorer genom livet som påverkar lärande i högre ålder.



Arbetsuppgifter
Postdoktorn förväntas ta en ledande roll i de statistiska analyserna och rapporteringen av den data som samlats in i det första och huvudsakliga arbetspaketet inom forskningsprogrammet. Kärnan i arbetet kommer att fokusera på beteendegenetiska analyser, men arbetet kommer också att omfatta ett brett spektrum av livsloppsdata från kognitiva tester, lärandetester, enkäter och register. Postdoktorn förväntas även bidra till tvärvetenskapliga samarbeten och delprojekt inom ramen för den större forskargruppen UGU-LIFE. Undervisning och handledning kan också ingå i arbetsuppgifterna, men under högst 20 procent av arbetstiden. Postdoktorn förväntas utföra huvuddelen av arbetet på plats i Göteborg.



Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har svensk doktorsexamen, eller motsvarande utländsk examen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. För att anställas som postdoktor bör främst den komma i fråga som har avlagt examen för högst tre år sedan (beräknat från sista ansökningsdag). En person som tidigare varit anställd vid Göteborgs universitet som postdoktor under mer än ett år kan inte anställas som postdoktor igen inom samma eller närliggande ämnesområde vid universitetet


Bedömningsgrunder
Vid urvalet av behöriga sökande kommer den sökande att utses som, efter en samlad bedömning av kompetens och utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som beskrivs ovan. Vi söker en forskare som har stark kompetens inom statistiska analyser och ett stort intresse för beteendegenetik och livsloppsutveckling. Dokumenterad empirisk och teoretisk kompetens inom beteendegenetik är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med longitudinella data och i tvärvetenskapliga sammanhang är också meriterande. Sökanden ska kunna kommunicera väl på engelska, både muntligt och skriftligt. Personliga egenskaper såsom planeringsförmåga, pålitlighet, självständighet, samarbetsförmåga och kommunikativ förmåga kommer också att beaktas. Intervjuer, presentationer, arbetsprover och referenser kan ingå i urvalsprocessen och ligga till grund för bedömningen.



Anställning
Anställningen är en tidsbegränsad anställning som postdoktor under tre år, omfattning heltid med placering tills vidare vid Psykologiska institutionen. Tillträde 1 januari 2026 eller enligt överenskommelse.



Tillsättningsförfarande
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal med:


• Ett personligt brev som beskriver sökandens forskningsintresse och forskningsbakgrund.
• En fullständig meritförteckning, inklusive datum för disputation, avhandlingens titel, handledarnas namn, och en fullständig publikationslista.
• Kontaktinformation (namn, e-post, telefonnummer) till två referenspersoner.



Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta professor Martin Lövdén, martin.lovden@psy.gu.se, 031-786 3233.

Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare Therese Björkäng, therese.bjorkang@psy.gu.se, 031-786 1632.



Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.



Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-15

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Universitetslektor i Data science och AI

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Jun 5
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.
Institutionen för data- och informationsteknik söker en universitetslektor med fokus på forskning och undervisning med Göteborgs universitet som arbetsgivare.

Du kommer att arbeta vid avdelningen för Data science och AI (DSAI) som har runt 20 seniora forskare och 50 doktorander och postdoktor. Forskning vid avdelningen DSAI inkluderar allt från fundamentala metoder i algoritmer, data science och maskininlärning (optimering, bandits och förstärkningsinlärning) och deras kopplingar till domäner, i synnerhet naturlig språkbehandling, natur- och biovetenskap och medicinska/kliniska/farmaceutiska tillämpningar (i nära samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och AstraZeneca). Avdelning är tvärvetenskaplig och har starka internationella samarbeten.

Ämnesbeskrivning 
Vi söker kandidater från alla olika områden inom modern artificiell intelligens/maskininlärning, data science och algoritmer. Av särskilt intresse är nedanstående två domäner:


• Beräkningsbiologi
• Naturlig språkbehandling

Arbetsuppgifter 
Vi erbjuder en tjänst med fokus på forskning och utbildning. 


• Du kommer bedriva forskning inom ditt expertisområde.
• Du kommer handleda doktorander inom ditt forskningsområde.
• Du kommer undervisa inom de kurser och program som ges av avdelningen för Data science och AI. 
• Du kommer handleda examensarbeten på kandidat- och mastersnivå

Behörighet 
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning. 

Behörig att anställas som universitetslektor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Bedömningsgrunder 
Ansökningarna kommer i första hand bedömas baserat på vetenskapliga och pedagogiska meriter och potential relaterat till tjänstens undervisningsämnen.

Det är ett krav att du har djupa dokumenterade kunskaper inom data science och AI med dokumenterad undervisningserfarenhet inom området.

Kandidaten förväntas att vara involverad i aktuell forskning eftersom vår forskning och undervisning syftar till att vara väl kopplad till forskningsfronten. Vid bedömning av vetenskaplig kompetens ägnas särskild uppmärksamhet åt forskning dokumenterad genom högkvalitativa publikationer. Dokumenterad förmåga att initiera, planera och genomföra forskning efter doktorsexamen, internationellt vetenskapligt samarbete, samt förmåga att erhålla forskningsmedel i konkurrens är meriterande.

Förmåga att undervisa inom data science/AI och relaterade områden på universitetsnivå ska vara dokumenterad.
Det är ett krav att du är mycket bekväm med engelska i tal och skrift. Kunskaper i svenska är meriterande.

Efter en viktad bedömning av meriter och utvecklingspotential inom alla områden kommer vi att välja ut den kandidat som bedöms ha de bästa kvalifikationerna för att utföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, självständigt och i samarbete med övrig personal, samt bidra till en positiv utveckling av avdelningen och arbetsmiljön.

Tillsättningsförfarande 
I urvalsprocessen kan det utöver sakkunnigbedömningen bli aktuellt med provföreläsningar, intervjuer och referenstagning.

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta avdelningschef Gerardo Schneider gerardo.schneider@gu.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare Sanna Staf sanna.staf@cse.gu.se


Fackliga organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 



Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.  

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska innefatta följande handlingar:


• Meritförteckning/CV och personuppgifter.
• Utbildningsbevis, betyg eller andra handlingar.
• Avsiktsförklaring på max en A4-sida där den sökande presenterar sig själv.
• Forskningsplan (1-3 sidor) där den sökande presenterar sin framtidsplan inom forskning för de kommande 3-5 åren.
• Redogörelse för vetenskapliga meriter innehållande en förteckning över de (max) 5 vetenskapliga arbeten som åberopas, motivering till urvalet, samt kortfattad redogörelse för egen vetenskaplig verksamhet.
• Redogörelse för pedagogiska meriter innehållande pedagogisk utbildning, en förteckning över de (max) 5 pedagogiska arbeten/läromedel som åberopas, samt kortfattad redogörelse för pedagogisk verksamhet och reflektion. Kvalitativa omdömen, kursutvärderingar eller motsvarande bör bifogas.
• Kortfattad redogörelse för ledarskaps- och administrativa meriter samt samverkansmeriter
• Referenser

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-15


Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i psykologi, inriktning vetenskapen om lärande

Forskare, samhällsvetenskap
Läs mer Maj 19
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Psykologiska institutionen har ca 130 anställda och bedriver en omfattande utbildnings- och forskningsverksamhet i samverkan med det omgivande samhället. Den forskning som bedrivs bedöms av internationella granskare som mycket god och söktrycket på våra utbildningar är sedan många år tillbaka högt. Se Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet för mer information.

Forskningsområde
Människor måste förvärva nya färdigheter genom hela livet för att upprätthålla socialt deltagande, självständighet och hälsa. Kunskapen om de inlärningsutmaningar som äldre personer står inför, de faktorer som förklarar individuella skillnader i lärande, samt sätt att underlätta lärande senare i livet är dock begränsad. För att åtgärda dessa kunskapsluckor undersöker forskningsprogrammet UGU-LIFE, finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, lärande och relaterade utfall i ett stort (n ? 20 000), delvis genotypat, urval av äldre vuxna som deltagit i en högkvalitativ datainsamling om skolrelaterade variabler, inklusive kognitiv förmåga, under barndomen. Det övergripande syftet är att identifiera påverkbara faktorer genom livet som påverkar lärande i högre ålder.



Arbetsuppgifter
Postdoktorn förväntas ta en ledande roll i de statistiska analyserna och rapporteringen av den data som samlats in i det första och huvudsakliga arbetspaketet inom forskningsprogrammet. Kärnan i arbetet kommer att fokusera på modellering av lärandeprestationer i högre ålder samt på att undersöka prediktorer för lärandeengagemang och lärandeprestationer baserat på livsloppsdata från kognitiva tester, enkäter och register. Postdoktorn förväntas även bidra till tvärvetenskapliga samarbeten och delprojekt inom ramen för den större forskargruppen UGU-LIFE. Undervisning och handledning kan också ingå i arbetsuppgifterna, men under högst 20 procent av arbetstiden. Postdoktorn förväntas utföra huvuddelen av arbetet på plats i Göteborg.



Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har svensk doktorsexamen, eller motsvarande utländsk examen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. För att anställas som postdoktor bör främst den komma i fråga som har avlagt examen för högst tre år sedan (beräknat från sista ansökningsdag). En person som tidigare varit anställd vid Göteborgs universitet som postdoktor under mer än ett år kan inte anställas som postdoktor igen inom samma eller närliggande ämnesområde vid universitetet.



Bedömningsgrunder
Vid urvalet av behöriga sökande kommer den sökande att utses som, efter en samlad bedömning av kompetens och utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som beskrivs ovan. Vi söker en forskare som har stark kompetens inom psykometri och statistiska analyser, och ett stort intresse för inlärning och livsloppsutveckling. Dokumenterad empirisk och teoretisk kompetens inom områden relaterat till inlärning är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med longitudinella data och i tvärvetenskapliga sammanhang är också meriterande. Sökanden måste kunna kommunicera väl, både muntligt och skriftligt, på engelska. Personliga egenskaper såsom planeringsförmåga, pålitlighet, självständighet, samarbetsförmåga och kommunikativ förmåga kommer också att beaktas. Intervjuer, presentationer, arbetsprover och referenser kan ingå i urvalsprocessen och ligga till grund för bedömningen.



Anställning
Anställningen är en tidsbegränsad anställning som postdoktor under tre år, omfattning heltid med placering tills vidare vid Psykologiska institutionen. Tillträde 1 januari 2026, eller enligt överenskommelse.



Tillsättningsförfarande
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal med:


• Ett personligt brev som beskriver sökandens forskningsintresse och forskningsbakgrund.
• En fullständig meritförteckning, inklusive datum för disputation, avhandlingens titel, handledarnas namn, och en fullständig publikationslista.
• Kontaktinformation (namn, e-post, telefonnummer) till två referenspersoner.



Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta professor Martin Lövdén, martin.lovden@psy.gu.se, 031-786 3233.

Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare Therese Björkäng, therese.bjorkang@psy.gu.se, 031-786 1632.



Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.



Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-15

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Doktorandplats i Informatik med fokus på Generativ AI

Doktorand
Läs mer Maj 19
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.OBS! För komplett annons, se lediga jobb på vår hemsida.

Arbetsuppgifter   

Artificiell intelligens och automation formar alltmer den moderna arbetsplatsen inom mjukvaruutveckling. Verktyg som Github CoPilot förväntas göra mjukvaruutvecklare snabbare och mer produktiva men den specifika påverkan av nya teknologier, särskilt generativ AI, på jobb och arbetsdynamik är fortfarande osäker. Samtidigt som nya och mer kraftfulla modeller tillgängliggörs, blir mjukvaruutvecklare mer beroende av modellernas förslag på ny källkod, nya testfall eller nya designalternativ.

Forskningen kommer att adressera två huvudmål: att utforska mikro-nivåförändringar i arbetsmiljöer samt att undersöka de teoretiska och praktiska konsekvenserna av generativ AI för organisatorisk dynamik inom mjukvaruutvecklingsföretag. Forskningen kräver förståelse för mjukvaruutveckling och hur man inom mjukvaruutveckling använder generativ AI, t.ex. användande av källkodsmodeller från HuggingFace och ramverk så som LangChain och Ollama.

Denna doktorandplats är en del av Continuous Digitalization (CoDig) Competence Center. CoDig är ett samarbete mellan företag inom området mjukvaruintensiva system och fem svenska universitet.
CoDigs uppdrag är att kraftigt öka den svenska industrins konkurrenskraft genom att möjliggöra en omvandling av industrin för mjukvaruintensiva system till en modern, världsledande digitaliserad industri. Som en del av vårt team kommer du tidigt i din forskarutbildning att arbeta tillsammans med industriella partners inom CoDig, vilket ger dig möjlighet att kombinera akademisk forskning med insikter och erfarenheter från industrin.

För mer information, vänligen besök: https://www.software-center.se/codig/

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen.?   

Den som erhåller tjänsten kommer antas till forskarutbildning i Informatik, som syftar till en doktorsexamen i ämnet. Utbildningen löper över fyra år på heltid motsvarande 240 hp och består av ett antal doktorandkurser samt av ett kvalificerat forskningsarbete som ska avrapporteras skriftligen på engelska i form av en doktorsavhandling. Doktorandens forskarutbildning bedrivs under handledning av en huvudhandledare och två biträdande handledare. Handledarna har till uppgift att bidra till doktorandens utveckling avseende god forskningssed, metod, analytiska färdigheter och teoretiskt djup och bredd. Resultaten kommer att kommuniceras i form av vetenskapliga artiklar, konferenspresentationer mm och en doktorsavhandling. För att erhålla en filosofie doktorsexamen i Informatik vid fakulteten för naturvetenskap och teknik vid Göteborgs universitet måste doktoranden ha erhållit betyget godkänt på de kurser och prov som ingår i studieplanen samt ha skrivit och muntligt försvarat en doktorsavhandling som har godkänts vid en offentlig disputation.

Som doktorand i informatik med specialisering på Generativ AI och dess inflytande på arbetet, kommer du att utföra följande huvuduppgifter:


• Genomföra självständig forskning om hur generativ AI omformar arbetsprocesser och roller, med särskilt fokus på den digitala transformationen av organisationer;
• Samla in, analysera och tolka kvalitativa och kvantitativa data;
• Publicera vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter och presentera resultat på konferenser;
• Samarbeta med akademiska och industriella partners för att koppla forskning till praktiska tillämpningar.

Inom ramen för din doktorandanställning kan du ha institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.  

Behörighet   
För tillträde till forskarutbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall den särskilda behörighet som är fastställd i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.  

Grundläggande behörighet till forskarutbildning på forskarnivå har den som:    


• avlagt examen på avancerad nivå, eller 
• fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller  
• på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i ämnet informatik har den som:


• uppnått examen på grund- eller avancerad nivå i ämnet informatik eller software engineering, eller inom närliggande relevanta områden
• har kompetens och erfarenhet av programmering i Python och grundläggande förståelse om programmering i C och C++
• Förståelse av maskininlärning, inklusive både klassiska ML och generativ AI
• Förståelse av hantering av data för generativ AI 


 

Ansökan   
Du ansöker om att bli antagen till forskarutbildning via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”.   

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.   

Ansökan ska vara inkommen senast:? 2025-08-14

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i psykologi, tillämpningar av maskininlärning inom gerontologi

Forskare, samhällsvetenskap
Läs mer Maj 20
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Psykologiska institutionen bedriver en omfattande utbildnings- och forskningsverksamhet inom psykologi i samverkan med det omgivande samhället. Den forskning som bedrivs bedöms av internationella granskare som mycket god och söktrycket på våra utbildningar är sedan många år tillbaka högt. Se www.gu.se/psykologi för mer information.

Forskningsområde
Vi söker en postdoktor till ett projekt som fokuserar på utveckling, träning och utvärdering av prediktionsalgoritmer för maskininlärning inom området åldrande. Tillämpningar inkluderar till exempel förutsägelse av kognitiv försämring, demens, rörlighet och välbefinnande hos äldre vuxna. Målet är att utveckla kliniskt tillämpbara prognosverktyg för diagnoser och beroenderisker. Projektet omfattar sekundärdataanalyser av redan insamlade longitudinella dataset.



Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Postdoktorn kommer att ha en ledande roll inom datahantering, dataförberedelse, statistisk modellering och rapportering av resultat i fackgranskade tidskrifter. Eftersom projektet uteslutande bygger på sekundärdata är ingen datainsamling involverad. Forskaren förväntas också att aktivt delta i institutionens forskningsaktiviteter och vetenskapliga evenemang (t.ex. seminarier, konferenser). Undervisnings- och handledningsuppgifter kan ingå, upp till maximalt 20% av anställningen.

 

Kvalifikationer
Du som söker ska ha en doktorsexamen i psykologi, biostatistik eller en närliggande disciplin inom hälso- eller samhällsvetenskap. Doktorsexamen måste vara avlagd vid tidpunkten när beslut om anställning fattas. Företräde kommer att ges till sökande som har tagit sin examen under de senaste tre åren. Sökande som har haft en anställning som postdoktor vid Göteborgs universitet i mer än ett år inom samma eller närliggande ämne är inte behörig.

Följande kvalifikationer är meriterande men inte ett krav:

- Forskningserfarenhet inom gerontologi eller åldrandeforskning

- Erfarenhet av prediktionsalgoritmer för maskininlärning

- Erfarenhet av longitudinell dataanalys

Sökande måste ha ett genuint intresse för kvantitativ dataanalys och gerontologi.

 

Kriterier för bedömning
Tjänsten kommer att erbjudas den kandidat som, efter en omfattande bedömning av kvalifikationer, erfarenhet och personlig lämplighet, bedöms ha störst förmåga att genomföra projektet.

Vi söker en driven och nyfiken forskare med bakgrund inom psykologi, statistik, gerontologi eller relaterad hälsovetenskap. Starka färdigheter i kvantitativa metoder och datautvinning är avgörande. Kandidaten ska kunna arbeta både självständigt och i grupp. Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift är ett krav. Kunskaper i svenska är meriterande.

Personliga egenskaper såsom pålitlighet, initiativförmåga, planeringsförmåga, samarbetsförmåga och effektiv kommunikation kommer att beaktas. Urvalsprocessen kan innefatta intervjuer, arbetsprover och referenstagning.



Anställningsvillkor
Typ av anställning: Tidsbegränsad anställning på heltid under två år.

Startdatum: 1 oktober 2025 eller enligt överenskommelse

Placering: Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet

 

Ansökan
Ansökan ska skickas in här via Göteborgs universitets rekryteringsportal.

Obligatoriska dokument:


• Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen och din bakgrund
• Ett fullständigt CV med datum och titel på din avhandling, namn på dina doktorandhandledare och en fullständig publikationslista
• Kontaktuppgifter (namn, e-post, telefonnummer) till två akademiska referenser

 

Kontaktpersoner
För frågor om anställningen, kontakta:

Professor Valgeir Thorvaldsson - valgeir.thorvaldsson@psy.gu.se, +46 (0)31 786 1675
Professor Linda Hassing - linda.hassing@psy.gu.se, +46 (0)31 786 42 58

För frågor om rekryteringsprocessen, kontakta: Personalhandläggare Therese Björkäng - therese.bjorkang@psy.gu.se, +46 (0)31 786 1632

 

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-11

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i materialkemi, mot nya kovalenta ramverksmaterial

Materialkemist
Läs mer Jun 3
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för kemi och molekylärbiologi bedriver högkvalitativ forskning och utbildning inom kemiska vetenskaper och molekylära livsvetenskaper. Vår forskning och utbildning fokuserar på en djup förståelse av kemiska och biologiska processer i celler och i miljön. Vi ansvarar för forskarutbildning inom ämnesområdet Naturvetenskap med inriktning mot kemi, biofysik, biologi och utbildningsvetenskap. Därtill är institutionen värd för utbildningsprogram i molekylärbiologi, genomik och systembiologi, kemi, organisk kemi och läkemedelskemi samt receptarieutbildningen.  Institutionen är en internationell miljö med tvärvetenskapliga samarbeten inom både forskning och utbildning, och bidrar starkt till Göteborgs universitets topprankning inom life science. Institutionens verksamhet bedrivs i Natrium, Medicinareberget i Göteborg.

I Karl Börjessons forskargrupp försöker vi lära oss att förstå hur grundläggande fysikaliska system fungerar, utvecklar nya koncept inom den fotofysikalisk kemin, och använder oss av fysikal-organisk kemi för att bygga morgondagens material. Kompetensen i gruppen ligger både inom organisk syntes och optisk/elektrisk karakterisering av komplicerade molekylära material. Oftast använder vi organiska molekyler till våra studier, och även om dessa ensamma kan utföra en uppgift så ligger fokus på vad molekylerna kan göra tillsammans, som ett material. Målet med ditt projekt är att utveckla förståelsen för hur kovalenta organiska ramverk bäst görs. Vad som styr syntesen av sådan i form av tunna filmer, och vilka syntesaspekter som påverkar kristalliniteten av materialet. För mer information: Karl Börjesson | Göteborgs universitet (gu.se)

Arbetsuppgifter 
Praktiska arbetsuppgifter är att designa, syntetisera och karakterisera nya kovalenta organiska ramverk. Speciellt focus kommer vara att undersöka hur syntes parameter påverkar kristalliniteten, med målet att ta fram generella riktlinjer för hur filmer av kovalent organiska ramverk bäst tillverkas.

Kvalifikationer 
Behörighet postdoktor: Behörig att anställas som postdoktor är den som har svensk doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång samt inte tidigare varit anställd som postdoktor under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområden vid Göteborgs universitet. Även den som har avlagt examen tidigare kan komma i fråga om särskilda skäl föreligger (t ex ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet eller andra liknande omständigheter).

Krav 


• PhD i kemi med inriktning på organisk syntes eller materialkemi. Förväntade kunskaper är att syntetisera organiska material/eller ligander, karaktirisera material/molekyler med XRD eller TEM, och använda XRD/TEM data till att bygga en modell av material/molekyler.
• Bra engelskakunskaper (måste ha skrivet vetenskapliga manuskript)
• Måste ha stor erfarenhet av att driva forskningsprojekt av hög kvalitet. Erfarenheten kommer att bedömas på kvaliteten på vetenskapliga artiklar som sökande är förstaförfattare på.
• Meriterande 
Meriterande kunskaper inbegriper generell erfarenhet av ramverksmaterial, och tillämpningsaspekter av sådana material.

Anställning 
Anställningen är ?en tidsbegränsad anställning, enligt kollektivavtalet postdoktor på heltid, 100 % under 2-3 år med placering vid institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta professor Karl Börjesson, e-post: karl.borjesson@gu.se

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

 Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:


• Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
• En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
• Kontaktuppgifter till minst två referenser.
• Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa. De åberopade meriterna ska vara dokumenterade, bestyrkta och översatta till engelska.

Samtliga bilagor ska vara namngivna på ett sätt som tydligt visar dess innehåll

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-06

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Biträdande forskare, 3–4 anställningar

Forskarassistent
Läs mer Maj 19
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.SOM-institutet vid Göteborgs universitet är en centrumbildning för genomförande av frågeundersökningar och för forskning och utveckling inom området surveymetodologi. I nära samverkan med forskargrupper, myndigheter och organisationer genomför SOM-institutet tvärsnittsstudier, panelstudier och experimentstudier på nationell, regional och lokal nivå i Sverige. Undersökningsverksamheten syftar till att samla in och tillgängliggöra bästa tänkbara forskningsdata om svenska folkets medievanor, attityder och beteenden, fritidsvanor och livsstilar. Undersökningarna utgör idag en av de viktigaste datakällorna för svensk forskning kring samhälle och politik, medieanvändning och opinionsbildning.

SOM-institutet driver två större forskningsverksamheter: de årligen återkommande SOM-undersökningarna och Medborgarpanelen. Totalt arbetar 15–20 personer vid SOM-institutet, huvudsakligen inom kategorierna forskare, undersökningsledare och biträdande undersökningsledare. SOM-institutet har även en kommunikatör, en administratör och leds av en föreståndare.

Arbetsuppgifter 
SOM-institutet söker 3–4 biträdande forskare på deltid (50-75%) med tillträde den 29 september 2025 eller efter överenskommelse. Tjänsten sträcker sig över 3,5 månader och riktar sig till den som kan delta i in­stitu­tets undersökningsverksamhet med huvudsaklig inriktning på kodning och transkribering av data­material från SOM-undersökningarna och Med­bor­gar­pane­len.

Kvalifikationer 
De personer vi söker har examen från en grundutbildning i ett samhällsvetenskapligt ämne. Arbetet kräver vana att hantera datamängder, stor noggrannhet och förmåga att arbeta själv­stän­­digt. Tidi­gare erfa­ren­het av liknande arbets­upp­gif­ter väger tungt i bedöm­­­ning­en. Även erfarenhet av att använda pro­gramvaror som Excel, SPSS och Stata är meriterande. Mycket goda kunskaper i svenska är nödvändigt för att kunna genomföra kodningen av öppna fri­textsvar.

En biträdande forskare vid SOM-institutet ingår i ett team och arbetar nära undersök­nings­ledare och biträ­dande undersökningsledare för att lösa såväl stora som små arbetsuppgifter. Det är därför vik­tigt att vara flexibel och beredd att rycka in och göra lite av varje som har med SOM-institutets undersöknings- och seminarieverksamhet att göra.

Anställning 
Anställningen är placerad vid SOM-institutet som är en centrumbildning vid Insti­tu­tionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet. Institutet är beläget i Linné på Seminariegatan 1b. Arbetet sker i SOM-institutets lokaler och kan inte utföras på distans.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: 50–75 procent under perioden 29 september 2025 ­–9:e januari 2026
Placering: SOM-institutet, Göteborg 
Tillträde: 2025-09-29 eller enligt överenskommelse 
Diarienummer: PAR 2025/436

Tillsättningsförfarande 
Sökande ska till ansökan foga en meritsammanställning (personalia, aktuell adress, utbildningsbevis, tidigare tjänstgöring, språkkunskaper, uppsatser och andra publikationer) samt en noggrann dokumentation av relevanta erfarenheter. I ditt personliga brev ber vi dig beskriva dina kunskaper och erfarenheter som matchar den kompetens och erfarenhet vi efterfrågar. Ansökan ska också innehålla minst två referenser. De främsta sökande kan komma att kallas till intervju. Det kan under rekryteringsprocessen även komma att användas ett arbetstest som innefattar att sökande efter en kort instruktion från medarbetare på SOM-institutet ska utföra några vanliga arbetsuppgifter som ingår i det dagliga arbetet, samt att använda några för arbetet relevanta programvaror.

Sista datum för ansökan är 4:e augusti 2025.

Läs mer om SOM-institutets verksamhet på hemsidan: www.gu.se/som-institutet

Kontaktuppgifter för anställningen 
För upplysningar om anställningen, kontakta Freja Wessman, Biträdande undersökningsledare på SOM-institutet freja.wessman@gu.se eller personalhandläggare Sofia Hallsten sofia.hallsten@gu.se


Läs mer på hemsidan: www.gu.se/som-institutet

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-04

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Universitetslektor i offentlig förvaltning samverkansanvarig

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Maj 15
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Universitetslektor i offentlig förvaltning med uppdrag som samverkansanvarig

Förvaltningshögskolan bedriver utbildning, forskning och samverkan inom ämnet offentlig förvaltning. Utbildningen omfattar kandidat och masterprogram, forskarutbildning samt uppdragsutbildning. Utbildning i det flervetenskapliga ämnet offentlig förvaltning fokuserar på politik, demokrati och förvaltning; förvaltningsekonomi; organisation, management och samhälle samt rättsliga perspektiv på offentlig förvaltning. Förvaltningshögskolan ansvarar också för kurser på förskollärarprogrammet och rektorsprogrammet. Forskningen är inriktad på den offentliga förvaltningen, dess funktion och samhälleliga kontext. Forskning bedrivs bland annat inom områdena: demokrati och förvaltning; digitalisering och AI; ekonomistyrning och redovisning; hållbarhet; hälsa, vård och omsorg; integration och migration; kommun- och regionforskning; offentlig granskning; styrmedel; samhälleliga utmaningar; skola och förskola; samt tjänstepersoner och professioner.

Förvaltningshögskolan söker nu en universitetslektor i offentlig förvaltning. Med anställningen som universitetslektor följer uppdraget som samverkansansvarig på Förvaltningshögskolan under sex år med möjlighet till förlängning. Exakt omfattning av ansvarsområdet regleras i samråd med den som erbjuds anställningen utifrån verksamhetens behov.

Ämne 
Offentlig förvaltning

Ämnesbeskrivning 
Offentlig förvaltning är ett flervetenskapligt ämne som fokuserar på politik, demokrati och förvaltning; förvaltningsekonomi; organisation, management och samhälle samt rättsliga perspektiv på offentlig förvaltning.

Arbetsuppgifter 
- Forskning med relevans för offentlig förvaltning. Andel forskning respektive undervisning regleras individuellt utifrån lokal tjänstgöringspolicy. Deltagande i ansökningar om externa forskningsmedel förväntas ske regelbundet.

- Kursansvar och undervisning på Förvaltningshögskolans uppdragsutbildningar och kurser inom grundutbildningen i offentlig förvaltning. Undervisningsspråket är i huvudsak på svenska, men engelska kan också förekomma.

- Övergripande ansvar för ledning, planering och organisering av Förvaltningshögskolans samverkan med det omgivande samhället, inklusive Förvaltningshögskolans partnerskap för samverkan, utbildning och forskning (PACER).

- Övergripande ansvar för ledning, planering och organisering av Förvaltningshögskolans uppdragsutbildningar, inklusive kursutveckling och kvalitetssäkring.

- Aktivt deltagande i utvecklingen av institutionens verksamhet i Göteborg.

Mer information om en universitetslärares arbetsuppgifter finns i Lokalt arbetstidsavtal för lärare vid Göteborgs universitet (dnr PA 2021/2991).

 

Behörighet 
Behörig att anställas som universitetslektor i offentlig förvaltning är den som avlagt doktorsexamen i offentlig förvaltning, eller i ett annat för anställningen relevant ämnesområde som exempelvis statsvetenskap, företagsekonomi och sociologi samt visat pedagogisk skicklighet.

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3–4 § högskoleförordningen samt i Samhällsvetenskapliga fakultetens tillämpning samt i Anställningsordningen för lärare vid Göteborgs universitet Anställningsordningen för lärare vid Göteborgs universitet (GU 2024/1687).

Förmåga att kommunicera och undervisa på både svenska och engelska är ett krav för anställningen. Samverkansuppgifter och undervisning sker i första hand på svenska.

För ansökan och mer information: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Forskningsassistent till Institutionen för Nationalekonomi med Statistik

Forskarassistent
Läs mer Jun 9
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Med cirka 8 000 heltidsstudenter, 500 anställda och 160 internationella partneruniversitet, huvudämnena ekonomi och juridik och dess fyra avdelningar, erbjuder Handelshögskolan i Göteborg ett unikt akademiskt utbud. Skolan tillhandahåller också unika samarbeten med industrin och den offentliga sektorn. Handelshögskolan i Göteborg är EQUIS, AACSB och AMBA ackrediterad. För ytterligare information se Handelshögskolans hemsida; Handelshögskolan, Göteborgs universitet (gu.se).

Institutionen för nationalekonomi med statistik tillhör Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och institutionen har cirka 100 medarbetare från ett stort antal länder. Undervisning bedrivs inom nationalekonomi och statistik och har idag cirka 800 studenter registrerade på institutionens kurser och program. På institutionen samlas en mångfald av forskare varav flera är internationellt kända ekonomer. De starkaste forskningsområdena är arbetsmarknadsekonomi, beteendeekonomi, utvecklingsekonomi, miljöekonomi och finansiell ekonomi. Mer information om institutionen hittar du på vår hemsida www.economics.gu.se.

Arbetsuppgifter 
I arbetsuppgifterna ingår att assistera i olika projekt som genomförs vid enheten för miljöekonomi, vid institutionen för nationalekonomi med statistik. Enheten bedriver forskning om miljö, klimat, naturresurser och hållbar utveckling. Arbetsuppgifterna kommer främst att innebära att jobba med projekt som berör optimal design av styrmedel och hur attityder till naturskydd och miljö-och klimatpolitik formas. I arbetsuppgifterna ingår bland annat datainsamling och analys, rapportförfattande, litteraturstudier, informationsinsamling, forskningskommunikation, facilitering av onlinemöten och enheten för miljöekonomis seminarieserie, ansökningsskrivande, faktakoll, assisterande vid undervisning, framtagande av kursmaterial samt administrativa uppgifter.

Kvalifikationer 
Vi söker en person som är i slutet av sin mastersutbildning eller helst har erhållit en masterexamen i nationalekonomi med inriktning mot miljöekonomi, eller motsvarande utbildning med färdigheter inom kvantitativa metoder (såsom ingenjörsutbildning). Även sökande från miljövetenskap eller andra angränsande områden som statsvetenskap är välkomna att ansöka.

Det är ett krav att den sökande kan kommunicera obehindrat både muntligt och skriftligt på svenska och engelska och ha god förmåga att författa texter och språkgranska.

Då arbetet innebär många kontakter med forskare och externa intressenter krävs det att med lätthet kunna samarbeta både inom och utom avdelningen och har förmåga att arbeta proaktivt och effektivt i en multinationell arbetsmiljö.

Kunskaper och erfarenhet av arbete med svensk och internationell miljöpolitik är meriterande, liksom erfarenhet av liknade arbetsuppgifter. Vana vid ekonometri, dataanalys, statistikprogramvaror, digitala läranderesurser, användning av AI, och kommunikationsarbete är meriterande.

Vi lägger även stor vikt vid personlig lämplighet såsom förmågan att kunna ta egna initiativ, organisera och arbeta självständigt.

Anställning 
Tjänsten avser en tidsbegränsad anställning (särskild visstidsanställning) på 100% under elva månader med placering vid Institutionen för Nationalekonomi med statistik. Tillträde för tjänsten är 2025-09-08 eller enligt överenskommelse.

Tillsättningsförfarande 
Intervjuer kommer att genomföras på plats, men i undantagsfall kan Skype eller Zoom också vara ett alternativ.

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:
Thomas Sterner, senior professor i miljöekonomi, 031 786 1377, thomas.sterner@economics.gu.se

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-08-03.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Doktorandplats i Spinntronik

Fysiker
Läs mer Jun 5
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i Spinntronik  

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är lokaliserad i centrala Göteborg har cirka 100 medarbetare. Kommunikationsmöjligheterna är goda, både nationellt och internationellt. Forskningen är fokuserad inom ämnena atom- och molekylfysik, den kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik och genomförs i en internationell miljö med omfattande nationella och internationella samarbeten. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Fysikcentrum i Göteborg, ett nära samarbete med tre andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola, skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter.

Mer information om verksamheten på institutionen för fysik finns på www.physics.gu.se. Ytterligare information om Göteborg Fysikcentrum finns på www.chalmers.se/sv/centrum/fysikcentrum

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor. www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare 

Information om forskargruppen 

Ett av de mest framgångsrika forskningsområdena vid institutionen är spinntronik, vilket bedrivs i Professor Johan Åkermans forskningsgrupp. Gruppen fokuserar på magnetodynamiska fenomen, spinn- och orbitalmoment, tillverkning av nanokomponenter samt spinntroniska oscillatorers fysik. De undersöker även hur dessa oscillatorer kan tillämpas som okonventionell datahårdvara för till exempel neuromorfiska system, reservoarberäkning (reservoir computing) och Isingmaskiner. Forskningsgruppen besitter stark expertis inom magnetiska, elektriska och optiska karakteriseringstekniker (i synnerhet mikrofokuserad Brillouin-ljusspridning), och använder jämte experiment GPU-accelererade mikromagnetiska simuleringar för att studera och utveckla spinn-Hall-oscillatorer. Professor Åkermans grupp leder för närvarande ett stort projekt, finansierat av Vetenskapsrådet, som syftar till att utveckla nästa generations spinntroniska komponenter. För att ytterligare förstärka detta projekt söker institutionen två doktorander som aktivt kan bidra till detta banbrytande projekt och medverka till dess fortsatta utveckling.

 

Arbetsuppgifter   
Doktoranden kommer att fokusera på utveckling och studier av spinn-Hall-oscillatorer, och i detta arbete använda följande metoder: nano-fabrikation, elektriska & optiska mätningar, samt datorsimuleringar. Forskarutbildningsplatsen innebär en nyckelroll i att driva banbrytande forskning inom tillverkning och karakterisering av nano-elektroniska komponenter, med särskild inriktning på utveckling av energieffektiva spinntroniska oscillatorer. Doktorandprojektet kräver kunskap inom och intresse för den kondenserade materiens fysik, mer specifikt nanomagnetism, spinntronik och experimentell forskning. Arbetsuppgifterna kommer innefatta tunnfilmsdeponering med PVD-tekniker, magnetisk karakterisering inklusive ferromagnetisk resonans (FMR), spinn-moment FMR och övertons-Hall-mätningar.

Ett starkt intresse för och erfarenhet inom något av följande fält är meriterande:


• Nano-fabrikation och karakterisering av spinn-orbit/spinntroniska komponenter
• Brillouin-ljusspridningsmikroskopi
• GPU-accelererade mikromagnetiska simuleringar.

Övriga uppgifter inom projektet inbegriper utveckling och underhåll av PVD-utrustning och mätinstrument/uppställningar. Goda färdigheter inom LabVIEW och Python för instrumentkontroll och dataanalys är meriterande. Doktoranden kommer, i tätt samarbete med kollegor, att medverka till både design av experiment och tolkning av data. Utbildningsplatsen innebär även att publicera forskningsresultat i fackgranskade tidskrifter, bidra till gemensamma publikationer samt att presentera resultaten på internationella konferenser.

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen.?   

Inom ramen för din doktorandanställning kan du ha institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.  

  

Ansökan   
Fullständig information om antagningen, kvalifikationer, bedömningsgrund och behörighetskrav samt för att söka doktorandplatsen se den fullständiga annonsen på www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar  

Du ansöker om att bli antagen till forskarutbildning online via Göteborgs universitets rekryteringsportal.   

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.   

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-07-31

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Universitetsadjunkt i odontologi

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Jun 12
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för odontologi bedriver utbildning och forskning inom det odontologiska området. Institutionen ger tre utbildningsprogram och en kompletterande utbildning för tandläkare med examen utanför EU/ESS, samt fristående kurser på avancerade nivå.

Verksamheten bedrivs vid 13 avdelningar i nära samarbete med andra institutioner vid Sahlgrenska akademin och Folktandvården Västra Götaland.

Ämne 
Odontologi 

Ämnesbeskrivning 
Odontologi omfattar läran om tänder, käkar, relaterade strukturer och vävnader, dess utveckling, funktioner och sjukdomar.

Arbetsuppgifter 
De huvudsakliga arbetsuppgifterna för den universitetsadjunkt som söks är att undervisa på tandläkarprogrammet. Även klinikförberedande undervisning på andra program inom institutionen kan förekomma. Viss undervisning kan även vara aktuell inom klinikförberedande kurser inom programmet för kompletterande utbildning av utländska tandläkare (KUT).

Adjunkten skall inom ramen för programmet medverka vid revidering av utbildningsplan/kursplaner, liksom i utveckling av prekliniska och kliniska inom tandläkarprogrammet samt i pedagogiska utvecklingsarbeten.

Behörighet 
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning.

Behörig att anställas som universitetsadjunkt i odontologi är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

För denna anställning krävs även svensk legitimation som tandläkare.

Minst 5 års klinisk erfarenhet av arbete inom svensk allmäntandvård som tandläkare krävs.

Bedömningsgrunder 
Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning.

Vid bedömningen sätts pedagogisk skicklighet i första hand. Klinisk skicklighet och administrativ skicklighet viktas lika och sätts i andra hand.

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet kommer särskild vikt att läggas vid förmåga till undervisning, planering, genomförande och utvärdering av undervisning. Skickligheten ska vara väl dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten i undervisningen.

Erfarenhet av undervisning och kursutveckling inom det odontologiska området är meriterande, liksom erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete.

Vid bedömningen av den kliniska skickligheten ska särskild vikt fästas vid dokumenterad erfarenhet av kliniskt arbete, inom ämnesområdet för anställningen.

Även den sökandes administrativa skicklighet, förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om utbildningen nationellt och internationellt kommer att tillmätas vikt.

Anställning 
Tillsvidareanställning på heltid, 100% med placering vid institutionen för odontologi. Tillträde enligt överenskommelse. 

Övriga upplysningar
Saknar den sökande formell högskolepedagogisk utbildning vid Göteborgs universitet förväntas den sökande att senast inom ett år från anställningstillfället ha genomgått högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper. Prövningen av sådana högskolepedagogiska meriter ska ske i särskild ordning i enlighet med beslut av rektor.

Kontaktuppgifter för anställningen 
Peter Lingström, prefekt vid institutionen för odontologi. E-post: peter.lingstrom@odontologi.gu.se, telefon: 031-786 29 32. 

Fackliga organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. 

Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:

- Intyg genomförd högskoleutbildning på lägst avancerad nivå
- Svensk tandläkarlegitimation
- Dokument gällande visad pedagogisk skicklighet
- Övriga intyg/bevis/betyg som styrker sökandes kvalifikationer

Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2025/516 och skickas till:

Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avdelningen
Box 400
405 30 Göteborg 

 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-07-03

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Doktorandplats i biofysik

Doktorand
Läs mer Jun 5
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.
Information om anställningen hittar du på Göteborgs universitets websida: https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=37762


Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.


Du ansöker via https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Doktorandplats i biofysik

Doktorand
Läs mer Jun 5
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.
Information om anställningen hittar du på Göteborgs universitets websida: https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=37749


Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.


Du ansöker via https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i integrativ miljöövervakning

Biolog
Läs mer Jun 13
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionens verksamhet bedrivs på två olika platser, GU:s lokaler i Natrium på Medicinaregatan 7B i Göteborg, samt på Kristineberg marina forskningsstation som drivs av den Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. Den aktuella anställningen är förlagd till Natrium.

Vi erbjuder
Göteborg universitet är en statlig myndighet vilket innebär särskilda förmåner, mer semester och bra pension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner här.

Ämne 
Ämnesområdet är miljövetenskap 

Ämnesbeskrivning 
Postdoktor anställningen finansieras av Naturvårdsverket som en del av projektet ”Utveckla bedömningsverktyg och kriterier för integrativ kemisk och biologisk effektövervakning”. Syftet är att utveckla nya strategier för integrering av övervakningsdata och att fastställa bedömningskriterier för biologiska effektparametrar.

Svensk kustövervakning har fokuserat på både kemisk analys och analys av effekter av kemikalier på biologiska system med hjälp av biologiska effektmarkörer. Även om dessa två strategier har pågått parallellt i årtionden, överlappar väldigt få provtagningsplatser och det har gjorts få försök att integrera övervakningsdata. De svenska övervakningsprogrammen har samlat stora mängder data som kan användas för att testa nya metoder för dataintegrering och generering av bedömningskriterier. Detta, med tillägg av nya biologiska effektmarkörer, inklusive bedömning av meiofaunas biologiska mångfald, kommer att vara en hörnsten i arbetet för att fastställa nya strategier för framtida miljöriskbedömningar. Riskbedömningar som är nödvändiga för att utvärdera kustnära havsområden för god miljöstatus (GES). Detta arbete är av stort värde för den svenska övervakningen men också för att harmonisera övervakningsverksamheten inom EU:s bland annat för havsmiljödirektivet (MSFD). Huvudsyftet med detta projekt är att använda tillgängliga och ny data från fallstudier, för att utveckla integrationsstrategier för övervakning av kemiska och biologiska effekter och de bedömningskriterier som är nödvändiga för att utvärdera integrerad övervakningsdata.

Arbetsuppgifter 
Projektet kommer att genomföras i nära samarbete med ett multidisciplinärt team av forskare med bakgrund inom miljöövervakning, och forskning fokuserad på föroreningar och biologiska effekter av dessa föroreningar, vid Naturhistoriska riksmuseet och Institutionen för Biologi och Miljövetenskap (BIOENV), Göteborgs universitet (Dr Anne L. Soerensen och Prof Joachim Sturve). Kandidaten kommer att ansvara för att sammanställa en databas med befintliga kemiska och biologiska effekt data från övervaknings- och forskningsprojekt med fokus på Sverige och Östersjön. Kandidaten kommer sedan att använda denna databas för att undersöka strategier för integration av övervakningsmetoder och hjälpa till att fastställa relevanta bedömningskriterier.

I anställningen ingår, förutom forskning, även 20 % undervisning på ekotoxikologiska mastersprogrammet samt inom biostatistik. Den framgångsrika kandidaten kommer att undervisa i kurser som i första hand täcker kemisk riskbedömning och biostatistik.

Anställning 
Anställningen är en tidsbegränsad anställning under två år, omfattning 100 % med placering tillsvidare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap. Tillträde för anställningen är enligt överenskommelse.

Läs mer om anställningen och ansök via: Göteborgs universitet | Postdoktor i integrativ miljöövervakning
Ansök 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.  

De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre till:

Institutionen för biologi och miljövetenskap
Att: Joachim Sturve
Göteborgs universitet
Box 463
405 30 Göteborg

Märk kuvertet ” Postdoktor i integrativ miljöövervakning,PAR 2024/467”. Publikationerna ska vara inkomna senast sista ansökningsdatum.

Ansökan ska vara inkommen senast:2025-07-07

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Biträdande forskare

Forskare, IT
Läs mer Jun 3
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för datavetenskap och teknik är starkt internationell, med cirka 300 anställda från över 30 länder. Institutionen är en integrerad institution med Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola som huvudmän. Institutionen för data- och informationsteknik söker nu två biträdande forskare. Tjänsterna är placerade i forskargruppen Formella metoder vid avdelningen Computing Science vid institutionen.

Enheten och avdelningen är livliga miljöer med roliga interaktioner mellan forskningsområden som formell verifiering, funktionell programmering, typteori, informationssäkerhet med mera.

Var med och utveckla nya verktyg för korrekta designtekniker för autonoma system i SynTM forskningsprojekt
Denna tjänst är en del av ett anslag, kallat SynTM (från Vetenskapsrådet), om automatisk syntes av program för autonoma system. Tidiga resultat har presenterats vid forskningsinstitut som AAMAS, ACC, JAAMAS etc. Vårt mål är att bygga korrekta designbaserade tekniker för autonoma system.

Du kommer att arbeta med Dr. Yehia Abd Alrahman (PI) och hans postdoktor Dr. Adina Aniculaesei. Du kommer att ha möjlighet att testa dina verktyg på verkliga robotar.
Vår forskning involverar utveckling av tekniker för formell verifiering av autonoma system, t.ex. regulatorsyntes, planering, körtidsverifiering, modellkontroll etc. Dessutom är vi öppna för tekniker som utnyttjar användningen av formell verifiering inom maskininlärning.

För närvarande utvecklar vi aktivt specialiserade verktyg för omkonfigurerbara parallella system (ReCiPe- formalismen, R-CHECK Model-Checker och SynTM -syntesmotorn ). Du förväntas utveckla verktyg i det robotstyrda operativsystemet ROS2, för att utveckla fallstudier som visar verktygens praktiska inverkan. Det kan dock finnas möjligheter att bredda verksamhetens räckvidd baserat på gemensamma intressen.

Arbetsuppgifter 
Den sökande förväntas utveckla verktyg i operativsystemet ROS2. Den sökande bör kunna arbeta både självständigt och som en del av ett team med programmeringsrelaterade uppgifter i linje med projektets mål, och kommunicera resultaten muntligt och skriftligt.

Kvalifikationer 
För att vara behörig att anställas som biträdande forskare krävs att den sökande har en kandidatexamen inom ett relevant område, till exempel datavetenskap eller reglerteknik, eller en utländsk examen som bedöms motsvara en kandidatexamen. Detta behörighetskrav måste vara uppfyllt innan anställningsbeslut fattas.

Konkurrenskraftiga kandidater förväntas ha gedigen erfarenhet av att arbeta med:


• ROS2-utveckling, Python-programmering.
• Kunskap om verifiering och modellgranskning är meriterande men inte ett krav.

Vi välkomnar dock även kandidater som arbetar i närliggande områden och som skulle vara intresserade av att arbeta inom området.

Sökande bör kunna arbeta både självständigt och i team. Förmåga att samarbeta och ta egna initiativ är viktiga egenskaper.

Vid utvärderingen av de sökande kommer särskild vikt att läggas vid programmeringskunskaper inom relevant område.

Engelska är arbetsspråket för oss på institutionen, därför är både muntlig och skriftlig flytande engelska obligatoriskt.

Anställning 
Anställningsform: Visstidsanställning på 3 månader, centralt kollektivavtal
Omfattning: 100% av heltid
Placering: Institutionen för data- och informationsteknik, avdelning Computing Science, forskargruppen i Formella metoder
Startdatum: 2025-08-01 eller enligt överenskommelse

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta Yehia Abd Alrahman yehiaa@chalmers.se
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Carl-Johan Seger secarl@chalmers.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta Sanna Staf sanna.staf@cse.gu.se

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara skriven på engelska och ska innehålla:

CV inklusive:


• CV, inkludera en fullständig lista över dina programmeringsuppgifter.
• Information om din examen och betygsutdrag.

Personligt brev 1–3 sidor där du:


• Presenterar dig själv;
• Beskriver dina tidigare projekt och dina bidrag.
• Beskriver dina mål och framtida fokus.

Andra dokument:


• Bestyrkta kopior av avslutad utbildning, betyg och andra intyg.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-07-06

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Lokalvårdare 87 % tillsvidare

Städare
Läs mer Jun 2
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Inom Serviceenheten vid Göteborgs universitet samlas kompetens inom en rad olika områden. Tillsammans erbjuder enheten expertstöd och levererar service och tjänster till hela universitetet. Närservice bedrivs utifrån campusområden som utgår från de geografiska områden där Göteborgs universitetets verksamhet bedrivs. Inom campusservice finns samlad kompetens inom bland annat lokalservice, vaktmästeri, teknisk service, lokalvård och posthantering.

Arbetsuppgifter 
Städning av undervisningslokaler såsom verkstäder och ytor kopplade till praktisk undervisning. Utöver det så städas hörsalar, lärosalar, laborationssalar och grupprum. Städning kommer även ske på uppehållsytor, lunchrum, toaletter och andra lokalytor där studenter, personal och besökare vistas. Enklare administrativa arbetsuppgifter ingår också i tjänsten, så som mailhantering och registrering i egenrapporteringssystemet. Daglig kundkontakt sker också på svenska och engelska.

Kvalifikationer 
Tjänsten ställer krav på goda kunskaper i svenska och engelska, såväl i tal som i skrift, samt arbetserfarenhet av lokalvårdsyrket.

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet där god samarbetsförmåga, noggrannhet, självständighet och ansvarstagande i arbetet samt förmåga att ge kvalitativ service värderas högt.

Certifiering såsom SRY eller motsvarande är meriterande liksom god datorvana.

Det krävs att du ej har någon form av allergi som påverkar arbetets utförande.

Anställning 
Anställningen är en tillsvidareanställning på deltid (87% / 34,8h/vecka) med placering tills vidare vid campusservice Lorensberg, Serviceenheten med start omgående. Provanställning kan komma att tillämpas. 

Arbetstiderna är måndag - fredag kl. 06:00 - kl. 13:40. 

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Karin Willing Ljungberg, tel. 0766-18 49 12, karin.willing.ljungberg@gu.se. ? 

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande  

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Ansökan ska innehålla:

- CV
- Personligt brev
- Övriga handlingar som kan vara av relevans för tjänsten



Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-07-06

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Personalspecialist med inriktning digitalisering och systemstöd

HR-specialist/HR-advisor
Läs mer Jun 13
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Personalspecialist med inriktning digitalisering och systemstöd
Vill du vara med och forma framtidens arbetsplats genom digitalisering, utveckling av arbetssätt och stärkt digital förmåga vid ett av Sveriges främsta universitet? Genom att stegvis implementera digitala lösningar och automatiserade processer strävar vi efter att öka den administrativa effektiviteten och frigöra tid för mer värdeskapande arbete.

Anställningen som personalspecialist är placerad vid sektionen för personalekonomi och systemstöd som är en av tre sektioner vid Personalenheten. Personalenhetens gemensamma uppdrag är att stödja universitetets ledning, fakulteter och institutioner i arbetet med att stärka universitetets attraktivitet och förmåga till långsiktig kompetensförsörjning genom att vara en professionell och samordnat verksamhetsstöd som erbjuder relevanta tjänster.

Sektionen för personalekonomi och systemstöd har ett arbetsfält som spänner över områden inom personal- och löneekonomi, uppföljning och intern styrning och kontroll, digitalisering, samordning av lönerelaterade tjänster och systemförvaltning. Sektionen består idag av 10 medarbetare – kompetenta systemförvaltare, systemadministratörer, personalspecialister och utvecklingsledare.

Vi söker dig

Vi söker dig som vill bidra till universitetets utveckling och fortsätta resa med att vidareutveckla ett professionellt och relevant verksamhetsstöd inom HR-området. Med nyfikenhet och förståelse för den akademiska verksamhetens villkor och behov bidrar du tillsammans med kollegor med relevanta och verksamhetsanpassade lösningar inom HR-området. 

Arbetsuppgifter 
Som personalspecialist med inriktning mot digitalisering och systemstöd kommer du framför allt att:

· Fungera som specialist för ett eller flera HR-administrativa system: kravställning, konfiguration, tester och dokumentation

· Löpande förvalta systemlösningar: användarstöd, incidenthantering, releaseplanering och kvalitetskontroller

· Driva förbättrings- och utvecklingsarbete utifrån digitala möjligheter i befintliga system, i nära samarbete med IT-enheten och verksamhetsrepresentanter

· Driva digitaliseringsinitiativ för HR-processer, t.ex. automatisering av arbetsflöden eller införande av nya digitala verktyg.

· Implementera och förvalta processer för t.ex. reseregler, säkerställa att regelverk efterlevs och uppdateras vid förändringar

· Ta fram och analysera nyckeltal och indikatorer inom HR-området

· Utbilda och stödja chefer och handläggare inom ditt ansvarsområde

· Dokumentera rutiner, informera och kommunicera förändringar

Tillsammans med kollegor arbetar du kontinuerligt med effektivisering, förenkling och där det är möjligt digitalisering av administrativa rutiner. Vid behov kan du även komma att hantera frågeställningar och handlägga ärenden inom andra delar än de ovan angivna exemplen.

Kvalifikationer 
Vänligen se kravprofilen på vår hemsida inför ansökan.

Vi erbjuder dig

Det finns gott om stimulerande utmaningar och möjligheter vid Göteborgs universitetet – du får ett spännande och utvecklande arbete i en akademisk miljö som borgar för intressanta samtal och utbyten av idéer.

Du omfattas av statliga kollektivavtal och erbjuds bland annat generös semester, tjänstepension och goda möjligheter till föräldraledighet. Vi strävar efter att medarbetare ska ha en bra balans mellan jobb och fritid. Vi erbjuder möjlighet att arbeta på distans upp till två dagar i veckan, förutsatt att det fungerar med verksamhetens behov och förutsättningar.

Personalenheten arbetar i lokaler på Rosenlundsgatan 4 och flyttar under 2026 till nya lokaler på Rosenlundsgatan 8.

Anställning 
Anställningen är en tillsvidareanställning med en omfattning av 100 % (heltid) med placering vid Personalenheten, Göteborgs universitet, Göteborg. Tillträde för anställningen är snarast eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.  

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta: Tf sektionschef Albina Vizlin, albina.vizlin@gu.se, 0766-184433.

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 6 juli 2025.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i integrativ miljöövervakning

Biolog
Läs mer Jun 13
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionens verksamhet bedrivs på två olika platser, GU:s lokaler i Natrium på Medicinaregatan 7B i Göteborg, samt på Kristineberg marina forskningsstation som drivs av den Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. Den aktuella anställningen är förlagd till Natrium.

Vi erbjuder
Göteborg universitet är en statlig myndighet vilket innebär särskilda förmåner, mer semester och bra pension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner här.

Ämne 
Ämnesområdet är miljövetenskap 

Ämnesbeskrivning 
Postdoktor anställningen finansieras av Naturvårdsverket som en del av projektet ”Utveckla bedömningsverktyg och kriterier för integrativ kemisk och biologisk effektövervakning”. Syftet är att utveckla nya strategier för integrering av övervakningsdata och att fastställa bedömningskriterier för biologiska effektparametrar.

Svensk kustövervakning har fokuserat på både kemisk analys och analys av effekter av kemikalier på biologiska system med hjälp av biologiska effektmarkörer. Även om dessa två strategier har pågått parallellt i årtionden, överlappar väldigt få provtagningsplatser och det har gjorts få försök att integrera övervakningsdata. De svenska övervakningsprogrammen har samlat stora mängder data som kan användas för att testa nya metoder för dataintegrering och generering av bedömningskriterier. Detta, med tillägg av nya biologiska effektmarkörer, inklusive bedömning av meiofaunas biologiska mångfald, kommer att vara en hörnsten i arbetet för att fastställa nya strategier för framtida miljöriskbedömningar. Riskbedömningar som är nödvändiga för att utvärdera kustnära havsområden för god miljöstatus (GES). Detta arbete är av stort värde för den svenska övervakningen men också för att harmonisera övervakningsverksamheten inom EU:s bland annat för havsmiljödirektivet (MSFD). Huvudsyftet med detta projekt är att använda tillgängliga och ny data från fallstudier, för att utveckla integrationsstrategier för övervakning av kemiska och biologiska effekter och de bedömningskriterier som är nödvändiga för att utvärdera integrerad övervakningsdata.

Arbetsuppgifter 
Projektet kommer att genomföras i nära samarbete med ett multidisciplinärt team av forskare med bakgrund inom miljöövervakning, och forskning fokuserad på föroreningar och biologiska effekter av dessa föroreningar, vid Naturhistoriska riksmuseet och Institutionen för Biologi och Miljövetenskap (BIOENV), Göteborgs universitet (Dr Anne L. Soerensen och Prof Joachim Sturve). Kandidaten kommer att ansvara för att sammanställa en databas med befintliga kemiska och biologiska effekt data från övervaknings- och forskningsprojekt med fokus på Sverige och Östersjön. Kandidaten kommer sedan att använda denna databas för att undersöka strategier för integration av övervakningsmetoder och hjälpa till att fastställa relevanta bedömningskriterier.

I anställningen ingår, förutom forskning, även 20 % undervisning på ekotoxikologiska mastersprogrammet samt inom biostatistik. Den framgångsrika kandidaten kommer att undervisa i kurser som i första hand täcker kemisk riskbedömning och biostatistik.

Anställning 
Anställningen är en tidsbegränsad anställning under två år, omfattning 100 % med placering tillsvidare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap. Tillträde för anställningen är enligt överenskommelse.

Läs mer om anställningen och ansök via: Göteborgs universitet | Postdoktor i integrativ miljöövervakning
Ansök 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.  

De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre till:

Institutionen för biologi och miljövetenskap
Att: Joachim Sturve
Göteborgs universitet
Box 463
405 30 Göteborg

Märk kuvertet ” Postdoktor i integrativ miljöövervakning,PAR 2024/467”. Publikationerna ska vara inkomna senast sista ansökningsdatum.

Ansökan ska vara inkommen senast:2025-07-04

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Projektassistent

Bioinformatiker
Läs mer Jun 13
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden - från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en projektassistent, med placering vid Sektionen för klinisk neurovetenskap.

Sektionen för klinisk neurovetenskap bedriver pediatrisk ögonforskning med inriktning på biomarkörer i relation till förtidig födelse, nutrition, kön och sjuklighet.

Arbetsuppgifter

Den sökande ska integrera och analysera molekylärgenetiska och biomedicinska data genererade från prover tagna från extremt för tidigt födda barn, exempelvis proteomik, transkriptomik, metabolomik och metagenom. Arbetet sker med stöd från erfarna medarbetare och kan bland annat inkludera kvalitetskontroller av data, explorativa och statistiska analyser och presentation av genererade resultat i text och grafik. Arbetet kan delvis ske på distans.

Kvalifikationer

Krav för tjänsten är:


• pågående utbildning i bioinformatik
• grundläggande kunskaper av arbete med omics-data
• viss erfarenhet av programmering i R och/eller andra dataanalys- och visualiseringsverktyg
• kunna arbeta på plats i Göteborg två dagar i månaden
• god muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska

Sökanden bör vara självständig i sitt arbetssätt, ha god samarbetsförmåga och uppskatta att arbeta i en forskningsorganisation. Vi värdesätter att du är lösningsorienterad och noggrann. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. 

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning i 11 månader, 20% av heltid, med placering tills vidare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse. 

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta forskare Anders Nilsson, tfn: 0768 11 93 37, e-post: anders.k.nilsson@gu.se

Ansvarig chef är professor/biträdande sektionschef Asgeir Jakola, tfn: 031 342 97 41, e-post: jakola.asgeir@gu.se

Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna.

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att registrera din ansökan elektroniskt via hemsidan: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-07-04

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Doktorandplats i Fysik (GREENS AI-driven optimering av livscykelanalys)

Fysiker
Läs mer Jun 5
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Doktorandplats i Fysik (GREENS, med fokus på AI-driven optimering av livscykelanalys , Soft Matter Lab)

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är lokaliserad i centrala Göteborg har cirka 100 medarbetare. Kommunikationsmöjligheterna är goda, både nationellt och internationellt. Forskningen är fokuserad inom ämnena atom- och molekylfysik, den kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik och genomförs i en internationell miljö med omfattande nationella och internationella samarbeten. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Fysikcentrum i Göteborg, ett nära samarbete med tre andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola, skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter.

Mer information om verksamheten på institutionen för fysik finns på www.physics.gu.se. Ytterligare information om Göteborg Fysikcentrum finns på www.chalmers.se/sv/centrum/fysikcentrum

Forskningen kommer att genomföras i en grupp vid Göteborgs Universitet ledd av Giovanni Volpe. Gruppen fokuserar på mjuka material, optiska pincetter, statistisk fysik och maskininlärning.   

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor.

https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare

  

Arbetsuppgifter   
Vi erbjuder två doktorandtjänster inom ramen för Horizon Europe MSCA-Doctoral Network “GREENS: A Training Programme on 5R's implementation in the design, manufacturing and application of micro and nanorobotic platforms (GREENS)”. Detta projekt finansieras av Europeiska unionen (GA: 101169173). Information om doktorandnätverket finns på webbsidan https://cordis.europa.eu/project/id/101169173 .

Vi söker en doktorand vid Institutionen för Fysik vid Göteborgs Universitet. Den utvalda kandidaten kommer att bidra till utvecklingen av artificiell intelligens (AI)-verktyg för livscykelanalys (LCA), hotspot-analys och utvärdering av livscykelns slutskede inom tillverkning och tillämpning av mikro- och nanorobotiska plattformar. Arbetet kommer att stödja hållbar produktdesign samt AI-driven optimering av material- och processval.  

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen.?   

Inom ramen för din doktorandanställning kan du ha institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 % av heltid fördelat under hela utbildningstiden vilket i så fall genererar motsvarande förlängning av utbildningstiden. Institutionstjänstgöring omfattar vanligtvis undervisning på grundnivå och avancerad nivå, men även forskning och administration kan ingå.  

I enlighet med MSCA-reglerna är doktoranden skyldig att arbeta uteslutande för GREENS-doktorandnätverket under de 36 månader som finansieras genom nätverkets medel.

 

Behörighet   
Kandidaten bör helst ha en masterexamen i fysik, teknik, materialvetenskap eller närliggande discipliner.

För att godkännas för MSCA-finansiering får den sökande, vid tidpunkten för ansökan, inte ha varit bosatt i Sverige mer än 12 månader under de 3 år som omedelbart föregår referensdatumet [Mobility requirement]. Vid rekryteringstillfället får den sökande dessutom inte redan ha avlagt doktorsexamen. Forskare som har försvarat sin doktorsavhandling men ännu inte formellt tilldelats examen är inte behöriga.

Vi söker talangfull, duktig, motiverade och engagerade personer.
Kandidaten måste vara flexibel och ivrig att arbeta som en del av ett större team, samt ha förmåga att arbeta självständigt och ha goda kommunikationsfärdigheter i både skriftlig och muntlig engelska.

Kandidaten måste ha dokumenterad erfarenhet av programmering, AI och maskininlärning.

För tillträde till forskarutbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall den särskilda behörighet som är fastställd i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.  

Grundläggande behörighet till forskarutbildning på forskarnivå har den som:    


• avlagt examen på avancerad nivå, eller 
• fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller  
• på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till forskarutbildning i Fysik har den som:   


• avlagt examen på avancerad nivå i relevant* naturvetenskapligt ämne, eller
• fullgjort kursfordringar om minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå i relevanta* naturvetenskapliga ämnen, eller
• på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper relevanta för den planerade utbildningen.* Relevant för den planerade utbildningen på forskarnivå

För särskild behörighet krävs också att sökande behärskar engelska i tal och skrift på en godtagbar nivå. Som riktmärke gäller 550 poäng på TOEFL-test (eller 213 poäng på TOEFL-CBT, eller 79 poäng på TOEFL-iBT).

 

Ansökan   
Fullständig information om antagningen, kvalifikationer, bedömningsgrund och behörighetskrav samt för att söka doktorandplatsen se den fullständiga annonsen på www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Ansökan ska vara inkommen senast:?2025-07-04 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Biträdande forskare

Kemist
Läs mer Jun 11
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden - från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en biträdande forskare i neurokemi, med placering vid Sektionen för psykiatri och neurokemi.

Sektionen för psykiatri och neurokemi erbjuder världsledande translationell forskning som spänner över cell- och djurmodeller till kliniska studier och omfattande epidemiologiska studier. Här bedrivs framgångsrik forskning inom bland annat bipolär sjukdom, beroendemedicin, åldrande, neurokemi och rättspsykiatri.

Arbetsuppgifter
Vid Alzheimers sjukdom (AD) uppträder en aggregering av specifika proteiner, beta-amyloid bildar plack och Tau bildar tangles, i hjärnan. Det är fortfarande oklart när, hur och var i hjärnan AD patologin uppstår. Vi söker nu en positiv, driven biträdande forskare med gedigen erfarenhet av neurokemisk forskning och laborativt arbete för att studera sjukdomsmekanismer i Alzheimers.

Arbetsuppgifterna innefattar att vara delaktig i flera olika projekt inom utvecklig av biomarkörer för bättre diagnostik av Alzheimer sjukdom i blod och likvor (CSF). Målet är sedan att tillsammans med andra forskare studera i stora patientgrupper hur dessa nya markörer förbättrar diagnostiken av AD samt att studera Alzheimer sjukdomsmekanismer och i slutändan skriva vetenskapliga artiklar. Analysmetoder inkluderar primärt antikropsbaserade metoder för markördetektion i kroppsvätskor såsom ELISA och SIMOA samt masspektrometri. 

Kvalifikationer
Vid bedömning av de sökandes meriter kommer mycket stor vikt att fästas vid forskningserfarenhet med fokus på markörutveckling i AD. Kunskap och erfarenhet av fluorescensmikroskopi och arbete med AD musmodeller alternativ masspektrometri är meriterande.

Kandidaten måste uppvisa mycket goda kunskaper inom engelska (tal och skrift). Dessutom är god förmåga att självständigt bearbeta data och skriva vetenskapliga publikationer en förutsättning liksom att i övrigt vara flexibel och ha förmåga att arbeta både i grupp samt självständigt. Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet. 

Anställning
Anställningen är en tidsbegränsad anställning i 3 månader, 100% av heltid, med placering tills vidare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse.  

Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta professor Jörg Hanrieder, tfn: +46 702 571 888, e-post: jh@gu.se

Ansvarig chef är professor/sektionschef Henrik Zetterberg, tfn: +46 768 672 647, e-post: henrik.zetterberg@clinchem.gu.se

Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna.

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att registrera din ansökan elektroniskt via hemsidan: https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-07-02

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Projektassistent

Forskarassistent
Läs mer Jun 11
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden - från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker projektassistenter för intermittent anställningar, med placering vid Sektionen för psykiatri och neurokemi. 

Forskargruppen Sahlgrenska suicidstudier skall nu rekrytera ett antal projektassistenter som skall fungera som samtalskontakt vid stödsamtal inom forskningsprojektet ”Samtal om åldrande i primärvård”.

Trots att symtom på ångest och depression är vanliga hos äldre får äldre psykologisk behandling i mindre utsträckning än yngre. Detta kan delvis bero på ålderism, men hänger även samman med att evidensbasen för psykologisk behandling för äldre är begränsad.

”Samtal om åldrande i primärvård” är ett forskningsprojekt med målsättning att utvärdera en existentiell gruppbehandling för patienter inom primärvården som är 75+ och som har symtom på psykisk ohälsa. Behandlingen är framtagen av primärvårdspsykologer i Göteborg. I utvärderingen jämförs behandlingsutfall hos deltagare i gruppbehandlingen mot en kontrollgrupp som erhåller kortare telefonstöd en gång i veckan under sju veckor.

Forskningsprojektet bedrivs vid flera vårdcentraler inom Västra Götalandsregionen, och bidrar med kunskap om existentiella behandlingsmetoders effekt och relevans i behandling av psykisk ohälsa hos äldre.

Inom projektet finns en rad arbetsuppgifter som vi tror lämpar sig väl som ett extraarbete, exempelvis under studietid på psykologprogram, eller liknande. Vi söker dig som är intresserad av psykoterapiforskning och som vill vara delaktig i forskningsprojektet.

Arbetsuppgifter
I rollen som samtalskontakt vid stödsamtal är din arbetsuppgift att ge individuella stödsamtal till personer i studien som efter randomisering hör till studiens kontrollgrupp. Samtalen sker via telefon, en gång i veckan under sju veckor. Samtalen är uppskattningsvis 15-30 minuter långa och som samtalskontakt är det din uppgift att lyssna och bekräfta forskningspersonen i dennes berättelse och åldersrelaterade besvär. Arbetsuppgifterna inkluderar även administrativa arbetsuppgifter såsom datainmatning, m.m. 

Kvalifikationer
För anställningen krävs utbildning inom psykologi motsvarande psykologprogram termin 7 eller senare. Anställningen gäller studiens kontrollintervention där uppgiften är att ge samtalsstöd. Erfarenhet av arbete som leg psykolog, psykoterapeut eller liknande betraktas ej som meriterande då det skulle motverka upplägget för studien. Arbetsuppgifterna kräver förmåga till flexibilitet och möjlighet att kunna avsätta regelbundna tider för stödsamtal/administrativa arbete. Erfarenhet av arbete med forskning och datainsamling är meriterande. Stor vikt kommer även att läggas vid personlig lämplighet.

Anställning 
Anställningen är en tidsbegränsad anställning (intermittent anställning) i 6 månader. Du kommer att arbeta timmar vid behov med placering tills vidare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse.  

Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta seniorforskare Margda Waern, tfn: +46 702 272 205, e-post: margda.waern@neuro.gu.se

 Ansvarig chef är professor/sektionschef Henrik Zetterberg, tfn: +46 768 672 647, e-post: henrik.zetterberg@clinchem.gu.se

Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna.

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att registrera din ansökan elektroniskt via hemsidan: https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-07-02

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Research assistant

Bioinformatiker
Läs mer Jun 10
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.The Institute of Biomedicine is involved in both research and education. In both of these areas, we focus on fundamental knowledge of the living cell – what it consists of, how it works, how its function is directed by the genetic material, and how it interacts with various kinds of micro-organisms. Using this knowledge, we try to elucidate the causes of diseases, and find new ways to diagnose and treat them. The Institute is composed of the following four departments:


• The Department of Infectious Diseases
• The Department of Microbiology and Immunology
• The Department of Medical Biochemistry and Cell Biology
• The Department of Laboratory Medicine

At present, the institute has about 340 employees and approximately 450 million SEK in total assets.

We are seeking a motivated and creative research assistant candidate interested in tumours arising from the sympatho-adrenal lineage, such as neuroblastoma and pheochromocytoma, with the aim of understanding the molecular principles of these tumours at an unprecedented level.  

 

Duties 
The successful candidate will work on computational analyses of a large-scale single-cell transcriptome project on neuroblastoma. In this project, we will generate ‘molecular encyclopaedias’ of this tumour to understand the molecular principles relating to the origin, progression and subtypes of this tumour at a previously unprecedented level, using state-of-the-art RNA-seq and bioinformatics technologies.

 

Qualifications 
The successful candidate should have expertise in bioinformatics, computer science, biostatistics, single-cell transcriptomics or a related discipline where sufficient bioinformatics expertise is demonstrated in the life sciences. The requirements are:


• Knowledge in in Bioinformatics, Computational Biology, Biostatistics, Single-cell transcriptomics, or a related discipline including where sufficient bioinformatic expertise is demonstrated in life sciences.
• Firm knowledge in Unix/Linux, R or Python.
• Experience in the analysis of next-generation sequencing data.
• Experience in big data management.
• Knowledge of relevant biological areas (chromatin and gene expression, genetics and epigenetics).
• Excellent knowledge in biostatistics.
• Experience in genomics data mining and visualization.
• Good interpersonal skills and the ability to work both independently but also as a part of a large team.
• Good knowledge of spoken and written English and good communication skills.

 

Employment 
The employment is limited (temporary) for 3 months and full-time with placement at the Institute of Biomedicine. First day of employment as agreed. 

 

Contact information for the post 
If you have any questions about the position, please contact Professor Ruth Palmer, +46 705 665 725, ruth.palmer@gu.se

 

Unions 
Union representatives at the University of Gothenburg can be found here:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

 

Application 
To apply for a position at the University of Gothenburg, you have to create an account in our recruitment system. Submit your application via the University of Gothenburg’s recruitment portal by clicking the “Apply” button. It is your responsibility to ensure that the application is complete as per the vacancy notice, and that the University receives it by the final application deadline. 

The application should contain:


• A cover letter giving a brief description of previous research experience, and a motivation to why you are applying
• Contact details of two references

Applications must be received by: 2025-07-01

The University works actively to achieve a working environment with equal conditions, and values the qualities that diversity brings to its operations.

Salaries are set individually at the University.

In accordance with the National Archives of Sweden’s regulations, the University must archive application documents for two years after the appointment is filled. If you request that your documents are returned, they will be returned to you once the two years have passed. Otherwise, they will be destroyed.

In connection to this recruitment, we have already decided which recruitment channels we should use. We therefore decline further contact with vendors, recruitment and staffing companies.

Ansök nu

Associate Researcher

Molekylärbiolog
Läs mer Jun 9
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.The Institute of Biomedicine is involved in both research and education. In both of these areas, we focus on fundamental knowledge of the living cell – what it consists of, how it works, how its function is directed by the genetic material, and how it interacts with various kinds of micro-organisms. Using this knowledge, we try to elucidate the causes of diseases, and find new ways to diagnose and treat them. The Institute is composed of the following four departments:


• The Department of Infectious Diseases
• The Department of Microbiology and Immunology
• The Department of Medical Biochemistry and Cell Biology
• The Department of Laboratory Medicine

At present, the institute has about 340 employees and approximately 450 million SEK in total assets.

We are seeking an Associate Researcher to join our group to explore the mechanisms of microbiota-host mucin interactions.

Duties 
The main tasks will involve the study of proteins expressed by gut bacteria. The Associate Researcher will be responsible for the biochemical characterization of enzymes aiming to disclose the role of bacterial proteins in microbiota-host interactions. Additionally, the candidate will collaborate with structural biology experts to determine protein structures of novel enzymes.

Qualifications 
MsC in a relevant area such as Molecular Biology, Biochemistry, Glycobiology or related disciplines. Documented experience in protein expression, purification and biochemical characterization. Previous experience in structural biology or glycobiology will be consider as relevant. Fluency in English. Great emphasis will be placed on the candidate’s personal suitability for the position, clear interest in the subject area and the ability to work independently and in a team.

Employment 
The employment is limited (temporary) for 6 months and full-time with placement at the Institute of Biomedicine. First day of employment as agreed.

Contact information for the post 
If you have any questions about the position, please contact Ana Sofia de Jesus Vaz Luis, e-mail: ana.luis@medkem.gu.se 

 

Unions 
Union representatives at the University of Gothenburg can be found here:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

 

Application 
To apply for a position at the University of Gothenburg, you have to create an account in our recruitment system. Submit your application via the University of Gothenburg’s recruitment portal by clicking the “Apply” button. It is your responsibility to ensure that the application is complete as per the vacancy notice, and that the University receives it by the final application deadline. 

Applications must be received by: 2025-06-30


The University works actively to achieve a working environment with equal conditions, and values the qualities that diversity brings to its operations.

Salaries are set individually at the University.

In accordance with the National Archives of Sweden’s regulations, the University must archive application documents for two years after the appointment is filled. If you request that your documents are returned, they will be returned to you once the two years have passed. Otherwise, they will be destroyed.

In connection to this recruitment, we have already decided which recruitment channels we should use. We therefore decline further contact with vendors, recruitment and staffing companies.

Ansök nu

Postdoktor i neurovetenskap

Forskarassistent
Läs mer Jun 9
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en postdoktor, med placering vid Sektionen för fysiologi.

Postdoktorn kommer att vara delaktig i ett prekliniskt forskningsprojekt vars övergripande syfte är att utöka kunskapen om hur långverkande GLP-1R-agonister verkar i hjärnan för att orsaka viktnedgång. Projektet startades 2021.

Ämne
Neurovetenskap

Ämnesbeskrivning
Vår forskning syftar till att förstå hur långverkande GLP-1R-agonister engagerar neuronala populationer för att orsaka minskat födointag och viktnedgång. Vi använder oss av in vivo-studier i transgena möss där vi kan selektivt manipulera populationer av neuroner som svarar på GLP-1R-agonister med hjälp av kemogenetik, optogenetik och ablationer. Förutom födointag och kroppsvikt, kan vi bl.a. studera mössens energiförbrukning och substratanvändning. Vi kombinerar dessa in vivo-studier med modern histologi, både på protein-nivå och RNA-nivå. Resultatet av vår forskning kan bidra till att identifiera nya “targets” för en mer riktad behandling mot fetma, med färre biverkningar. Vår forskning kommer också att bidra till en utökad förståelse för hur hjärnan kontrollerar vår energibalans.

Arbetsuppgifter
Postdoktorn kommer att vara en viktig del av vår forskargrupp och förväntas aktivt och självständigt driva ett specifikt forskningsprojekt, med stöd från handledare och övriga gruppmedlemmar. Arbetet omfattar att planera, organisera och utföra in vivo-experiment i transgena möss. Arbetet inkluderar stereotaktisk kirurgi, kemo- och optogenetik, metabol fenotypning, födointagsregistreringar samt beteendestudier med fokus på aversion och födointagspreferenser. Vidare förväntas postdoktorn arbeta med in situ-hybridisering och immunofluorescens. Postdoktorn förväntas aktivt delta vid gruppmöten, ansvara för dokumentation rörande det egna projektet, delta i författandet av vetenskapliga artiklar, samt vara behjälplig med mentorskap till studenter/doktorander.

Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning.

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, konstnärlig doktorsexamen eller som har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare bör komma i fråga i första hand, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Behörig att anställas som postdoktor för denna anställning är den som innehar doktorsexamen inom relevant ämnesområde, dvs. neurovetenskap/biologi/metabolism, med inriktning mot födointagsreglering.

Bedömningsgrund
Den sökande bör ha solid erfarenhet av djurexperimentell verksamhet (mus) där dokumenterad erfarenhet av t.ex. stereotaktiska injektioner, kemo- och optogenetik samt beteendestudier i förhållande till aversiva beteenden/födointag är starkt meriterande. Det är även meriterande med praktisk erfarenhet av histologiska tekniker och konfokal-mikroskopi.

Andra viktiga kvalifikationer är utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i engelska, publikationer som förstaförfattare i vetenskapliga tidskrifter. Vi värdesätter en sökande som uppskattar samarbete och öppen kommunikation och som är organiserad och effektiv. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställning
Anställningen är en tidsbegränsad anställning i 2 år, 100% av heltid, med placering tills vidare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: enligt överenskommelse. 

Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta forskare Linda Engström Ruud, tfn: +46 766 183 513, e-post: linda.engstrom.ruud@gu.se.

Ansvarig chef är universitetslektor/sektionschef Lars-Gunnar Pettersson, tfn: +46 31 786 35 07, e-post: lars-gunnar.pettersson@gu.se.

Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna.

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: ?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att registrera din ansökan elektroniskt via hemsidan: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar 
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Intyg om doktorsexaman bifogas med ansökan.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-30.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Biträdande forskare

ST-läkare
Läs mer Jun 9
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden - från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en biträdande forskare med placering vid Sektionen för klinisk neurovetenskap.

Den experimentella neurovetenskapliga forskargruppen vid Sektionen för klinisk neurovetenskap, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin (belägen på Medicinaregatan 11), fokuserar på att skydda den utvecklande hjärnan. Forskningen syftar till att förstå mekanismerna bakom neonatal hjärnskada och att utveckla effektiva tidiga interventioner som förhindrar långsiktiga neurologiska följdtillstånd. Teknikerna inkluderar en rad modeller för neonatal hjärnskada hos gnagare, som integrerar histologiska, immunologiska, molekylära, cellulära och beteendemässiga metoder.

Arbetsuppgifter

Som biträdande forskare kommer du att stödja forskarteamet genom att utföra följande uppgifter:


• Djurvård och avel, inklusive hantering av transgena muslinjer
• Etablering och underhåll av modeller för neonatal hjärnskada
• Administrering av läkemedelsbehandlingar till neonatala möss
• Genomförande av beteendemässiga bedömningar
• Förberedelse av hjärnvävnad för analys med histologiska och molekylära tekniker
• Utförande av immunohistokemi, proteinkvantifiering och relaterade analyser
• Insamling, analys och tolkning av data med lämpliga statistiska metoder

Kvalifikationer

För anställningen krävs läkarexamen, dokumenterad erfarenhet av laboratorietekniker såsom förberedelse av hjärnvävnad, immunohistokemi och proteinanalyser samt en giltig licens och dokumenterad erfarenhet av modeller för neonatal hjärnskada hos gnagare.

Vi söker en person som har organisatoriska färdigheter, noggrann uppmärksamhet på detaljer och förmåga att arbeta både självständigt och i samarbete med ett forskarteam. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. 

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning i 6 månader, 100% av heltid, med placering tills vidare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse. 

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta forskare Changlian Zhu, tfn: 031 786 33 39, 070 858 95 20, epost: changlian.zhu@neuro.gu.se

Ansvarig chef är professor/sektionschef Katharina Stibrant Sunnerhagen, tfn: 070 952 00 23, e-post: ks.sunnerhagen@neuro.gu.se

Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna.

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att registrera din ansökan elektroniskt via hemsidan: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-30

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Gästföreläsare till JMG

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Maj 30
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Mitt i händelsernas centrum står JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation. Institutionen finns vid samhällsvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet och är en av Nordens mest välrenommerade institutioner inom sitt område, med bredd och djup i både forskning och utbildning. På JMG bedrivs undervisning på grund- och avancerad nivå.

JMG söker nu gästföreläsare för intermittent anställning (timanställning) till kommande läsår HT25/VT26.

Gästföreläsare efterfrågas för att säkerställa en utbildning i nära kontakt med branschen, men även för att stärka upp bemanningen vid ordinarie personals frånvaro. JMG söker gästföreläsare till kandidat- och magisterprogrammen i journalistik, till fristående kurser i journalistik och till kandidatprogrammet i medie- och kommunikationsvetenskap. 

Vi söker flera personer, gärna med specialisering mot något av följande:


• undersökande journalistik och internationella samarbeten
• redaktionellt arbete, journalistiskt skrivande och journalistikens berättarformer i digitala kanaler
• mediehistoria och mediekulturens materiella aspekter
• organisatoriska och institutionella villkor för medieproduktion och/eller journalistik
• akademiskt skrivande och handledning av examensarbeten

Läs mer om Institutionen för journalistik, medier och kommunikation här.

Arbetsuppgifter 
Arbetsuppgifterna för gästföreläsare kan bestå av olika former av undervisning, föreläsningar, workshops, seminarier eller handledning i journalistik, medier och kommunikation. Främst på grundnivå, men även avancerad nivå kan förekomma.

Kvalifikationer 
Du förväntas ha erfarenhet av undervisning såsom föreläsningar, workshops, seminarier eller handledning samt ha egen erfarenhet och utbildning inom journalistik, medier och kommunikation eller annat för JMG relevant ämnesområde.

För undervisning inom journalistutbildningen förväntas du ha god kännedom om publicistiska och etiska frågor.

För undervisning inom medie- och kommunikationsvetenskap ser vi gärna att du har en doktorsexamen i relevant ämne.

Utöver detta läggs stor vikt vid administrativ skicklighet och förmåga att strukturera undervisning eller handledning. Du förväntas ha god kommunikationsförmåga i tal och skrift på svenska och/eller engelska, beroende på den aktuella kursens utbildningsspråk. Utöver skicklighetsbedömningen läggs stor vikt vid personlig lämplighet och samarbetsförmåga. Vi kommer främst att beakta de sökande som efter helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra de beskrivna arbetsuppgifterna

Anställning 
Intermittent anställning, antal timmar enligt överenskommelse.

Arbetet kan äga rum under perioden 2025-08-26—2026-06-30.

Vid en intermittent anställning skrivs en överenskommelse som utgör ett ramavtal för hela perioden och du väljer sedan att tacka ja eller nej vid varje tillfälle där arbete erbjuds. Varje arbetstillfälle utgör ett nytt anställningsförhållande. Arbetade timmar redovisas till arbetsgivaren genom formulär GU/Timarvode.

Kontaktuppgifter för anställningen 
För frågor om arbetet kontaktas Theo Röhle, proprefekt med ansvar för utbildning, theo.rohle@jmg.gu.se 031-786 1228

För frågor om anställningsförfarandet kontaktas Sofia Hallsten, personalhandläggare, sofia.hallsten@jmg.gu.se 031-786 6310

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-30

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Samordnare för pedagogiskt stöd

Utbildningshandläggare
Läs mer Jun 11
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Utbildningsenheten vid Gemensamma Förvaltningen söker en samordnare. Vill du arbeta med att samordna pedagogiskt stöd för studenter med funktionsnedsättning vid universitetet? Har du dessutom utbildning på högskolenivå och erfarenhet inom detta område - då hoppas vi att du söker denna tjänst hos oss!

Utbildningsenheten är en av tio enheter inom universitetets gemensamma förvaltning och vid enheten arbetar cirka 100 personer. Inom enheten arbetar vi utifrån värdeorden öppenhet, samarbete, professionalitet och tydlighet för att skapa en god arbetsmiljö med ett respektfullt och trevligt klimat mellan kollegor. Utbildningsenheten är sedan 2017 HBTQ-certifierade och sedan 2021 HBTQI-certifierade.

Tjänsten är placerad vid Utbildningsenheten, sektionen för student- och utbildningsstöd - en av enhetens fem sektioner. För mer information om pedagogiskt stöd vid universitetet se; www.gu.se/studera/plugga-pa-universitetet/studera-med-funktionsnedsattning och www.studentportal.gu.se/pedagogisktstod   

Arbetsuppgifter 
I rollen som samordnare för pedagogiskt stöd arbetar du och kollegor tillsammans med att samordna det pedagogiska stödet till studenter med dokumenterad varaktig funktionsnedsättning. En stor del av arbetet utgörs av egna möten med studenter som genomförs digitalt, fysiskt eller via telefon. I rollen ingår också att självständigt och gemensamt med samordnarkollegor vara ett stöd till institutionerna, bland annat i frågor som rör stöd och anpassningar till studenter samt tillgänglighet.

I uppdraget ingår att:


• Kartlägga studiesituationen och handlägga ärenden för studenter med olika typer av varaktiga funktionsnedsättningar, exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, läs- och skrivsvårigheter/dyslexi, psykiska funktionsnedsättningar, andra medicinska tillstånd m.m.
• Utveckla och förvalta interna rutiner samt processer relaterat till verksamheten
• Utföra administration relaterat till uppdraget och att arbeta i IT- och ekonomisystem
• Informera om generellt stöd och pedagogiskt stöd till studenter
• Informera och föreläsa för grupper inom och utanför universitetet om pedagogiskt stöd och tillgänglighet
• Samarbeta med kollegor inom exempelvis sektionen, administratörer och studievägledare på institution, lärare och universitetsbibliotek.

Kvalifikationer 
Du som söker har relevant utbildning inom pedagogik/specialpedagogik, logopedi, psykologi, eller annan utbildning minst på kandidatnivå som arbetsgivaren bedömer likvärdig.

Det är ett krav att du har arbetat med kartläggning, handledning och/eller undervisning riktat till personer med olika typer av varaktiga funktionsnedsättningar, exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, dyslexi och andra funktionsnedsättningar. Det är även ett krav att du har erfarenhet av att arbeta med samtal som kräver kunskap och färdigheter i samtalsmetodik. Vidare är det meriterande att ha arbetat med tillgänglighets- och likabehandlingsfrågor. Vi ser också gärna att du har erfarenhet av arbete vid högskola/universitet.

Tjänsten förutsätter att du har mycket goda IT-kunskaper och har förmåga att snabbt sätta dig in i olika webbsystem relaterade till administration och ekonomi. Du bör även ha erfarenhet av omfattande kommunikation via e-post.

Tjänsten kräver att du kan uttrycka dig mycket väl på svenska och engelska, både i tal och skrift, samt att du kan målgruppsanpassa din kommunikation. Du behöver även känna dig bekväm med att ge information samt föreläsa inför större grupper.

Arbetsuppgifterna ställer krav på ett strukturerat arbetssätt och noggrannhet. Självklart är du en person som är ansvarstagande och har lätt för att arbeta tillsammans med andra människor. För att lyckas i rollen behöver du vara trygg och uppfattas som förtroendeingivande i mötet med människor.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställning 
Anställningen är en tillsvidareanställning med en omfattning av 100% (heltid) med placering vid Utbildningsenheten, Sektionen för student- och utbildningsstöd, Göteborg. Enheten har kontor i centrala Göteborg (Rosenlundsgatan).

Göteborgs universitet erbjuder möjlighet till distansarbete upp till 2 dagar i veckan under förutsättning att det är möjligt utifrån verksamhetens behov.

Tillträde för anställningen är 11 augusti 2025, eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. 

 

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta sektionschef Christina Kaspersen christina.kaspersen@gu.se  

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande  

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-30 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

2 doktorandplatser i dendroklimatologi

Doktorand
Läs mer Maj 15
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för geovetenskaper har idag cirka 70 medarbetare som arbetar inom områdena naturgeografi, ekosystemvetenskap och geologi. Vi har specialiseringar inom regionalt klimat, polarklimat, paleoklimat, stadsklimat, alpin- och polarekologi, GIS och fjärranalys, hydrogeologi, geofysik, kvartärgeologi och mikrogeokemi. Våra tre prioriterade forskningsteman är "Klimat och klimatförändringar", "Jordytans processer" och "Geosfären". Institutionen är välutrustad med laboratorier, som till exempel ett drönarlabb, GIS-undervisningslabb, ett islabb och biogeokemiskt analyslabb. Ytterligare information finns på vår webbplats: gu.se/geovetenskaper.

Institutionen för geovetenskaper söker två doktorander i dendroklimatologi (naturvetenskap, inriktning naturgeografi) med tillträde i november 2025. 

Universitetsgemensam information om vad det innebär att vara doktorand vid Göteborgs universitet kan du finna på universitetets doktorandsidor: https://www.gu.se/utbildning-till-att-bli-forskare

Arbetsuppgifter   
De två doktoranderna kommer att ingå i ett projekt som undersöker potentialen att förbättra temperaturrekonstruktioner i både de norra och södra hemisfärerna genom att använda kvantitativ vedanatomi från trädens årsringar. Enligt tidigare rekonstruktioner baserade på naturliga arkiv såsom iskärnor, sjösediment och årsringar verkar de södra och norra hemisfärernas klimatvariationer skilja sig åt avsevärt de senaste årtusendena. Detta stämmer inte överens med hur klimatmodeller karaktäriserar samma tidsperiod, då de indikerar att klimathistorierna är förhållandevis lika, främst synkroniserade av stora vulkanutbrott och förhöjda halter av koldioxid. Med de stora framstegen och den observerade nyttan med kvantitativ vedanatomi i åtanke är syftet att bygga upp boreala och australa nätverk av sådan data från tidigare provtagna och nyprovtagna träd som växer i extratropiska regioner för att undersöka om det går att reda ut denna diskrepans.

Doktoranderna kommer att jobba tillsammans med ett team av postdoktorer, tekniker och doktorander med en övergripande analys av globala temperaturvariationer relevant för de senaste tvåtusen åren, men främst ansvara för regionala och lokala dataprodukter. De kommer att delta i fältarbete (ibland till avlägsna platser), provpreprering, dataproduktion, och dataanalyser samt publicering av vetenskapliga artiklar.

Forskarutbildning omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen.?Inom ramen för doktorandanställningen kan ingå institutionstjänstgöring i en omfattning av max 20 %.  

Behörighet   
För tillträde till forskarutbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall den särskilda behörighet som är fastställd i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.  

Grundläggande behörighet till forskarutbildning på forskarnivå har den som:    


• avlagt examen på avancerad nivå, eller 
• fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller  
• på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.  

Särskild behörighet inbegriper att kandidaten har god nivå av talad och skriven engelska.

Bedömningsgrund    
Utöver krav på grundläggande och särskild behörighet är följande kriterier meriterande:

- Dokumenterad erfarenhet av dendrokronologi och förmåga att utföra utmanande fältarbete i avlägsna miljöer

- Dokumenterad erfarenhet inom programmering (Matlab, R eller liknande) och arbete med stora dataset och statistik.

Antagning och anställning   
Efter att slutkandidaterna har blivit antagna till forskarutbildningen kommer de att få en doktorandanställning vid Göteborgs universitet.       

En doktorand får som längst vara anställd som doktorand under åtta år men den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.   

Utbildningsplatsen vid institutionen för geovetenskaper är på heltid och tillträds 1 november 2025 eller enligt överenskommelse.

Forskarutbildningen vid institutionen för geovetenskaper kräver fysisk närvaro för att genomföra studierna. Om den som antas behöver uppehållstillstånd för att bedriva studier i Sverige, har institutionen för geovetenskaper rätt att återkalla beslut om antagning i det fall den antagne inte kan uppvisa ett giltigt uppehållstillstånd vid datumet för studiestart.

Kontaktuppgifter för doktorandplatsen   
För mer information om anställningarna kontakta:

Forskningledare Dr. Jesper Björklund, jesper.bjorklund@gu.se

Ansökan   
Du ansöker om att bli antagen till forskarutbildning via Göteborgs universitets rekryteringsportal.   

Ansökan bör inkludera:


• Ett kort introduktionsbrev som beskriver motivation och lämplighet för doktorandplatsen (max ett A4)
• CV
• Kopior av examensbevis
• Kopia av examensarbete på avancerad nivå (eller motsvarande), samt andra relevanta publikationer
• En kortfattad text där kandidaten diskuterar potentialen och utmaningarna med att använda kvantitativ vedanatomi inom dendroklimatologisk forskning på global skala (max 500 ord inklusive referenser)
• Kopior av anställningsintyg eller andra dokument som anses vara viktiga för ansökan
• Kontaktinformation från två referenser som är bekanta med kandidatens kvalifikationer.

Ansökan ska vara inkommen senast:?2025-06-30

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Universitetsadjunkt i musikalisk gestaltning med inriktning musik och media

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Jun 11
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Nu söker Högskolan för scen och musik en universitetsadjunkt i musikalisk gestaltning med inriktning musik och media. Du blir en del av enheten musik.

Mer om Högskolan för scen och musik: https://www.gu.se/scen-musik

Ämne 
Musikalisk gestaltning med inriktning musik- och media

Arbetsuppgifter 
De huvudsakliga arbetsuppgifterna kommer att bestå av undervisning inom kandidatprogrammet Musik och ljudproduktion, men undervisning inom såväl andra program som fristående kurser kan förekomma.

Musik- och ljudproduktionsprogrammet riktar sig till studenter med intresse för att skapa och producera musik och ljud med allt ifrån traditionella instrument till datorer och annan elektronisk utrustning. Utbildningen utgår från tre perspektiv: Att utveckla det tekniska hantverket, att stärka det individuella konstnärskapet samt att fördjupa studentens förmåga till kritisk reflektion.

Hantverk handlar dels om att behärska musikteknisk utrustning dels om teorier med relevans för området. 
Det konstnärliga perspektivet handlar om att utveckla sin förmåga att gestalta konstnärliga idéer med hjälp av musikteknologiska verktyg.
Till detta skall studenten metodiskt och systematisk kunna problematisera och reflektera över den egna kunskapsprocessen i relation till givna uppgifter och till området i stort. 

Denna tjänst har ett huvudsakligt fokus på arbetsuppgifter som kretsar kring undervisning inom nedanstående områden:


• Kreativa processer, konstnärlig handledning och projekthandledning

• Rör bl.a moment inom komposition och låtskrivande, text till musik, arrangering, mix och mastering.


• Teknik, - applikation och produktion inom musik- och ljudproduktion

• Rör bl.a moment såsom studio och DAW-kunskap (Ableton Live, ProTools, Logic), inspelningsteknik.


• Branschkunskap, entreprenörskap och omvärldsorientering

Övriga arbetsuppgifter:


• Kunskapsuppföljning och betygsättande
• Planering av kurser och kursmoment i relation till kurs/utbildningsplan samt revidering/utveckling av dessa styrdokument
• Deltagande i lärarkollegium samt andra för arbetet nödvändiga möten
• Bedriva egen kompetensutveckling och omvärldsbevakning i ämnesområdet

Även uppdrag inom institution och fakultet kan komma att ingå i anställningen.

Ansvar och arbetsuppgifter kan komma att förändras över tid. 

Distansundervisning kan komma att ske i enlighet med Göteborgs universitets föreskrifter. 

Om anställningen är längre än ett år: Utvecklings-/forskningstid ingår i anställningen i enlighet med Göteborgs universitets arbetstidsavtal för lärare.

 

För att se annonsen i sin helhet samt skicka in en ansökan:

https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Universitetsadjunkt i radiografi

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Jun 5
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för vårdvetenskap och hälsa bedriver utbildning och forskning med fokus på vård, hälsa och människors livsvillkor. Vi utbildar sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor med målet att möta samhällets behov av kompetent och engagerad hälso- och sjukvårdspersonal. Vid institutionen bedrivs också utbildning på forskarnivå inom vårdvetenskap. Forskningen vid institutionen spänner över många områden, men har en gemensam utgångspunkt i personcentrerad och evidensbaserad vård. Vi är nationellt och internationellt ledande inom personcentrerad vård och detta synsätt genomsyrarbåde utbildning, forskning och samverkan med hälso- och sjukvården.

Institutionen är en del av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och har sin verksamhet på Campus Medicinareberget med direkt närhet till Sahlgrenska universitetssjukhuset. En miljö som präglas av tvärprofessionellt samarbete, klinisk relevans och hög akademisk kvalitet.

Anställningen är placerad främst inom sektionen för Diagnostik och vård vid akuta och kritiska tillstånd där specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktningarna anestesisjukvård, intensivvård, kirurgisk vård och operationssjukvård ingår. Även röntgensjuksköterskeprogrammet och barnmorskeprogrammet ingår i sektionen.

Göteborgs universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har flexibla arbetstidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss: Jobba hos oss | Göteborgs universitet

Ämne 
Radiografi 

Ämnesbeskrivning 
Radiografi utgår från ett humanistiskt perspektiv och fokuserar på frågor som syftar till förståelse för den enskilda patientens situation och hur olika bildgivande metoder används för att ställa diagnos, utföra och följa upp radiologiska behandlingar. Radiografi är ett huvudområde där röntgensjuksköterskan etablerar och vidmakthåller en vårdande relation i en högteknologisk miljö.

Arbetsuppgifter 
I arbetsuppgifterna ingår planering och undervisning, att samordna resurser, verka för fortlöpande sammanhang i kurserna, att hålla sig uppdaterad om aktuell utveckling inom ämnesområdena samt att vara kursansvarig på grund och avancerad nivå främst inom kurser som inkluderar nuklearmedicin och PET. I uppdraget som kursansvarig lärare ingår att utveckla och samordna lärandemål, läraktiviteter, examinationsformer och bedömningskriterier i relation till innehåll, syfte och aktuell pedagogisk forskning. Vidare ingår att kvalitetssäkra utbildningen med validerade utvärderingsformer. Inom anställningen kommer du även att handleda och examinera uppsatser på grundnivå samt handleda uppsatser på avancerad nivå samt vara examinator för kurser inom radiografi. Administrativa uppgifter relaterade till utbildningsverksamheten är en betydande del av arbetsuppgifterna. Vidare ingår att aktivt verka för ämnesutveckling av huvudområdet liksom samverkan med hälso- och sjukvården gällande verksamhetsförlagd utbildning. Även andra arbetsuppgifter kan förekomma och anställningens innehåll kan komma att förändras över tid.

Undervisningen sker främst inom röntgensjuksköterskeprogrammet, vid behov kommer aktuella arbetsuppgifter även ske i samverkan med andra sektioner vid institutionen.

I anställningen ingår också att aktivt bidra till att uppnå institutionens målsättning och verksamhetsplan vilket bland annat innebär att verka för att utveckla den akademiska miljön inom sektionens Kompletta Akademiska Miljö (KAM). Därutöver förväntas det att alla medarbetare deltar i de planerade gemensamma sammankomster och aktiviteter som anordnas på institutionen.

Den sökande ska undervisa på svenska och engelska.

Behörighet 
Behörighet vid anställning som lärare finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning.

Genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå inom radiografi eller motsvarande, eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Visad pedagogisk skicklighet krävs, samt röntgensjuksköterskeexamen. Svensk röntgensjuksköterskelegitimation krävs.

Behärska svenska och engelska i både tal och skrift krävs. 

 

Obs! för information om bedömningsgrunder, anställningsvillkor, övriga upplysningar, kontaktuppgifter och ansökan, se fullständig annons: Lediga jobb GU - universitetsadjunkt i radiografi

 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-26 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Amanuens webbdesign

Webbdesigner
Läs mer Jun 5
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Om institutionen
Vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi bedriver vi kritisk och tvärdisciplinär forskning av högsta kvalitet i en internationell miljö med stor relevans för samhället. Vi ger populära utbildningar på kandidat-, magister- och masternivå med förankring i forskningen och samhällsutvecklingen som ger goda chanser till arbete. 

Våra forskare finns mitt i debatten och bidrar till att förklara och problematisera IT- och samhällsrelaterade utmaningar knutna till samhällets digitalisering.

Hos oss utvecklas individens kunskap och förmåga att analysera, förstå och hantera olika aspekter av IT såväl som av samspelet mellan människan och tekniken inom områden som exempelvis artificiell intelligens, digital övervakning, ”Twin transition”, blockchain, digital förvaltning, digital innovation, e-hälsa, Internet of Things, mobil kommunikation, robotar, sociala medier samt IT i skola och undervisning.

Institutionen är placerad i det kunskapsintensiva klustret vid Campus Lindholmen där verksamheten har ett väl utvecklat samarbete med såväl näringsliv och offentlig sektor som det civila samhället.

 

Om avdelningen för informatik
Avdelningen för informatik består av ett trettiotal forskare som specialiserar sig på områden som digitala plattformar, digital aktivism, Twin Transition, övervakning och integritet samt digitalisering av offentlig sektor. Deras arbete publiceras regelbundet i internationella topptidskrifter.?

All undervisning inom avdelningens program—Master in Digital Leadership, kandidatprogrammet Systemvetenskap: Samhällets digitalisering samt institutionens masterprogram i Human-Centered AI—återspeglar verksamhetens starka forskningsmiljö.?

I både forskning och utbildning har avdelningen en lång tradition av nära samarbete med industri och offentlig sektor. Avdelningen är värd för Swedish Center for Digital Innovation (SCDI) och erbjuder även uppdragsutbildning.?
För mer information av avdelningen, se https://www.gu.se/om-universitetet/hitta-organisation/institutionen-for-tillampad-it-avd-informatik

 

Arbetsuppgifter
Amanuensen skall stötta forskningsprojektet UTTC (www.uttc.se) med webbdesign och innehållshantering på deras webb. Amanuensen skall arbeta nära projektledare med att skapa förutsättningar för att stärka kvalitet och räckvidd i forskargruppens digitala kommunikation. 



Behörighet
Behörig att anställas som amanuens är den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Den sammanlagda anställningstiden för en amanuens får omfatta högst tre år.



Kvalifikationer  
Vi söker efter personer som är antagna studenter med bakgrund inom IT och helst i senare stadiet av deras studier, till exempel från vårt program ”Systemvetenskap: IT, människa och organisation” eller ”Master in Digital Leadership”, eller liknande program. Du ska ha dokumenterad erfarenhet av webbdesign och en god förmåga att samarbeta samt vara självgående. Då arbetet till stor del kommer ske på svenska behöver kandidaten behärska svenska väl i tal och skrift.
Erfarenhet av Wordpress, Framer, Contenfull och Airtable är meriterande.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en helhetsbedömning av kompetens och skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter, samverka med övrig personal samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.



Anställning
Tjänsten avser en tidsbegränsad anställning enligt Högskoleförordningen 5 Kap 8-12 § på 10 % av heltid i 6 månader med placering vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi, avdelningen för informatik.
Tillträde 2025-07-30 eller enligt överenskommelse. 

 

Tillsättningsförfarande
Urval, intervju och bedömning utförs av en lokal rekryteringsgrupp.
Intervjuer kan komma att ske löpande.

Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta professor Johan Magnusson 0733- 10 03 27 eller avdelningschef Tomas Lindroth: 0708 - 59 58 76
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till personalhandläggare Emil Fägerwall Tawfik: 031-786 29 04

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal, där du måste registrera en profil. Starta genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Urval av kandidater baseras på de kvalifikationer som är noterade i ansökan.

Ansökan ska innefatta följande handlingar:


• Meritförteckning/CV och personuppgifter
• Personligt brev där du beskriver varför du har sökt denna specifika tjänst och på vilket sätt du uppfyller efterfrågade kvalifikationer
• Examensbevis och andra relevanta handlingar
• Två referenser

OBS! Vi önskar att du utformar din ansökan så att ditt CV är max 2 sidor och personligt brev är max 1 sida.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-26

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Universitetsadjunkt i radiografi

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Jun 5
University lecturer in radiography
Reference number PAR 2025/478
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.
The Institute of Health and Care Sciences conducts education and research with a focus on care, health and human living conditions. We educate nurses, radiographers, specialist nurses and midwives, with the aim of meeting society’s need for competent and committed healthcare professionals. The institute also offers doctoral education in nursing science. Our research spans a wide range of areas, with a shared foundation in person-centred and evidence-based care. We are nationally and internationally recognised leaders in personcentred care, a perspective that permeates our education, research and collaboration with the healthcare sector.
The institute is part of Sahlgrenska Academy at the University of Gothenburg and is located at Campus Medicinareberget, in close proximity to Sahlgrenska University Hospital. It is an environment characterised by interprofessional collaboration, clinical relevance and high academic quality.
The position is primarily based within the Section for Diagnostics and Care in Acute and Critical Conditions, which includes the specialist nursing programmes in anaesthesia care, intensive care, surgical care and operating theatre nursing. The radiography programme and the midwifery programme are also part of this section.
The University of Gothenburg is a public authority, which means you benefit from a range of employee benefits, including generous annual leave and an advantageous occupational pension scheme. We also offer flexible working hours that support a healthy work–life balance.You can read more about working with us on the University’s website: Jobba hos oss | Göteborgs universitet
Subject area
Radiography
Subject area description
Radiography is grounded in a humanistic perspective and focuses on understanding the individual patient's situation, as well as how different imaging techniques are used for diagnosis, implementation and follow-up of radiological treatments. Radiography is a core discipline in which the radiographer establishes and maintains a caring relationship within a high-tech healthcare environment.
Duties
The duties include planning and teaching, coordinating resources, ensuring coherence across courses, keeping up to date with current developments in the subject areas, and acting as course coordinator at both undergraduate and master’s level, primarily in courses that include nuclear medicine and PET. As course coordinator, you will be responsible for developing and coordinating learning outcomes, learning activities, examination formats and assessment
criteria in relation to course content, objectives and current educational research. The role also includes quality assurance of education through validated evaluation methods.
As part of the position, you will supervise and assess undergraduate theses and supervise theses at master’s level, as well as act as examiner for courses in radiography. Administrative tasks related to the educational activities form a significant part of the duties. The position also involves contributing to the development of the subject area and engaging in collaboration with the healthcare sector regarding clinical placements. Other duties may also be assigned, and the scope of the position may change over time.
Teaching will primarily take place within the radiography programme, but where necessary, duties may also involve collaboration with other sections of the department.
The position also includes active contribution to the department’s goals and operational plan, which involves developing the academic environment within the section’s Complete Academic Environment. In addition, all staff members are expected to participate in planned joint meetings and activities arranged by the department.
The successful candidate is expected to teach in both Swedish and English.
Eligibility
Eligibility criteria for teaching positions are outlined in the University of Gothenburg’s Appointment Procedures.
A completed higher education degree at least at the second-cycle (Master’s) level in radiography or an equivalent qualification, or other documented expertise of relevance to the subject area and the duties of the position. Demonstrated teaching proficiency and a degree in radiography are required, as well as Swedish certification as a radiographer.
Proficiency in both Swedish and English, spoken and written, is required.
See more info on the University of Gothenburgs homepage job opportunities.
Göteborgs universitet | University lecturer in radiography

Ansök nu

Universitetsadjunkt i civilrätt

Universitets- och högskoleadjunkt
Läs mer Jun 5
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Juridiska institutionen ingår i fakulteten Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Med cirka 7 000 studenter, 500 anställda, över 160 internationella partneruniversitet med huvudområdena – ekonomi och juridik – har Handelshögskolan en unik bredd. Forskningen präglas av samverkan över geografiska, institutionella och disciplinära gränser och skolan har ett nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet är en av drygt 100 handelshögskolor i världen som är "triple crown"-ackrediterad, dvs har de tre främsta internationella ackrediteringarna för handelshögskolor: EQUIS, AACSB och AMBA. För mer information se gu.se/handelshogskolan

Vid Juridiska institutionen bedrivs spännande och ämnesöverskridande forskning och utbildning inom ämnet juridik. Vårt Juristprogram är en av landets mest sökta programutbildningar och vår forskning kännetecknas av både bredd och spetskompetens. Institutionen har expanderat kraftigt de senaste åren och utvecklat starka forskningsmiljöer. Institutionen har idag ca 100 medarbetare inom kategorierna lärare, forskare, doktorander och administrativ personal. Vi har ca 1 200 studenter inom utbildningen på grund- och avancerad nivå. Mer information om institutionen finns på vår hemsida www.law.gu.se

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består framför allt av undervisning och examination i civilrätt. Till detta tillkommer till viss del undervisning och examination i andra ämnen på juristprogrammets grundnivå samt inom EU-rätt och internationell rätt. Arbetet bedrivs huvudsakligen på Juristprogrammet. Det kan också vara aktuellt med undervisning och examination inom ramen för andra externa utbildningsuppdrag eller fristående kurs.

Undervisning och examination bedrivs både självständigt och tillsammans med andra lärare. Undervisning bedrivs huvudsakligen i sal på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Arbetet i civilrätt kräver intresse för civilrätt i stort samt för grundläggande frågor om juridisk metod. Du ska med kort varsel klara av arbetsuppgifter på juristprogrammets grundutbildning samt inom EU-rätt och internationell rätt.

Kvalifikationer
Tjänsten innebär i formella termer en tidsbegränsad anställning som universitetsadjunkt. Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har juristexamen eller motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Vi fäster stor vikt vid att den som anställs har de personliga egenskaper som krävs för anställningen. God samarbetsförmåga och ett positivt förhållningssätt gentemot studenter och kollegor är ett krav, liksom förmågan att agera självständigt och driva frågor på egen hand. Goda kunskaper i svenska språket är en förutsättning för anställningen. Du ska med kort varsel klara av arbetsuppgifter på juristprogrammets grundutbildning samt inom EU-rätt och internationell rätt.

Universitetet kommer i denna rekrytering att göra en helhetsbedömning av kompetens och skicklighet, i syfte att kunna anställa den sökande som bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla arbetsuppgifterna.

Behörighet 
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning. 

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. 

Anställning 
Anställningen är en tidsbegränsad anställning fram till och med 2026-04-30, 100% vid Juridiska institutionen, Göteborgs universitet. Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse

Kontaktuppgifter för anställningen 
Information om anställningen lämnas av prefekt Therese Bäckman, therese.backman@law.gu.se.
Information om rekryteringsprocessen lämnas av personalhandläggare Mattias Fogelberg, mattias.fogelberg@law.gu.se.

Fackliga organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.  

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-25

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Administratör, institutionen för odontologi

Kursadministratör
Läs mer Jun 4
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för odontologi ingår i fakulteten Sahlgrenska Akademin och bedriver utbildning och forskning inom tandvårdsområdet och har ca 100 anställda och ca 650 studenter per läsår.

Vi söker nu en administratör som ingår i institutionens centrala administration som leds av administrativ chef. Du kommer vara en del av det administrativa teamet som arbetar med verksamhetsstöd där dina kollegor arbetar inom IT, utbildning, ekonomi och administration. Den administrativa gruppen du kommer att ingå i kännetecknas av hög kompetens, servicevilja och ett gott arbetsklimat.  

Arbetsuppgifter

Vi erbjuder dig en bred roll i arbetet som administratör där du arbetar självständigt och i nära samarbete med dina kollegor, lärare och kursansvariga. Du har också daglig kontakt med studenterna på utbildningsprogrammen.

Ditt arbete sker såväl självständigt som i team med andra kollegor och du deltar i administrativa nätverk vid Göteborgs universitet. 

I arbetet som administratör kommer du att arbeta huvudsakligen med digitala salstentor och schemaläggning för våra utbildningsprogram. I dessa arbetsuppgifter ingår hela processen kring digitala salstentor och du kommer att arbeta i systemen DISA och Ladok.

I schemaläggningen stöttar du institutionens lärare med schemaläggning av kurser och bokar lokaler åt dessa i systemet TimeEdit.

Andra allmänna administrativa uppgifter kan förekomma.

Kvalifikationer 

Vi söker dig som har relevant utbildning på lägst gymnasienivå, gärna med eftergymnasial utbildning, och praktisk erfarenhet av administration inom de områden som beskrivits

Du bör ha hög administrativ kompetens och god kunskap om administrativa rutiner samt god datorvana.  Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift är ett krav då du kommer att ha kontakt med personer av olika nationaliteter.

Erfarenhet av Göteborgs universitets administrativa system såsom Ladok och TimeEdit är meriterande.

Som person tror vi att du är utåtriktad med hög servicekänsla, och kan arbeta självständigt och ta egna initiativ. Du har ett strukturerat arbetssätt, god förmåga att planera ditt arbete och att prioritera, samt vana att hantera många olika uppgifter samtidigt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad t o m 2025-12-31, med omfattning 50% med placering vid institutionen för odontologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Kontaktuppgifter för anställningen

Om du har frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Kristina Orbán (administrativ chef), tfn. 031-786 2328, e-post: kristina.orban@gu.se.

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktper

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-24

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Ekonomiadministratör till Institutionen för biologi och miljövetenskap

Ekonomiassistent
Läs mer Jun 9
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Ekonomiadministratör
Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på två olika ställen: i huset Natrium på Medicinareberget i Göteborg och Kristineberg Center i Fiskebäckskil. Den aktuella anställningen är förlagd till Natrium på Medicinareberget med möjlighet att arbeta på distans upp till två dagar per vecka utifrån verksamhetens behov.

 

Arbetsuppgifter 
Som ekonomiadministratör arbetar du med varierande administrativa uppgifter inom ekonomiområdet där du ingår i ett administrativt team på nio personer.

De arbetsuppgifter som ingår är löpande ekonomiadministrativa uppgifter som till exempel leverantörs- och kundfakturor, anläggningar samt konteringsstöd vid inköp. Du behöver hålla dig uppdaterad inom aktuella regelverk och är institutionens första kontaktperson inom fakturahantering. Som ekonomiadministratör bistår du institutionens ekonomer i budget- och bokslutsarbetet och kan också vara behjälplig vid projektredovisningar.

Annan administration kan komma att ingå i rollen och variera över tid beroende på institutionens behov.

 

Kvalifikationer 
Minst gymnasial utbildning inom ekonomi är ett krav, och du ska ha dokumenterad arbetslivserfarenhet av ekonomiadministration och bokföring. Det är meriterande om denna erfarenhet är från högskolesektorn. Arbetsuppgifterna utförs i en rad olika digitala system och du förväntas ha en välutvecklad vana och förståelse för att arbeta digitalt. Du behöver ha mycket goda kunskaper i Officepaketet och det är meriterande om du har arbetat i Agresso och Visma Proceedo. En förutsättning för arbetet är kunskap i god bokföringssed.

Eftersom arbetet innebär daglig kontakt och interaktion med medarbetare och externa kontakter behöver du ha goda kommunikativa och pedagogiska färdigheter, samt ha lätt för att samarbeta. God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på svenska och engelska är ett krav då vi arbetar i en internationell miljö. Du ska ha ett proaktivt och serviceinriktat arbetssätt och har förmågan att utföra dina uppgifter med stor noggrannhet.

I rollen krävs det god förmåga att ta till sig kunskap om gällande regelverk och tillämpning av dessa. Du är skicklig på att planera ditt arbete, ta egna initiativ och du ska kunna arbeta självständigt såväl som i grupp. Du har en god förmåga att hantera flera arbetsuppgifter parallellt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

 

Anställning 
Anställningen är ett vikariat till och med 2026-01-31, eller tills det att ordinarie medarbetare är åter i tjänst. Omfattning 100 %, med placering vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, med start omgående eller enligt överenskommelse.

 

Ansökan ska skrivas på svenska innehålla:


• Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen (max en A4-sida)
• Meritförteckning (CV)
• Kopia på examensbevis
• Intyg på annan relevant erfarenhet/anställning eller övriga handlingar som önskas åberopas 

 

Tillsättningsförfarande 
Intervjuer planeras att genomföras under vecka 26. Mer om rekryteringsprocessen hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande#Så-här-går-rekryteringsprocessen-till. 

 

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta: 

Anna Berggren, administrativ chef
tel. 076-618 48 96
e-post: anna.berggren@bioenv.gu.se

Åsa Arrhenius, prefekt
tel. +46 76-618 26 25
e-post: asa.arrhenius@bioenv.gu.se

Websida: https://bioenv.gu.se/

Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta HR vid Institutionen för biologi och miljövetenskap, hr@bioenv.gu.se. ?

 

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-23

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Forskningssamordnare

Forskarassistent
Läs mer Maj 29
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för globala studier är en kreativ och nydanande universitetsmiljö för forskning och utbildning kring globalisering och globala frågor. Vår utbildning och forskning innefattar bland annat: freds- och utvecklingsforskning, humanekologi, socialantropologi och studier av mänskliga rättigheter. Hos oss arbetar ca 130 personer. Vi finns i Campus Linné intill Linnéplatsen i Göteborg.? 

Vår vision är att vår administrativa grupp ska präglas av samarbete, effektivitet och service. Som en naturlig del ingår att stötta kollegor vid arbetstoppar.? 

Arbetsuppgifter? 

Arbetet som forskningssamordnare innebär varierande arbetsuppgifter där du ger kvalificerat stöd till forskningsansvariga samt till institutionens forskare och doktorander inom forsknings- och forskarutbildningsverksamhet, forskningsinfrastruktur och nyttiggörande av forskningsresultat.? 

En viktig del av uppdraget är arbeta nära forskare och forskningsledare för att identifiera behov av forskningsstöd. Du kommer att ta initiativ till dialoger och samarbeten inom institutionen för att kunna utveckla processer och rutiner som underlättar för forskare att bedriva sin forskning och stärka sina möjligheter att söka och beviljas extern forskningsfinansiering. 

Du stödjer forskare i arbetet med ansökningar om externa projektmedel från svenska, nordiska och europeiska forskningsfinansiärer. Du ansvarar också för att bistå forskare i frågor om datahantering, datasäkerhet och forskningsetik samt bidrar till arbetet med forskningskommunikation, exempelvis genom kommunikationsplaner och projektbeskrivningar till webbsidan. 

Du bevakar och informerar om aktuella utlysningar samt följer relevanta lagar, regler och policys som påverkar institutionens forskning.? Du handlägger också institutionens forskarutbildningssamarbeten med svenska och internationella partners.? 

Du kommer att arbeta i nära samverkan med forskningsansvariga, forskare, doktorander, handledare och övriga administratörer.? 

Även andra arbetsuppgifter kan ingå i tjänsten. Du kommer att vara behjälplig vid handläggning av vissa ärenden kopplade till forskarutbildningen, såsom förlängning av doktorandavtal, introduktion av nya doktorander samt fungera som kontaktperson i frågor som berör uppehållstillstånd. Anställningen kan även komma att omfatta andra arbetsuppgifter inom forsknings- och forskarutbildningsadministration i takt med att verksamhetens behov förändras. 

Kvalifikationer? 

Vi söker dig som har en kandidatexamen inom ett ämnesområde som arbetsgivaren bedömer relevant för uppdraget. Det är ett krav att du har erfarenhet av att arbeta med forskningsansökningar, samt varit delaktig i att utveckla forskningsstöd och digitalisera processer inom högskole- eller universitetssektorn. 

För anställningen krävs mycket goda kunskaper i både svenska och engelska, i såväl tal som skrift. Du har god vana av att arbeta i administrativa system, lär dig snabbt nya digitala verktyg och trivs i en internationell miljö där engelska ofta är arbetsspråk. Det är särskilt meriterande om du har god kännedom om det regelverk som styr forskning och forskarutbildning vid universitet och högskolor. 

Vi söker en självgående och drivande person som har lika mycket fokus på helheten som detaljerna i det dagliga arbetet. Du är analytisk, har ett lösningsorienterat förhållningssätt och ett genuint intresse för att bidra till forskningsmiljön vid institutionen. För att lyckas i rollen behöver du ha mycket god samarbetsförmåga och uppskatta att arbeta i nära dialog med både forskare och administrativ personal. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.  

Anställning? 

Anställningsform: Tillsvidareanställning? 

Omfattning: 100 %? 

Placering: Institutionen för globala studier, Göteborg Tillträde: Från juli 2025 eller enligt överenskommelse.?? 

Kontaktuppgifter för anställningen? 

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta? 

Bernana Delic, Administrativ chef? 

031- 786 2409? 

bernana.delic@gu.se? 

Tillsättningsförfarande? 

I rekryteringsprocessen kommer intervjuer och referenstagning genomföras. Det kan bli aktuellt med arbetsprov.? 

Fackliga organisationer? 

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande? 

Ansökan? 

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag 2025-06-23

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Vikariat som universitetslektor i humanekologi & globala studier

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Maj 29
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för globala studier (IGS) är en kreativ och nydanande universitetsmiljö för forskning och utbildning kring globalisering och globala frågor. Vi söker en person som stimuleras av att arbeta i en dynamisk, internationell och tvärvetenskaplig miljö. Institutionens utbildningsverksamhet omfattas av freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, globala studier, globala utvecklingsstadier, humanekologi, internationella relationer, mänskliga rättigheter, samhällsvetenskapliga miljöstudier och socialantropologi. 

Ämnesbeskrivning 

Vid Institutionen ges kandidatprogram i socialantropologi och globala studier, samt ett kurspaket i humanekologi på grundläggande nivå. Institutionen erbjuder också en rad andra samhällsvetenskapliga kurser som byggs på tvärvetenskap inom globala genusstudier, globala utvecklingsstadier, och samhällsvetenskapliga miljöstudier där bland annat antropologisk kunskap ingår. På avancerad nivå ges ett MA program i globala studier som byggs på de andra ämnen som ges på institutionen. 

Arbetsuppgifter 

Vi söker en universitetslektor i humanekologi och globala studier till undervisning främst på grundläggande nivå. I arbetsuppgifterna ingår kursplanering, kursutveckling, handledning och examination. Arbetet kommer i huvudsak ske på följande kurser: HU1111 Klimatförändring och ekologisk hållbarhet, SU1111 Klimatförändring, hållbar utveckling och omställning, ESD101 Education for Sustainable Development - an introduction, GS1422 Projektledning och utredning och SU1411 Förändringsprojekt och projektledning. Undervisningen kommer också innefatta handledning och examination av uppsatser och kan även innehålla moment i institutionens övriga kursutbud. 

Behörighet 

Behörighet för anställning vikariat som universitetslektor är i enlighet med kapitel 4, sektion 4 av högskoleförordningen, att den sökande dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning är specificerat i bedömningskriteriet nedan. 

Bedömningsgrund: 

Vid bedömningen kommer särskild vikt att fästas vid pedagogisk förtjänst och skicklighet. Personen vi söker bör ha erfarenhet av att undervisa inom högskola eller universitet. Prövning av den pedagogiska skickligheten skall avse planering, genomförande och utvärdering av undervisning, inklusive handledning. Undervisning sker i huvudsak på svenska och arbetet kräver språkligt skicklighet i både svenska och engelska. 

Vid bedömningen kommer också fästas vikt vid vetenskapliga meriter och skicklighet samt sökandes förmåga att integrera dessa i undervisningssammanhang. Den vetenskapliga skickligheten visas genom vetenskapliga publikationer inom humanekologi, miljöfrågor och globala studier samt andra teman av relevans för undervisning i de för utlysningen aktuella kurserna. 

De följande kvalifikationerna är meriterande: 1) dokumenterad kompetens i humanekologi och/eller samhällsvetenskapliga miljöstudier och/eller globala studier, 2) erfarenhet av undervisning i de för? utlysningen aktuella kurstemana. 

Vid anställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka och samarbeta med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten. 

Ansökan skall innefatta ett ansökningsbrev och CV (inklusive vetenskapliga publikationer). 

Anställning 

Anställningen är ett vikariat på 6 månader med omfattning på 50 % med placering vid Institutionen för globala studier. Tillträde: 15 augusti 2025. 

Tillsättningsförfarande 

I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer, provföreläsning och referenstagning. 

Kontaktuppgifter för anställningen 

Upplysningar om anställningen lämnas av Karen Da Costa, studierektor med ansvar för bemanning (staffing@globalstudies.gu.se) eller Michael Schulz, prefekt (michael.schulz@globalstudies.gu.se). 

Upplysningar om rekryteringsprocessen lämnas av Elvedina Sikiric Lidström, personalhandläggare (elvedina.sikiric.lidstrom@gu.se).

Fackliga organisationer 

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner 

Ansökan 

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-23

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Ekonom

Förvaltningsekonom
Läs mer Maj 30
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap har drygt 100 anställda lärare, forskare, doktorander och administrativ personal. Våra attraktiva utbildningar i kriminologi, personalvetenskap och sociologi är bland de mest sökta vid Göteborgs universitet.  Institutionens lokaler är belägna mitt i den charmiga stadsdelen Haga med goda kommunikationer. Verksamhetsstödet består idag av cirka 15 medarbetare som ger professionellt stöd till lärare, forskare, doktorander, samt antagna och presumtiva studenter. Verksamhetsstödet leds av administrativ chef.

Institutionen söker nu en kvalificerad, erfaren och engagerad ekonom.

 

Arbetsuppgifter 
Som ekonom på institutionen har du en central roll och arbetar mitt i verksamheten där du ger kontinuerligt konsultativt och serviceinriktat stöd till ledningsgrupp och anställda.

Du har ett övergripande ansvar för institutionens samlade ekonomiarbete. Det innebär att du har ansvar över budgetprocessen, ekonomiska analyser, upprättande av prognoser och bokslut. I rollen ingår också att utveckla och förbättra arbetssätt och rutiner i linje med universitetets centrala riktlinjer. Din roll innebär att du har ansvar för att löpande ta fram och presentera ekonomisk information för institutionens ledning och övriga personal.

Som ekonom hos oss arbetar du även med projektekonomi för externfinansierade forskningsprojekt, inklusive budgetering, uppföljning, avtalsskrivande och rapportering till externa bidragsgivare, till exempel Vetenskapsrådet och EU-kommissionen. Du kommer också att stödja forskare vid ansökan om externa forskningsbidrag. När det gäller projektekonomin arbetar du tillsammans med ytterligare en projektekonom.

Anställningen innefattar också arbete med redovisning inom ramen för den löpande ekonomihanteringen, såsom omföringar och viss fakturahantering.

Du förväntas kunna arbeta självständigt men också i nära samarbete med övriga kollegor i verksamhetsstödet, främst med vår ekonomiadministratör och projektekonom, men också tillsammans med kollegor från verksamhetens olika områden och yrkeskategorier.

Även andra administrativa arbetsuppgifter kan komma att ingå då anställningens innehåll och förutsättningar kan förändras över tid.

Institutionen tillhör den Samhällsvetenskapliga fakulteten, där du ingår i ett professionellt nätverk med motsvarande roller från fakultetens andra institutioner. Nätverket har ett gott samarbete och erbjuder erfarenhetsutbyte med andra ekonomer. 

 

Kvalifikationer 
Vi söker dig som är en driven person som stimuleras av att ha lika mycket fokus på helheten som detaljerna i det dagliga arbetet. Du är en person som gillar att få saker att hända och arbetar målmedvetet för att nå resultat. För dig är det viktig att hålla mycket hög kvalitet i det arbete du utför.

Arbetet kräver att du är strukturerad, har en god analytisk förmåga och är van att arbeta mot deadlines. Det är av största vikt att du tar eget ansvar, har förmåga att arbeta självständigt och kan göra prioriteringar i det egna arbetet. Arbetet är stundtals intensivt och du kan snabbt behöva skifta fokus. Du är verksamhetsorienterad, prestigelös och förstår värdet av att söka goda samarbeten. Du har en förmåga att identifiera förbättringsmöjligheter och är van att arbeta med utformning och upprättande av nya rutiner och arbetssätt inom förutbestämda ramar.  

Det är viktigt för verksamheten att du kan kommunicera kring ekonomiska förutsättningar och processer på ett sätt så att även icke-ekonomer förstår och kan fatta informerade beslut på basis av din information.

Följande kvalifikationer är krav för anställningen:


• Högskoleexamen inom ekonomi, eller annan utbildning som i kombination med relevant erfarenhet, bedöms som likvärdig av arbetsgivaren.  
• Erfarenhet av budget- och prognosarbete.
• Erfarenhet av redovisning. 
• God kännedom om relevanta lagar och förordningar inom området.
• God datorvana, särskilt i Microsoft 365.
• God förmåga att kommunicera obehindrat på svenska och engelska, både i tal och skrift.

Meriterande:


• Ekonomexamen med inriktning mot offentlig förvaltning
• Erfarenhet av ekonomiarbete inom offentlig sektor, särskilt vid universitet eller högskola.
• Erfarenhet av arbete i universitetets ekonomisystem såsom Agresso, Hypergene/Panorama och Prisma.
• Erfarenhet av projektredovisning, inklusive EU-projekt.

Arbetsgivaren kommer främst att beakta den som vid en helhetsbedömning kan anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla ovan angivna arbetsuppgifter. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

 

Anställning 
Anställningen är en tillsvidareanställning, heltid med placering tills vidare vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap.

Tillträde snarast enligt överenskommelse.

Provanställning kan komma att tillämpas.

Göteborgs universitet erbjuder möjlighet till distansarbete upp till två dagar i veckan.

 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-23.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Administratör

Administratör
Läs mer Jun 9
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Serviceenheten arbetar ca 280 personer som tillsammans erbjuder expertstöd och levererar service och tjänster inom en bredd av områden till hela universitetet. 

Housing Services inom Serviceenheten erbjuder bostäder, råd och stöd för inkommande internationella studenter och forskare. Arbetet med uthyrning av tillfälliga student- och forskarbostäder innebär en stor administration kring bokningar och ekonomi.

Vid Housing Services arbetar idag sex personer med de administrativa uppgifterna kring uthyrningen. Arbetet sker i nära samarbete med kollegor inom Serviceenheten som sköter praktiska ärenden kring bostäderna.



Mer information finns här: Housing services | University of Gothenburg

 

Arbetsuppgifter 
Dina arbetsuppgifter kommer i huvudsak vara löpande administration kring våra studentbostäder och du kommer bl a att arbeta med:


• arbete i bokningssystem för uthyrning av bostäder
• ekonomiadministration som avisering/fakturering, uppföljning etc
• kontakter med internationella studenter och forskare som söker bostad och/eller information
• kontakter med personal inom universitetet gällande bostadsuthyrning och ekonomi
• hantering av informationsmaterial och hyreskontrakt
• medverka vid informationstillfällen och aktiviteter

Kontakter sker på både svenska och engelska. Andra enklare arbetsuppgifter av administrativ eller praktisk art kan förekomma.

Arbetet sker i en dynamisk miljö där rollen kan komma att utvecklas över tid i takt med verksamhetens behov.

Arbetet utförs i samarbete med kollegor som hanterar liknande frågor. Tillsammans bildar ni ett arbetslag med hög grad av självstyre och egenansvar.

 

Kvalifikationer 
För att lyckas i rollen krävs att du har:


• eftergymnasial utbildning inom administration, ekonomi eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
• erfarenhet av administrativt arbete
• erfarenhet av arbete med kundsupport eller liknande serviceyrke
• erfarenhet av arbete i digitala miljöer och system
• god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska

Stor vikt läggs vid att kunna samarbeta och avlasta varandra i gruppen för en kreativ och god arbetsmiljö.

Följande erfarenhet är meriterande:


• att ha arbetat i bokningsprogrammet Din Hyresvärd eller liknande system
• att ha arbetat i ekonomisystemet Agresso eller liknande system
• att ha arbetat med uthyrning av bostäder, t ex från bostadsföretag el likn
• att ha arbetat med internationella studenter och/eller internationell personal

Det är även meriterande om du har arbetat vid eller har utbildning från Göteborgs universitet och därigenom har kännedom och kunskap om universitetets verksamhet och organisation.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Du är pragmatisk och lösningsorienterad samt behärskar att prioritera bland de ärenden som åläggs dig. Du kan självständigt planera och organisera ditt arbete och trivs i en administrativ roll. Arbetet ställer stora krav på servicekänsla, noggrannhet, initiativrikedom, flexibilitet och samarbetsförmåga.

 

Anställning 
Anställningen är en tillsvidareanställning med en omfattning av 100% (heltid) med placering vid Serviceenheten, Göteborgs universitet, Göteborg.

Kontor finns i centrala Göteborg. Göteborgs universitet erbjuder möjlighet till distansarbete upp till 2 dagar i veckan under förutsättning av det är möjligt utifrån verksamhetens behov.

Tillträde för anställningen är 1 september eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. 

 

Övrigt
Intervjuer är planerade att genomföras under vecka 27.

 

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta sektionschef Karin Hellqvist, karin.hellqvist@gu.se.

 

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande 

 

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 



Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-23

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Forskningsassistent

Undersköterska, vård- och specialavdelning och mottagning
Läs mer Maj 30
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden - från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en forskningsassistent, med placering vid Sektionen för hälsa och rehabilitering

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sektionen för hälsa och rehabilitering driver fyra utbildningsprogram; arbetsterapeut-, audionom-, fysioterapeut- samt logopedutbildning. Enheten för Fysioterapi bedriver utbildning på både grund-, avancerad- samt forskarnivå. Här bedrivs även forskning inom projekt relaterade till fysisk aktivitet och träning i avseende att förebygga ohälsa samt behandla, habilitera och rehabilitera patienter i alla åldrar med skada, sjukdom eller funktionsnedsättning.

Arbetsuppgifter

Som forskningsassistent hos oss kommer du att ansvara för att planera och leda gruppträning med fokus på rytm- och musikbaserade träningsmetoden Ronnie Gardiner Method (RGM). Grupperna består av deltagare som har drabbats av stroke, och ditt uppdrag är att med hjälp av RGM stimulera både motorik (med särskilt fokus på balans), kognition och motivation i en trygg och uppmuntrande miljö.

Arbetsuppgifterna innefattar även att utforma koreografimaterial utifrån symbolsystemet RGM, välja passande musik, leda grupper samt ansvara för närvarodokumentation. Du kommer dessutom att ha kontakt med andra gruppledare i Stockholm och Göteborg för erfarenhetsutbyte. Gruppträningen kommer att ske på Resurscentrum i Karlstad med hjälp av en assistent.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är certifierad i Ronnie Gardiner Method och har genomfört steg 3 i metoden. Du ska även ha flerårig erfarenhet av att leda grupper med personer som har haft stroke.

Eftersom målgruppen utgörs av personer med neurologiska funktionsnedsättningar till följd av stroke, är en vårdutbildning på gymnasienivå ett krav. Denna kompetens är nödvändig för att kunna tillgodose deltagarnas medicinska och rehabiliteringsmässiga behov på ett säkert och professionellt sätt. Du förväntas ha förmåga att identifiera individuella begränsningar, anpassa övningar därefter och agera med omdöme i mötet med personer i behov av särskilt stöd.

Anställningen kräver att du är flexibel och har förmåga att hantera varierande arbetstider under dagtid. Du bör snabbt kunna anpassa dig till nya situationer, arbeta både självständigt och i forskningsteam, samt bemöta förändringar med ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Vi ser att du har god samarbetsförmåga, är lyhörd och har ett tydligt engagemang för rehabilitering och människors utveckling. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning (intermittent anställning) i 11 månader. Du kommer att arbeta timmar vid behov med placering tills vidare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse. 

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta universitetslektor Petra Pohl, tfn: 031-786 57 37, e-post: petra.pohl@neuro.gu.se

Ansvarig chef är universitetslektor/sektionschef Annelie Gutke, tfn: 031-786 57 47, e-post: annelie.gutke@neuro.gu.se

Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna.

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att registrera din ansökan elektroniskt via hemsidan: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar 

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-20

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Postdoktor i systembiologi

Strukturkemist
Läs mer Maj 28
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid. Institutionen för kemi och molekylärbiologi bedriver högkvalitativ forskning och utbildning inom kemiska vetenskaper och molekylära livsvetenskaper. Vår forskning och utbildning fokuserar på en djup förståelse av kemiska och biologiska processer i celler och i miljön. Vi ansvarar för forskarutbildning inom ämnesområdet Naturvetenskap med inriktning mot kemi, biofysik, biologi och utbildningsvetenskap. Därtill är institutionen värd för utbildningsprogram i molekylärbiologi, genomik och systembiologi, kemi, organisk kemi och läkemedelskemi samt receptarieutbildningen.  Institutionen är en internationell miljö med tvärvetenskapliga samarbeten inom både forskning och utbildning, och bidrar starkt till Göteborgs universitets topprankning inom life science. Institutionens verksamhet bedrivs i Natrium, Medicinareberget i Göteborg.  

Vi söker en postdoktor för att gå med i vår forskargrupp under två år (https://dbojar.com/bojar-lab/). Den framgångsrika kandidaten kommer att utföra cellbiologi, biokemianalyser och systembiologiska mätningar för att karakterisera glykosyleringstillstånd i olika däggdjurscellinjer, inklusive störning med kemikalier eller genetiska modifieringar, såväl som dataanalys och beräkningsmodellering.

Arbetsuppgifter 
Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta både experimentellt och beräkningsmässigt. Experimentellt kommer de att odla och arbeta med olika däggdjurscellinjer. Exempel på tekniker för att undersöka glykosylering kommer att inkludera flödescytometri, behandling med olika inhibitorer, transfektioner och/eller andra genetiska modifieringar och att förbereda prover för glykomik och glykoproteomik. Beräkningsmässigt kommer de att engagera sig i analysen av olika 'omics-data, vara involverade i att använda och förbättra AI-modeller för glykanstrukturförutsägelse och utföra biosyntetisk modellering.

Kvalifikationer 
Behörighet postdoktor: Behörig att anställas som postdoktor är den som har svensk doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång samt inte tidigare varit anställd som postdoktor under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområden vid Göteborgs universitet. Även den som har avlagt examen tidigare kan komma i fråga om särskilda skäl föreligger (t ex ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet eller andra liknande omständigheter).

Du skall ha: 


• Doktorsexamen i biovetenskap
• Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
• Uppvisade kunskaper i däggdjurscellodling under de senaste tre åren

Meriterande: 


• Goda kunskaper i glykobiologi
• Goda kunskaper i Python

Anställning 
Anställningen är en tidsbegränsad anställning som postdoktor 2-3 år på heltid, 100% och pågår i två års tid vid institutionen för kemi och molekylärbiologi. 

Kontaktuppgifter för anställningen 
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta; Daniel Bojar e-post:daniel.bojar@gu.se

Fackliga?organisationer 
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande  

Ansökan 
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:


• Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
• En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
• Kontaktuppgifter till minst två referenser.
• Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa. De åberopade meriterna ska vara dokumenterade, bestyrkta och översatta till engelska.

 Samtliga bilagor ska vara namngivna på ett sätt som tydligt visar dess innehåll.

 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-19

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Universitetslektor i anestesi och intensivvård, förenad anställning

Universitets- och högskolelektor
Läs mer Maj 7
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Välkommen till institutionen för kliniska vetenskaper! Här bedrivs forskning och utbildning som sätter människans hälsa och livskvalitet i fokus. Institutionen för kliniska vetenskaper är jämte fem andra institutioner en del av Sahlgrenska akademin. Institutionen är organiserad i fyra sektioner och representerar 16 olika ämnen.

Anställningen som universitetslektor är placerad vid avdelningen för anestesi och intensivvård. Utbildningen i anestesi och intensivvård ges i huvudsak på läkarprogrammet. Den kliniska forskningen inom avdelningen för anestesi och intensivvård omfattar forskning med fokus på monitorering och behandling av sviktande vitala funktioner omfattande hjärta, lungor och CNS-funktion samt forskning relaterad till obstetrisk verksamhet och smärta.

Ämne 
Anestesi och intensivvård

Ämnesbeskrivning 
Anestesi och intensivvård är en dynamisk och tvärvetenskaplig specialitet som förenar klinisk erfarenhet med medicinsk teknik och forskningsbaserad kunskap. Den omfattar perioperativ medicin, diagnostik och behandling av patienter med akuta och livshotande tillstånd, smärtbehandling samt prehospital sjukvård. Specialiteten karaktäriseras av fokus på avancerad övervakning och stöd av vitala funktioner. Vetenskapligt har ämnet en nära koppling till fysiologi, farmakologi och medicinsk teknik. Forskningen inom anestesi och intensivvård spänner från experimentell fysiologi och farmakologi till klinisk forskning kopplad till omhändertagande av kritiskt sjuka patienter, med optimering av anestesitekniker, monitorering, organstödsstrategier och prediktiva modeller för risk och utfall.

Arbetsuppgifter 
Arbetsuppgifterna inom utbildning omfattar undervisning, administrativt kursansvar och ansvar för examination i kurser på grund- och avancerad nivå inom institutionens och Sahlgrenska Akademins utbildningar. Undervisningen sker på svenska och engelska. Anställningsinnehavaren kommer att ha ansvar för planering, undervisning, examination samt utveckling av kurser inom ämnet på olika delar av läkarprogrammet.

I anställningen ingår att bedriva självständig forskning inom anestesi och intensivvård och aktivt medverka till att stärka den vetenskapliga miljön. Forskningen ska vara nationellt och internationellt konkurrenskraftig. Anställningsinnehavaren ska söka nationella och/eller internationella forskningsanslag samt bedriva handledning inom forskarutbildningen.

Anställningsinnehavaren förväntas även utföra arbetsuppgifter förenade med ett lektorat, såsom administrativa uppgifter samt interna och externa förtroendeuppdrag. Anställningen innefattar även samverkan med det omgivande samhället.

Den kliniska tjänstgöringen genomförs inom ramen för en förenad anställning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den kliniska tjänstgöringen kan ha varierande innehåll och bestäms enligt överenskommelse med sjukvårdshuvudmannen.

Behörighet 
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning.

Behörighetskrav för anställningen är avlagd doktorsexamen i anestesi och intensivvård eller annat ämne som arbetsgivaren bedömer likvärdig för anställningen och visad pedagogisk skicklighet. Läkarlegitimation och specialistkompetens inom anestesi och intensivvård är ett krav för anställningen.

Enligt Högskolelagen 3 kap 8 § får en förenad anställning innehas bara av den som uppfyller behörighetskraven för båda anställningarna.

Förmåga att kunna undervisa på svenska och engelska är ett krav. Anställningen kräver att man enligt Socialstyrelsen har de för yrket nödvändiga kunskaperna i svenska, danska eller norska för att få svensk läkarlegitimation.

 

OBS! För information om bedömningsgrunder, anställningsvillkor, kontaktuppgifter, ansökan och övriga upplysningar, se fullständig annons: Universitetslektor i anestesi och intensivvård förenad med anställning som specialistläkare-överläkare


Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-19

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Forskare, institutionen för odontologi

Specialisttandläkare
Läs mer Maj 28
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för odontologi ingår i fakulteten Sahlgrenska akademin och bedriver utbildning och forskning inom det odontologiska området. Varje år examineras 93 tandläkare, 32 tandhygienister, 20 tandtekniker, 20 KUT-tandläkare samt ett antal forskarstuderande.

Verksamheten bedrivs vid 13 avdelningar och i nära samarbete med övriga institutioner vid Sahlgrenska akademin och Folktandvården Västra Götaland. Totalt är det ca 110 anställda vid institutionen.

Arbetsuppgifter

Tjänsten omfattar forskning och forskarhandledning inom odontologisk psykologi och folkhälsa, specifikt odontologisk folkhälsovetenskap och samhällsodontologi.

Kvalifikationer

Doktorsexamen i odontologisk vetenskap och dokumenterad forskningserfarenhet inom odontologisk psykologi och folkhälsa är ett krav.

Klinisk erfarenhet som specialist i endodonti och sjukhustandvård samt erfarenhet av doktorandhandledning är meriterande.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper.

Anställning

Anställningen är en visstidsanställning, t o m 2026-06-30, 40%, med placering vid avdelningen för odontologisk psykologi och folkhälsa, institutionen för odontologi.

Tillsättning omgående och enligt överenskommelse.

Kontaktperson för anställningen

Kontakta professor Ulla Wide, e-post: ulla.wide@gu.se, för ytterligare information om anställningen.

Fackliga organisationer                                                                                                      

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan                                                                                                                                      

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök".

Till ansökan ska bifogas CV, meritförteckning samt kopia av doktorsexamen.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-18.

 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu

Amanuens

Forskarassistent
Läs mer Maj 28
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden - från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en amanuens, med placering vid Sektionen för psykiatri och neurokemi.

Symtom på ångest och depression är vanliga hos äldre och suicidtalet är särskilt hög hos denna åldersgrupp. Vid forskargruppen Sahlgrenska Suicide Studies pågår ett flertal projekt som syftar till att bättre förstå fenomen som depression och suicidalt beteende hos äldre, samt flera interventionsprojekt riktade mot äldre individer. Det senare är viktigt då äldre med psykisk ohälsa får psykosociala behandlingar i mindre utsträckning än yngre. Detta kan delvis bero på ålderism, men hänger även samman med att evidensbasen för psykologisk behandling för äldre är begränsad.

Inom våra projekt finns en rad arbetsuppgifter som vi tror lämpar sig väl som ett extraarbete, exempelvis under studietid på psykologprogram, eller liknande. Vi söker dig som är intresserad av klinisk forskning kring äldre med psykisk ohälsa och som vill vara delaktig i vår forskning. Arbetsuppgifter är av administrativ och logistisk karaktär, och inkluderar även kontakt med äldre vårdtagare samt transkribering.

Arbetsuppgifter
Som amanuens bistår du med praktiska arbetsuppgifter i projektet. Bland annat ingår att ha telefonkontakt med möjliga deltagare inför och under projektet, brevutskick, men också forskningsrelaterade administrativa uppgifter vid datainsamling och inmatning samt transkribering. 

Kvalifikationer
Behörig att anställas som amanuens är den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Den sammanlagda
anställningstiden för en amanuens får omfatta högst tre år. För denna anställning krävs pågående utbildning motsvarande psykologprogram termin 8 eller senare.

Arbetsuppgifterna kräver förmåga till flexibilitet och god förmåga i kontakt med personer med psykisk ohälsa. Erfarenhet av kliniskt arbete inom psykiatrisk vård är meriterande.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. 

Anställning
Anställningen är en tidsbegränsad anställning i 6 månader, 20% av heltid, med placering tills vidare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse.  

Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta professor Margda Waern, tfn: +46 702 272 205, e-post: margda.waern@neuro.gu.se

Ansvarig chef är professor/sektionschef Henrik Zetterberg, tfn: +46 768 672 647, e-post: henrik.zetterberg@clinchem.gu.se

Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna.

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att registrera din ansökan elektroniskt via hemsidan: https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Intyg om antagning ska bifogas med ansökan. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-06-18

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansök nu