Universitets- och högskolelektor jobb i Göteborg
Hitta lediga jobb som Universitets- och högskolelektor i Göteborg. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet. Du kan också klicka på en arbetsgivare och se alla jobben i Göteborg från den arbetsgivaren.
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för geovetenskaper har idag cirka 70 medarbetare som arbetar inom områdena naturgeografi, ekosystemvetenskap och geologi. Vi har specialiseringar inom regionalt klimat, polarklimat, paleoklimat, stadsklimat, alpin- och polarekologi, GIS och fjärranalys, hydrogeologi, geofysik, kvartärgeologi och mikrogeokemi. Institutionen är välutrustad med laboratorier, som till exempel ett drönarlabb, GIS-undervisningslabb, ett islabb och biogeokemiskt analyslabb. Ytterligare information finns på vår webbplats: gu.se/geovetenskaper.
Annonsen är nedkortad och kan läsas i sin helhelhet på Göteborgs universitets hemsida, där du också ansöker.
Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften som biträdande universitetslektor är forskning (upp till 80 %) och viss undervisning (upp till 20 %). I arbetsuppgifterna ingår att skriva vetenskapliga artiklar, ansöka om extern finansiering och delta i vetenskapliga möten. Arbetsuppgifterna kan innefatta handledning av kandidat- och masterstudenters arbeten, samt handledning av doktorander och postdoktorer. Undervisning bedrivs på grund-, avancerad-, och forskarnivå. Den framgångsrika kandidaten kommer även att arbeta med vissa administrativa uppgifter på institutions- eller fakultetsnivå.
Behörighet
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen i naturgeografi, datavetenskap eller annat relaterat naturvetenskapligt eller matematiskt område eller har motsvarande vetenskaplig kompetens.
Bedömningsgrunder
Du förväntas ha expertis och bedriva forskning inom avancerad analys av geodata och miljödata med ett starkt fokus på fjärranalys och även ett fokus på statistisk analys för att förstå miljöns tillstånd och dynamik på olika geografiska skalor. Vidare förväntas du ha kunskap inom teori och analys av fjärranalysdata, goda kunskaper i programmering (t. ex. Python och/eller R), erfarenhet av geografiska informationssystem (GIS) och en god bakgrund inom statistik, inklusive maskininlärning.
Den vetenskapliga skickligheten ska dokumenteras i form av vetenskaplig publicering och deltagande i vetenskapliga konferenser. Du ska vara intresserad av att bedriva forskning vid de infrastrukturer som stöds av BECC:s forskningsprogram och förväntas delta i BECC-möten och forskningsprojekt.
Den vetenskapliga och pedagogiska meriteringen ska vara adekvat i förhållande till den utlysta anställningens ämnesinnehåll och befattningsbeskrivning. Särskild vikt ges till vetenskaplig kompetens och skicklighet. Bedömningsgrunderna samverkan med det omgivande samhället samt ledningsförmåga och administrativ skicklighet är meriterande.
För mer information om bedömning och ansökans utformning se Göteborgs universitets rekryteringsportal.
Flytande engelska (muntligt och skriftligt) är nödvändigt.
Bedömningen av den allmänna lämpligheten innefattar en värdering av att den sökande, utifrån anställningens innehåll och personliga egenskaper förmår samverka med övrig personal och bidra till en god utveckling av verksamheten. Det är önskvärt att du har forskningsämnesintressen som ligger i linje med de strategiska forskningsintressena för institutionen, fakulteten och BECC-programmet. För detta ändamål ska en kortfattad skriftlig redogörelse för hur din planerade forskning kan komma till nytta och integreras med institutionens forskning ingå i ansökan.
Anställning
Anställningsform: Tidsbegränsad meriteringsanställning i 6 år som biträdande lektor. Efter prövning kan befordran ske till universitetslektor med tillsvidareanställning
Omfattning: 100%, heltid
Placering: Institutionen för geovetenskaper, Göteborg, Sverige
Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse
Kontaktuppgifter för anställningen
Heather Reese, Proprefekt, Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet, Universitetslektor i Naturgeografi med specialisering i fjärranalys och GIS, Heather.Reese@gu.se, Tel: +46 76 618 2803
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal.
Meritportföljen i din ansökan består av fem delar:
• Personliga data, examina och utvärderingar
• Vetenskaplig meritportfölj
• Pedagogisk meritportfölj
• Samverkansportfölj
• Lednings- och administrativ portfölj
Tillsammans med din ansökan som inkluderar meritportföljen ska följande bifogas:
• Personligt brev
• CV, inklusive en fullständig publikationslista, samt förteckning över erhållna forskningsanslag (med belopp).
• En lista med högst 10 utvalda vetenskapliga publikationer och motivering varför du väljer dessa. Beskriv din egen roll och input till var och en av publikationerna.
• Kopior av de mest relevanta publikationerna i fullformat (max tio publikationer).
• Beskrivning av hur den sökandes nuvarande och framtida forskning kan integreras med pågående forskning vid institutionen, fakulteten och i BECC-programmet (max två sidor).
• Beskrivning av pedagogiska erfarenhet samt bedömning av dess kvalitet. Beskrivningen ska även innehålla pedagogisk reflektion och undervisningsfilosofi (max två sidor).
• Kopior av doktorsexamensbevis och övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer.
Ansökan bör skrivas på engelska då den kan komma att granskas av internationella experter med engelska som arbetsspråk.
Ansökan ska vara inkommen senast: 10 maj 2025
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för språk och litteraturer är Humanistiska fakultetens största institution med 16 olika språk, ca 90 anställda, ca 1090 helårsstudenter och en årsomsättning på drygt 110 miljoner. Institutionens forskning berör världens språk och litteraturer utifrån en bred kontextualisering och utifrån ett brett spektrum av teoretiska grunder och specifika tillämpningar. Verksamheten bedrivs inom den Humanistiska fakulteten i moderna lokaler centralt placerat, nära Götaplatsen.
För mer information om institutionen se www.gu.se/sprak
Ämne
Franska
Ämnesbeskrivning
Ämnet franska är språkvetenskapligt och litteraturvetenskapligt orienterat med examensrättigheter på alla nivåer inklusive utbildning på forskarnivå. Förutom fristående kurser ingår ämnet i olika utbildningsprogram på institutionen, till exempel masterprogrammet Språk och interkulturell kommunikation, Ämneslärarprogrammet och Nordiskt masterprogram för språklärare. Ämnet ger både campuskurser och nätbaserade kurser. Forskningen inom franska bedrivs främst inom språkvetenskap, litteraturvetenskap och språkinlärning. Därutöver ingår ämnesforskning även i institutionens ämnesövergripande forskningsområden.
Arbetsuppgifter
Undervisningen kan omfatta alla nivåer, såväl på campus som digitalt, liksom dag- och kvällsundervisning. Kurserna kan spänna över stora delar av ämnet: språkfärdighet, fransk litteratur- och språkvetenskap (till exempel kurser inom litteratur, grammatik och översättning), kultur och samhälle, såväl inom fristående kurser som inom institutionsövergripande kurser och program. Undervisning inom Ämneslärarprogrammet ingår också och innebär bland annat kurser med didaktisk inriktning samt besök och seminarier i samband med Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Ämnet har kontrastiva kurser, varför undervisning på svenska förekommer. Även undervisning inom institutionens övriga ämnesövergripande kurser och program kan komma i fråga, såväl på svenska som på engelska. Till undervisning räknas även handledning, seminarier, kursansvar, kursadministration och kursutveckling mm.
Inom anställningen kan även andra arbetsuppgifter ingå, såsom administrativa uppgifter och utvecklingsarbete.
Innehavaren av anställningen förväntas delta aktivt i institutionens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, som arbetsplatsträffar samt andra interna möten och konferenser.
Huvuddelen av arbetet ska utföras på plats vid Göteborgs universitet och innehavaren av anställningen förväntas vara närvarande på institutionen och delta i det löpande arbetet på plats.
Arbetet inom ämnet bedrivs i ett lärarlag och den som får anställningen förväntas bidra konstruktivt i kollegial anda, såväl till ämnet som till hela institutionen.
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vi erbjuder
Göteborgs universitet är en statlig myndighet vilket innebär goda anställningsförmåner såsom friskvård på arbetstid, ersättning för läkarbesök, grundsemester på 28 dagar och tjänstepension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner?här.?
På institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV) vid Humanistiska fakulteten har vi omkring 120 anställda och en undervisningsvolym som omfattar cirka 350 helårsstudenter. Läs mer om oss här.
Ämne
Evidensbasering / vetenskapsteori
Ämnesbeskrivning
Evidensbasering som område har präglats av en mängd aktörer som har utformat metoder för att avgöra bästa tillgängliga kunskap och ibland även bästa sätt att införa evidensbaserade insatser. Masterutbildningen Evidensbasering: praktik, teori, kontext (H2EVI, 60/120 hp) är utformad för att ge kompetens i en mängd av dessa metoder och verktyg. Frågor av intresse inkluderar vad som menas med vetenskaplig kunskap och vilken betydelse expertis, standarder och olika former av professionella och andra praktiker har för kunskapsbildning i skärningspunkten mellan akademiska discipliner, myndigheter, organisationer och andra samhällsaktörer. Utbildningen stöder också studenterna i att med hjälp av vetenskapsteori problematisera användningen av dessa metoder och verktyg I olika sammanhang.
Vetenskapsteori omfattar undervisning och forskning kring vetenskapens sociala, politiska, historiska och kulturella sammanhang, med teoretiska och metodologiska resurser som ofta hämtas från post-kuhnsk vetenskapsteori och forskningsfältet science and technology studies (STS).
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för denna lektors- eller adjunktstjänst gäller undervisning på masterprogrammet Evidensbasering: praktik, teori, kontext (60/120 hp) speciellt på moment om kvantitativa och kvalitativa systematiska översikter i enlighet med erkända aktörers arbetssätt samt verksamhetsförbättring enligt modeller inom förbättringsvetenskapen.
Den vikarierande lektorn/adjunkten ska inte bara upprätthålla, utan också förbättra programmets kvalitet över tid, för att göra det mer attraktivt för studenter. Lektorn ska också bidra till att studenterna utvecklar en förståelse av vetenskapsteori inom området för evidensbaserad praktik. Undervisning inom ämnet vetenskapsteori kan även förekomma.
I förekommande fall kan även studieadministrativa arbetsuppgifter ingå.
Undervisningen bedrivs huvudsakligen på distans, främst på svenska.
Kurserna är schemalagda under höst- och vårterminen 2025–2026. I anställningen ingår kompetensutveckling (10%) och forskning (10%).
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare/adjunkt regleras i Högskoleförordningen 4 Kap (länk?här) samt Göteborgs universitets anställningsordning som hittas här:?Styrdokument | Göteborgs universitet (gu.se) under Personal-Handläggningsordning.
Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels har avlagt doktorsexamen, dels visat pedagogisk skicklighet eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.?
Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
Bedömningsgrunder
Vid bedömning av sökande kommer i första hand vikt att fästas vid pedagogisk skicklighet, därefter forskningsmeriter. Administrativ erfarenhet liksom erfarenhet av extern samverkan är meriterande. Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 4 § högskoleförordningen (se länk ovan) samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.
För mer information om bedömningsgrunderna, se den fullständiga annonsen på www.gu.se.
Anställning
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning (vikariat), 2025-08-11 – 2026-07-31
Omfattning: 50 %
Placering: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs Universitet, Göteborg
Tillträde: Snarast möjligt enligt överenskommelse, dock senast 2025-08-11
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Tillsättningsförfarande & ansökan
För information om tillsättningsförfarande och hur du ansöker, se den fullständiga annonsen på www.gu.se.
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för kost- och idrottsvetenskap vill vara en stark, samhällsengagerad institution som bidrar till hälsosamma och hållbara levnadsvanor, prestation och lärande genom att förena kostvetenskap och idrottsvetenskap i framstående utbildning och forskning. Kostvetenskap är ett ämne med fokus på människors möte med mat vilket studeras ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Utbildningarna har tydlig koppling till forskningen som bedrivs vid institutionen och karaktäriseras av mångvetenskapliga samarbeten nationellt och internationellt och i samverkan med omvärlden. Verksamheten vid institutionen genererar vetenskaplig kunskap och professionell kompetens som kan bidra till att effektivt främja hållbara vanor beträffande kost och fysisk aktivitet.
För ytterligare information om Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: https://www.gu.se/kostvetenskap-idrottsvetenskap
Ämne
Kostvetenskap
Ämnesbeskrivning
Kostvetenskap är ett ämne på utbildning på forskarnivå med fokus på människors möte med mat vilket studeras ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Kostens betydelse vid hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete är centralt men även aspekter som miljö och prestation behandlas. Kostvetenskap innefattar studier om bland annat individers och kostansvarigas agerande, val och vanor. Det kan gälla såväl måltiden som kosten i sin helhet. Även lärande, förändringsarbete samt människors tankar, attityder och uppfattningar om kost är viktiga i forskningen. Inom kostvetenskapen är grundläggande kunskap om livsmedelsvetenskap och livsmedelskemi avgörande för att förstå hur kosten påverkar människans hälsa.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna avser planering, genomförande, uppföljning av undervisning inom kostvetenskap främst med fokus på tillämpad dietetik samt matsedelsplanering inom kost- och ledarskapsprogrammet. Undervisningen sker på svenska.
I anställningen ingår undervisning och kursadministration som exempelvis kommunikation med studenterna via universitetets lärplattform Canvas.
Även forskning ingår i anställningen. Arbetsuppgifterna gällande forskningsdelen innefattar att arbeta med databaserna från de tre senaste nationella matvaneundersökningarna för att klassa näringsriktigheten i de ingående livsmedlen.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning.
Behörig att anställas som universitetslektor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
Disputerad inom kostvetenskap eller vad arbetsgivaren bedömer som motsvarande. Förmåga att undervisa på svenska .
Bedömningsgrunder
Meritvärderingen sker endast bland de som är behöriga.
I urvalsprocessen kommer särskilt att beaktas dokumenterade meriter inom fo?ljande omra?den:
• Pedagogisk skicklighet inom ämnesområdet, till exempel visad genom erfarenhet av planering och genomförande av utbildning såväl på campus som digitalt, inklusive handledning och examination, på olika typer av kurser i ämnet och på olika nivåer;
• Vetenskapliga meriter kostvetenskap, vilka kommer att bedömas i relation till graden av originalitet och internationell förankring;
• Ledning och administrering av undervisning (t.ex. kursansvar).
Högskolepedagogisk utbildning är meriterande.
I första hand ska den sökande väljas som, efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.
Anställning
Anställningen är ett vikariat på 1,5 månader med en omfattning om 100% av heltid (100%). Placering tillsvidare vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Tillträde: snarast, enligt överenskommelse.
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:
Frode Slinde, prefekt, 031-7864220, frode.slinde@gu.se
Annica Strandh Johansson, studierektor, 031-7864227, annica.strandhjohansson@ped.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-04-28.
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion är en av Humanistiska fakultetens sex institutioner, med ca 100 anställda (varav ca 20 doktorander) och ca 1 000 studenter. Vid Göteborgs universitet ansvarar institutionen för ämneslärarutbildningen i ämnet svenska i samverkan med Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi. För mer information om institutionen se webb: http://lir.gu.se/.För mer information om institutionen se http://lir.gu.se/.
Ämne
Litteraturvetenskap
Arbetsuppgifter
Vi söker en lärare inom litteraturvetenskap. Generellt för anställningen gäller att du ska kunna undervisa i litteraturvetenskap på grund- och avancerad nivå. Undervisning i litteraturvetenskap inom ämneslärarutbildningen och handledning av uppsatser kan också ingå.
Forskning och kompetensutveckling kommer att ingå i anställningen.
Kvalifikationer
Behörig att anställas som litteraturvetenskap är den som har avlagt doktorsexamen i för anställningen relevant ämne eller har motsvarande vetenskapliga kompetens, samt har visat vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning.
God samarbetsförmåga är ett krav då vi arbetar i lärarlag.
Anställning
Anställningen är vikariat på deltid (50%) i 6 månader, med placering vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Tillträde 1 juli 2025.
Kontaktuppgifter för anställningen
Studierektor i litteraturvetenskap
Jenny Bergenmar, jenny.bergenmar@lir.gu.se
Prefekt
Tobias Hägerland, tobias.hagerland@lir.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Vänligen skicka in CV samt personligt brev.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-04-28
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Välkommen till institutionen för kliniska vetenskaper! Institutionen för kliniska vetenskaper är jämte fem andra institutioner en del av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet. Här bedrivs forskning och utbildning som sätter människans hälsa och livskvalitet i fokus. Institutionen för kliniska vetenskaper är organiserad i fyra sektioner och 16 olika ämnesområden (avdelningar).
Anställningen som universitetslektor är placerad vid avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar inom Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin. Vid avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar bedrivs nationellt och internationellt konkurrenskraftig klinisk forskning inom ämnet, både självständigt och i samverkan med andra avdelningar på Sahlgrenska Akademin samt forskningscentra i Sverige och utomlands. Forskningen är patientnära och omfattar en rad områden som rör funktions- och sjukdomsområdet öron-, näsa- och hals. Avdelningen deltar i fakultetens utbildningsprogram och utbildar årligen över 200 studenter inom läkarprogrammet. Dessutom har avdelningen ett utbildningsuppdrag i samarbete med kliniken och Västra Götalandsregionen för att utbilda sjuksköterskor inom öron-, näs- och halssjukdomar.
Ämne
Oto-rhino-laryngologi.
Ämnesbeskrivning
Öron-näsa-halsspecialiteten är en kirurgisk specialitet som även inbegriper medicinska frågeställningar inom infektion, inflammation och tumör samt utredning av neurologiska sjukdomstillstånd främst inom otologi och yrsel. Öron-, näsa- och halssjukdomar infattar såväl akut som planerad verksamhet med samarbeten gentemot plastikkirurgi, specialisttandvård, neurologi, neurokirurgi, anestesi och pediatrik. Utbildningen i ämnet öron-, näsa- och halssjukdomar sker på termin 8 på Läkarprogrammet vid Göteborgs Universitet. Den del av specialiteten öron-, näsa- och halssjukdomar som undervisas på kursen avser kunskaper i öron-, näsa- och halssjukdomar motsvarande arbete för en läkare på vårdcentralsnivå och definieras genom ett nationellt framtaget core curriculum.
Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna som universitetslektor ingår undervisning, kursansvar, kursplanering, examination, utvecklingsarbete och att följa kunskapsutvecklingen inom ämnet. Undervisning av läkarstudenter kommer från hösten 2025 ske på termin 8 i det nya läkarprogrammet vid Göteborgs universitet, och innefattar verksamhetsförlagd utbildning i klinisk miljö där kandidatmottagningen är en viktig del i undervisningen.
Här får studenterna, under handledning, själva handlägga patienter, ett viktigt och uppskattat utbildningsmoment. Arbetsuppgifterna innefattar också handledning av studenter och doktorander på alla utbildningsnivåer. Undervisning sker på svenska och engelska.
I arbetsuppgifterna ingår även att bedriva forskning inom Oto-rhino-laryngologi och aktivt medverka till att stärka den vetenskapliga miljön. Vidare ska anställningsinnehavaren aktivt söka nationella och/eller internationella forskningsanslag.
Anställningsinnehavaren förväntas också utföra andra arbetsuppgifter som normalt är förenade med ett lektorat, såsom administrativa uppgifter samt interna och externa förtroendeuppdrag. Anställningen innefattar även samverkan med det omgivande samhället.
Den kliniska tjänstgöringen kommer att anpassas till verksamhetens behov av den tilltänkta anställningsinnehavarens kompetens och erfarenheter.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning. Enligt Högskolelagen 3 kap 8 § får en förenad anställning innehas bara av den som uppfyller behörighetskraven för båda anställningarna.
Behörig för anställning som universitetslektor krävs avlagd doktorsexamen i medicinskt ämne eller annat ämne som arbetsgivaren bedömer likvärdig för anställningen och visad pedagogisk skicklighet. Läkarexamen och specialistkompetens i öron-, näs- och halssjukdomar är krav för anställningen. Förmåga att kunna undervisa på svenska och engelska är ett krav.
Anställningen är förenad med en anställning som specialistläkare eller överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) och därför krävs att man enligt Socialstyrelsen har för yrket nödvändiga kunskaper i svenska, danska eller norska för att få svensk läkarlegitimation.
Anställning
Tillsvidareanställning, heltid (100%). Tillträde enligt överenskommelse. Placering tillsvidare vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
OBS! För information om bedömningsgrunder, ansökan, kontaktuppgifter och övriga upplysningar, se fullständig annons: Universitetslektor i Oto-rhino-laryngologi
Ansökan ska vara inkommen senast: 24 april 2025
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för kost- och idrottsvetenskap vill vara en stark, samhällsengagerad institution som bidrar till hälsosamma och hållbara levnadsvanor, prestation och lärande genom att förena kostvetenskap och idrottsvetenskap i framstående utbildning och forskning. Kostvetenskap är ett ämne med fokus på människors möte med mat vilket studeras ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Utbildningarna har tydlig koppling till forskningen som bedrivs vid institutionen och karaktäriseras av mångvetenskapliga samarbeten nationellt och internationellt och i samverkan med omvärlden. Verksamheten vid institutionen genererar vetenskaplig kunskap och professionell kompetens som kan bidra till att effektivt främja hållbara vanor beträffande kost och fysisk aktivitet.
För ytterligare information om Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: https://www.gu.se/kostvetenskap-idrottsvetenskap
Arbetsuppgifter
Kostvetenskap är ett ämne på utbildning på forskarnivå med fokus på människors möte med mat vilket studeras ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Kostens betydelse vid hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete är centralt men även aspekter som miljö och prestation behandlas. Kostvetenskap innefattar studier om bland annat individers och kostansvarigas agerande, val och vanor. Det kan gälla såväl måltiden som kosten i sin helhet. Även lärande, förändringsarbete samt människors tankar, attityder och uppfattningar om kost är viktiga i forskningen. Inom kostvetenskapen är grundläggande kunskap om livsmedelsvetenskap och livsmedelskemi avgörande för att förstå hur kosten påverkar människans hälsa.
Arbetsuppgifterna avser handledning och examination på grund- och avancerad nivå inom lärarutbildning i hem- och konsumentkunskap. Undervisningen sker på svenska.
I anställningen ingår kursadministration som exempelvis kommunikation med studenterna via universitetets lärplattform Canvas alternativt e-post.
Kvalifikationer
Du ska ha avlagt doktorsexamen i relevant forskarutbildningsämne eller ha motsvarande vetenskaplig kompetens av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Visat pedagogisk skicklighet. För att vara kvalificerad för tjänsten skall du ha goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift.
Vi kommer främst att beakta de sökande som efter helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra de beskrivna arbetsuppgifterna.
Anställning
Anställningen avser intermittent anställning (enligt LAS §5.2 Vikariat) enligt överenskommelse under första halvåret 2025.
Undervisning i kurserna sker på plats på Institutionen för kost- och idrottsvetenskap i Göteborg.
Arbetet innebär ca. 115 timmar och planeras inom kontraktstiden.
Du har en intermittent anställning vid de arbetstillfällen som äger rum under denna period. Vid intermittent anställning kallas du in och väljer att acceptera erbjudet arbete, som då utgör ett nytt anställningsförhållande vid varje enskilt tillfälle. Du har också rätt att tacka nej till sådant erbjudande. Arbetade timmar redovisas per kalendermånad till arbetsgivaren via timarvodesblankett eller mail.
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:
Frode Slinde, prefekt, 031-7864220, frode.slinde@gu.se
Annica Strandh Johansson, studierektor, 031-7864227, annica.strandhjohansson@ped.gu.se
Fackliga?organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-04-20.
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för språk och litteraturer är Humanistiska fakultetens största institution med 16 olika språk, ca 90 anställda, ca 1090 helårsstudenter och en årsomsättning på drygt 110 miljoner. Institutionens forskning berör världens språk och litteraturer utifrån en bred kontextualisering och utifrån ett brett spektrum av teoretiska grunder och specifika tillämpningar. Verksamheten bedrivs inom den Humanistiska fakulteten i moderna lokaler centralt placerat, nära Götaplatsen.
För mer information om institutionen se www.gu.se/sprak
Anställningsbenämning
Universitetslektor
Ämne
Engelska med inriktning mot språkvetenskap
Ämnesbeskrivning
Ämnet engelska är språkvetenskapligt och litteraturvetenskapligt orienterat med examensrättigheter på alla nivåer inklusive utbildning på forskarnivå. Förutom fristående kurser ingår ämnet i olika utbildningsprogram på institutionen, till exempel Språk och interkulturell kommunikation, Ämneslärarprogrammet och Nordiskt masterprogram för språklärare. Ämnet ger både campuskurser och nätbaserade kurser och satsar på att bygga ut nätbaserad undervisning och blended learning inom campuskurserna. Forskningen inom engelska bedrivs främst inom språkvetenskap och litteraturvetenskap. Därutöver ingår ämnets forskning även i institutionens ämnesövergripande forskningsområden.
Arbetsuppgifter
Ansta?llningen omfattar undervisning, handledning och examination inom engelska med inriktning mot språkvetenskap pa? grundniva? och avancerad niva?, såväl inom frista?ende kurs (exempelvis grammatik, fonetik, akademisk kommunikation, språkhistoria) som inom A?mnesla?rarprogrammet (exempelvis Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och språkdidaktik) pa? både campus och na?t. Vissa kurser inom ämnet är kontrastiva engelska–svenska, varför förmåga att undervisa i svenska är meriterande.
A?ven kursutveckling och uppgifter av administrativ art inga?r, till exempel kursansvar och arbete med universitetets lärplattform. Kvällsundervisning kan förekomma, liksom undervisning och examination på ämnesövergripande kurser och program. Även forskning ingår i anställningen.
Inom anställningen kan även andra arbetsuppgifter ingå, såsom administrativa uppgifter och utvecklingsarbete. Innehavaren av anställningen förväntas?delta aktivt i institutionens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, som arbetsplatsträffar samt andra interna möten och konferenser. Huvuddelen av arbetet ska utföras på plats vid Göteborgs universitet och innehavaren av anställningen förväntas vara närvarande på institutionen och delta i det löpande arbetet på plats.
Arbetet inom ämnet bedrivs i ett lärarlag och den som får anställningen förväntas bidra konstruktivt i kollegial anda, såväl till ämnet som till hela institutionen. Den sökande förväntas vara närvarande på institutionen och delta i det vardagliga arbetet på plats.
Anställning
Antal: En eller flera
Ansta?llningsform: vikariat
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen fo?r spra?k och litteraturer, Go?teborg
Tilltra?de: 15 augusti 2025 eller enligt överenskommelse, och till den 31 augusti 2026.
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Sektionen för hälsa och rehabilitering har ansvar för utbildning och forskning inom arbetsterapi, fysioterapi, logopedi och audiologi. Sektionen syftar till att bedriva sin verksamhet med mycket hög kvalitet.
Enheten för fysioterapi är en aktiv utbildnings-forskarmiljö med vision om att fortsätta utveckla framtidens fysioterapi. Enheten bedriver utbildning på kandidat-, magister/master- och forskarutbildningsnivå.
Enheten för fysioterapi bedriver tvärprofessionell forskning med nationellt och internationellt samarbete. Såväl utbildning som forskning sker i nära samverkan med sjukvård
Ämne
Fysioterapi med inriktning mot neurologisk rehabilitering
Ämnesbeskrivning
Fysioterapi omfattar kunskaper om och studier av människan i rörelse och på vilket sätt rörelse, medvetenhet om kropp och rörelse, vanor och livsmönster påverkar människans hälsa. Fysioterapi inom neurologisk rehabilitering är ett stort och växande område givet den demografiska utvecklingen med stigande ålder i befolkningen.
Arbetsuppgifter
I anställningen ingår att verka i en utbildningsmiljö med fokus på studentcentrerat lärande. I arbetsuppgifterna ingår undervisning och handledning inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå inom ämnet och med särskild betoning på neurologisk rehabilitering där den sökandes yrkeserfarenhet ska tillämpas i relevanta undervisningssituationer. Till undervisning räknas kursansvar, kursadministration samt handledning av studenter på alla utbildningsnivåer. Undervisningen sker på svenska. I arbetsuppgifterna ingår även att delta i institutionens verksamhet genom bland annat administrativa uppdrag i kommittéer, följa utvecklingen inom det egna ämnet och samhällsutvecklingen i övrigt inom området. Bedriva forskning och bidra till utveckling inom forskningsämnet fysioterapi, handleda forskarstuderande samt att aktivt söka externa medel ingår.
Den som anställs förväntas senast 2 år efter anställningens början ha skaffat sig förmåga att behärska svenska i skrift och tal på minst nivå B2 enligt GERS. Göteborgs universitet kommer erbjuda kurser i svenska inom ramen för anställningen.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen och Göteborgs universitets anställningsordning.
Avlagd doktorsexamen inom fysioterapi, eller vad arbetsgivaren bedömer som motsvarande samt visad pedagogisk skicklighet. Utöver minimumkraven för universitetslektor ska den sökande vara legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut och ha klinisk erfarenhet i neurologisk rehabilitering. Förmåga att undervisa på svenska, norska eller danska är ett krav.
Bedömningsgrunder
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga bedömningsgrunder framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=36822
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%). Tillträde enligt överenskommelse. Placering vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
Kontaktuppgifter för anställningen
Sektionschef Annelie Gutke, 0766-18 57 47, annelie.gutke@neuro.gu.se
Programansvarig Eva Holmgren, 031-786 57 63, eva.holmgren@neuro.gu.se
Övrigt
Saknar den sökande formell högskolepedagogisk utbildning enligt Göteborgs universitets riktlinjer förväntas den sökande att senast inom ett år från anställningstillfället ha påbörjat högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper. Prövningen av sådana högskolepedagogiska meriter ska ske i särskild ordning i enlighet med beslut av rektor.
Internationellt rekryterad personal erbjuds upphandlat relocationpaket samt upphandlad tjänst skattemöte/Global Mobility.
Länkar till relevanta regelverk och anvisningar
Högskoleförordningen
Göteborgs universitets anställningsordning
Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar (se rubriken ovan).
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:
• Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
• Forskningsplan
• Bevis specialistkompetens sjukgymnast/fysioterapeut
• Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
• Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer
Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2025/184 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg
Ansökan ska vara inkommen senast: 10 april 2025
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Senior Lecturer in infectious diseases combined with employment as Specialist Physician/Senior Consultant Physician
Reference number PAR 2025/65
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.
At the Department of Biomedicine, our scientific focus is on fundamental understanding of the body's cells - what they are made of, how they work, how their function is controlled by the genome, and how they interact with different types of microorganisms. Using this knowledge, we seek to elucidate the causes of different disease states and find new ways to diagnose and treat them. We also focus on direct studies of microbial agents, their virulence mechanisms and ability to develop resistance to antimicrobial drugs. We also conduct clinical research aimed at optimizing the diagnosis, treatment and management of patients with infectious diseases, as well as increasing knowledge of the epidemiology of infectious diseases and factors that influence it. More information about the department's activities can be found on our website: biomedicine.gu.se
Subject area
Infectious diseases
Subject area description
The subject covers acute as well as chronic infectious diseases in a national and international perspective. Focus lies on knowledge of prevention, investigation, diagnosis, treatment and follow-up of infectious diseases. Infectious disease specialists often act as support to other clinical specialists, in the management of complicated infections. The subject requires in-depth knowledge in the care and isolation of patients with infectious diseases and rational use of antimicrobial drugs, but also a good knowledge of epidemiology, clinical microbiology and immunology.
Duties
The holder of the position should be prepared to share responsibility for the clinical course in semester 5 of the medical school program. In addition to teaching, this task includes convening the course steering group, leading the work on continued pedagogical development, and responsibility for the management, coordination and examination of the semester course. This will involve extensive collaboration and communication with other units included in the semester course as well as with decision-making, management and governing bodies within the Sahlgrenska Academy.
The holder should also conduct nationally and internationally competitive research in the subject of Infectious disesas, supervise PhD students and have the ability to attract research funding from Swedish, and preferably also international funders.
The holder shall perform clinical duties with extensive breadth and independence as a consultant or specialist physician in the field of infectious diseases (which is the clinical equivalent of the academic subject Infectious Medicine).
Eligibility
The eligibility criteria for employing teaching staff are set out in the Higher Education Ordinance and in the University of Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
According to the Higher Education Act, Chapter 3, Section 8, a combined position may only be held by a person who meets the eligibility requirements for both positions.
A doctoral degree in infectious diseases or another subject that the employer deems equivalent, demonstrated pedagogical skills, Swedish medical license and specialist competence in infectious diseases.
In accordance with the National Board of Health and Welfare’s guidelines, applicants must meet the requirements of adequate knowledge in Swedish, Danish, or Norwegian to obtain a Swedish medical license.
See more info on the University of Gothenburgs homepage job opportunities.
Göteborgs universitet | Senior Lecturer in infectious diseases combined with employment as Specialist Physician/Senior Cons
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vid Institutionen för biomedicin ligger vårt vetenskapliga fokus på grundläggande förståelse för kroppens celler – vad de består av, hur de fungerar, hur deras funktion styrs av arvsmassan och hur de samspelar med olika typer av mikroorganismer. Med hjälp av sådan kunskap försöker vi klarlägga orsakerna till olika sjukdomstillstånd, och hitta nya möjligheter att diagnosticera och behandla dem. Vi har även fokus på direkta studier av mikrobiella agens, deras virulensmekanismer och förmåga att utveckla resistens mot antimikrobiella läkemedel. Vi bedriver även klinisk forskning som syftar till optimerad diagnostik, behandling och omhändertagande av patienter med infektionssjukdomar samt ökad kunskap om infektionssjukdomars epidemiologi och faktorer som påverkar den. Mer information om institutionens verksamhet finns på vår hemsida: biomedicine.gu.se
Ämne
Infektionsmedicin
Ämnesbeskrivning
Ämnet infektionsmedicin innefattar såväl akuta som kroniska infektionssjukdomar i ett nationellt och internationellt perspektiv. Ämnets fokus ligger på kunskaper om prevention, utredning, diagnostik, behandling och uppföljning av infektioner. Specialister i infektionssjukdomar (klinisk motsvarighet till ämnet infektionsmedicin) fungerar ofta som stöd för andra kliniska discipliner, i samband med komplicerade infektionsfrågeställningar. Ämnet kräver fördjupade kunskaper inom vård och isolering av patienter med smittsamma sjukdomar och rationell användning av antimikrobiella läkemedel, men också goda kunskaper i epidemiologi, klinisk mikrobiologi och immunologi.
Arbetsuppgifter
Innehavaren av anställningen ska vara beredd att dela ansvaret för termin 5 på läkarprogrammet. I denna uppgift ingår förutom egen undervisning att vara sammankallande i kursens styrgrupp, leda arbetet med fortsatt pedagogisk utveckling, samt ansvar för ledning, samordning och examination av terminskursen. Detta kommer innebära omfattande samarbete och kommunikation med övriga enheter som ingår i terminskursen samt med beslutande, ledande och styrande organ inom Sahlgrenska Akademin.
Innehavaren ska också bedriva nationellt och internationellt konkurrenskraftig forskning inom ämnet Infektionsmedicin, utöva handledning av forskarstuderande samt ha förmåga att attrahera forskningsfinansiering från svenska, och helst även internationella finansiärer.
Innehavaren ska bedriva klinisk tjänstgöring med omfattande bredd och självständighet som överläkare/specialistläkare inom området infektionssjukdomar (vilket är den kliniska motsvarigheten till det akademiska ämnet infektionsmedicin).
Behörighet
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga behörigheter framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=36497
Bedömningsgrunder
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga bedömningsgrunder framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=36497
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%). Tillträde enligt överenskommelse. Placering vid Institutionen för biomedicin.
Kontaktuppgifter för anställningen
Avdelningschef, Avdelningen för infektionssjukdomar, Johan Westin, johan.westin@gu.se, tel 0707-210114
Prefekt, Institutionen för biomedicin, Marianne Quiding-Järbrink, marianne.quiding-jarbrink@microbio.gu.se, tel 031-7866215
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar (se rubriken ovan).
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:
• Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
• Forskningsplan
• Bevis svensk läkarlegitimation
• Bevis legitimation specialistkompetens i infektionssjukdomar
• Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
• Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer
Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2025/65 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg
Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.
Ansökan ska vara inkommen senast: 1 april 2025
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Statsvetenskapliga institutionen är en internationell akademisk miljö som välkomnar studenter, forskare och personal från hela världen. Vår forskning handlar om ämnen såsom politiska institutioner, val, opinion och demokrati, internationell och europeisk politik, miljöpolitik, korruption och politiska idéer. Vi anordnar årligen ett stort antal forskningsseminarier och workshops inom institutionens olika forskningsområden. Vi erbjuder utbildning på alla nivåer på både svenska och engelska. Totalt studerar omkring 1 400 personer hos oss, och vi är ungefär 170 anställda.
Mer information om institutionen finns på vår hemsida, www.pol.gu.se.
Statsvetenskapliga institutionen söker nu en universitetslektor i statsvetenskap för att stärka institutionens forsknings- och utbildningsmiljö. Med anställningen som universitetslektor följer uppdraget som föreståndare för infrastrukturen V-Dem (Varieties of Democracy). V-Dem-institutet är en universitetsgemensam forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet, placerad vid Statsvetenskapliga institutionen. Institutet fungerar som värd för det internationella V-Dem-projektet och samlar årligen in och tillgängliggör data för över 600 indikatorer inom områden såsom demokrati, mänskliga rättigheter, civilsamhället och juridiska system. Datainsamlingen sker bland annat genom ett nätverk av över 4 000 landexperter.
Förutom datainsamling och databearbetning bedriver institutet utåtriktade aktiviteter och deltar i samarbeten både nationellt och internationellt. Det utgör även basen för ett forskningsprogram som leds av de forskare som är knutna till institutet. V-Dem-institutet har en working paper-serie och producerar årligen en rad olika typer av publikationer. Dessutom är V-Dem en partner i den nationella infrastrukturen Demscore.
Mer information om institutet finns här: V-Dem
Institutionen välkomnar ansökningar både från forskare som befinner sig tidigt i karriären och från mer etablerade forskare med många års erfarenhet. De viktigaste kvalifikationerna för rollen som föreståndare är ett starkt engagemang och förmågan att effektivt leda och utveckla institutets verksamhet.
Uppdraget som föreståndare för V-Dem-institutet kommer att innebära en minskning av de ordinarie undervisningsuppgifterna för en universitetslektor motsvarande 25-50 procent av heltid (med en större minskning i början innan den nya föreståndaren har börjat ansöka om extern forskningsfinansiering). Den framgångsrika kandidaten förväntas tjänstgöra en sexårsperiod som föreståndare, med början när den nuvarande föreståndarens förordnande löper ut, och kan komma att övervägas för ytterligare en sexårsperiod.
Läs mer om anställningen och sök på lediga anställningar på Göteborgs universitet.
Ämne
Statsvetenskap
Ämnesbeskrivning
Statsvetenskap är studiet av politik.
Arbetsuppgifter
Föreståndaren för den universitetsgemensamma infrastrukturen V-Dem ansvarar för att leda verksamheten vid institutet V-Dem, som har 10-15 anställda. I detta ingår att utveckla institutets verksamhet i samråd med institutets styrgrupp och i enlighet med projektplanen samt att förvalta institutets resurser i samråd med institutionens ledning. Vidare ingår att söka ny finansiering för institutets olika verksamhetsområden och för forskningsprogrammet, att se till att data och publikationer är användbara för olika typer av användare samt att främja samarbete nationellt och internationellt.
Till sin hjälp kommer föreståndaren att ha en programsamordnare/biträdande föreståndare, som har det operativa ansvaret för den dagliga verksamheten, inklusive datainsamling, administration och personal.
I arbetsuppgifterna för en universitetslektor ingår att undervisa, organisera kurser, handleda studenter och genomföra examinationer på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. En universitetslektor ska normalt kunna undervisa på svenska inom två år från anställningens början, men i detta fall skjuts kravet på svenska upp till efter det att universitetslektorns uppdrag som föreståndare för V-Dem-institutet har upphört. I arbetsuppgifterna för en universitetslektor ingår även kurs- och programutveckling samt deltagande i institutionens pedagogiska utvecklingsarbete.
I arbetsuppgifterna ingår också att bedriva forskning och söka externa medel för egen forskning samt för doktorander och post-docs. I arbetsuppgifterna ingår också att aktivt bidra till institutionens forsknings- och seminarieverksamhet. Aktivt deltagande i det internationella forskarsamhället förväntas också genom deltagande i konferenser och internationella publikationer. Forskare vid statsvetenskapliga institutionen är aktiva deltagare i samhällsdebatten och i arbetsuppgifterna som universitetslektor ingår att initiera samarbeten och aktivt interagera med intressenter. Ledningsuppdrag, undervisningsuppdrag och andra uppdrag inom institutionens, fakultetens och universitetets kollegiala forum kan på sikt komma att ingå i arbetsuppgifterna.
Om personen som anställs är internationellt rekryterad och inte besitter kunskaper i svenska på minst nivå B2 enligt GERS kommer språkkurser i svenska att vara obligatoriska. Institutionen har ansvaret för planering och finansiering av dessa kurser.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-03-27
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för socialt arbete finns vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Vi har drygt 130 anställda och vi ger såväl socionomprogram som mastersprogram i socialt arbete och mänskliga rättigheter, övrig vidareutbildning och utbildning på forskarnivå. I en expansiv och dynamisk miljö, vilken kännetecknas av ett stort samhällsengagemang och omfattande internationella kontakter och samarbeten genom olika nätverk och med universitet runtom i världen, bedrivs forskning i socialt arbete inom ramen för ett flertal profilområden.???
Mer information om institutionen finns på vår hemsida https://www.gu.se/socialtarbete??
Vi söker nu en eller flera universitetslektorer i socialt arbete som kan stärka verksamhetens forsknings- och utbildningsmiljö.??
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innefattar undervisning, forskning och samverkan med det omgivande samhället. Arbetsuppgifterna består främst av undervisning, handledning och examination inom socionomprogrammet, men även våra program på avancerad nivå. Undervisningen innefattar både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som socionomer behöver i sin yrkesutövning. Till arbetsuppgifterna hör även kurs- och programutvecklingsuppdrag samt medverkan i institutionens pedagogiska utvecklingsarbete. Det kan komma att ställas krav på att undervisa på de flesta program och kurser vid institutionen.???
Anställningen innebär även att fullgöra de administrativa uppgifter som tillhör en läraranställning samt att på sikt kunna delta i och utföra olika ledningsuppdrag. Det ingår att aktivt delta i institutionens forskningsmiljöer och seminarieverksamheter.?Då externfinansierad forskning utgör en viktig förutsättning för institutionens och enskilda lärares forskningsverksamhet, ingår det i arbetsuppgifterna att aktivt medverka i institutionens arbete med att söka extern finansiering.?
Behörighet
Behörighet för anställning som universitetslektor finns angivna i 4 kap. 4§ högskoleförordningen samt Anställningsordningen för lärare vid Göteborgs universitet med Samhällsvetenskapliga fakultetens tillämpning?
Behörig till anställning är den som har avlagt doktorsexamen i socialt arbete eller i näraliggande ämne, samt har visat pedagogisk skicklighet.
Bedömningsgrunder
Vid bedömningen av de sökande kommer lika vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Vikt fästs också vid administrativ och annan skicklighet som är av betydelse för anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter.??
?Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand publikationer av hög vetenskaplig kvalitet beaktas. Därutöver ska dokumenterad förmåga att initiera, planera och genomföra forskning samt förmåga att erhålla medel för forskning i konkurrens tillmätas vikt.? Den pedagogiska skickligheten ska vara väl dokumenterad, vilket innebär att såväl omfattning som kvalitet kan bedömas.?
Den som anställs ska ha förmåga att samarbeta, internt och externt, samt vara med och driva utvecklingen av institutionens utbildnings- och forskningsverksamhet.??
Sökande ska ha god förmåga att undervisa på svenska/skandinaviskt språk samt även kunna undervisa på engelska.
Saknas högskolepedagogisk meritering i enlighet med krav vid Göteborgs universitet (kurserna PIL101, PIL102 och PIL 103) i samband med ansökan ska detta valideras, eller angiven utbildning genomföras, inom ett år från anställningens början (se https://pil.gu.se/resurser/meriter)
Meriterande för lektoratet är;
Som universitetslektor i socialt arbete bör du vara insatt i det sociala arbetets forskning och praktik. Därför gäller följande för detta lektorat;
Erfarenhet av forskning med tydlig relevans för det sociala arbetet är meriterande.
Erfarenhet av professionellt socialt arbete med tydlig relevans för socionomutbildningen är meriterande.
Erfarenhet av undervisning inom socionomprogrammet är meriterande.
Anställning
Anställningen är en tillsvidareanställning, omfattning 100%, med placering vid Institutionen för socialt arbete. Tillträde enligt överenskommelse.? Provanställning kan komma att tillämpas.
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta viceprefekt Therése Wissö, therese.wisso@socwork.gu.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta perosnalhandläggare Anna Wettler, anna.wettler@socwork.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De meriter som åberopas ska styrkas med intyg.??
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på www.gu.se
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-03-24
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Senior Lecturer in Occupational Therapy
Reference number PAR 2025/59
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.
The Department of Occupational Therapy has a funding agreement target to provide undergraduate education leading to a professional degree and a Bachelor's degree in occupational therapy. The program is conducted through course-based studies over three years, with the first year consisting of studies in occupational science and anatomy and physiology. The second year focuses on the occupational therapy process in various fields of practice, along with associated medical subjects. The focus of the third year is research methodology, the bachelor’s thesis, innovation, and pedagogy in occupational therapy, and it concludes with a course in leadership. The clinical training takes place over a total of 21 weeks, most of which are scheduled in the second and third years. The department also offers independent courses at an advanced level in occupational therapy and can award an advanced level degree in occupational therapy.
The Department of Occupational Therapy (https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/arbetsterapeutprogrammet-v1art) has a creative research environment and extensive collaboration with interdisciplinary research groups both nationally and internationally. The research focuses on the relationship between daily activities and health across the entire age span, from children to older adults. Research groups based at the department include the TIDAS research group, focusing on methods for early identification, treatment, and support for individuals to maintain their ability to work and reduce their need for sick leave. The ProDo research group, focusing on the opportunities and barriers in the actions of children, adolescents, and adults with disabilities due to neurological issues. The department also has a close collaboration with the FRESH research group, which focuses on the health of older adults. At the department and within the research groups, we have PhD students, junior and senior researchers with broad expertise, including knowledge of occupational therapy, occupational science, medicine, health, and social sciences, as well as in qualitative research, epidemiological methods, randomized controlled trials, and instrument development.
Subject area
Occupational Therapy
Subject area description
Occupational Therapy, grounded in occupational science, encompasses the knowledge and study of human occupation as related to doing as well as negotiating physical/social environments in temporal and cultural contexts. Furthermore, occupational therapy and occupational science encompasses knowledge about how habits, lifestyle, motivation and contexts impact on the ability to engage in occupations situated in everyday life. Occupational science and occupational therapy draw on other areas such as medicine, humanities, natural sciences, social sciences, and technology to study and understand the complexity of human occupation.
Duties
The position includes teaching and research. The educational environment has a strong focus on student-centered learning. The main responsibilities consist of theoretical and practical teaching of occupational therapy students at the undergraduate, advanced, and doctoral levels, where the applicant's professional experience will be applied in a various teaching situations.
The teaching is conducted in both Swedish and English. The position includes conducting research, actively seeking external funding, and contributing to the development of the primary field of occupational therapy and occupational science.
Eligibility
Eligibility for an appointment as a teacher is specified in the Higher Education Ordinance and in the Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
The requirements are that the applicant has demonstrated pedagogical competence, has a PhD in the area of occupational therapy, or in areas deemed by the employer to be closely related, as well as being a licensed occupational therapist (Swedish or foreign license) with clinical professional experience. The ability to teach in both Swedish and English is also a requirement.
See more info on the University of Gothenburgs homepage job opportunities.
Göteborgs universitet | Senior Lecturer in Occupational Therapy
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Enheten för arbetsterapi har ett grundutbildningsuppdrag för yrkesexamen och kandidatexamen i arbetsterapi. Programmet bedrivs genom kursbundna studier under tre år där första året består av studier i aktivitetsvetenskap och anatomi och fysiologi. Andra studieåret fokuserar på arbetsterapins arbetsprocesser inom olika verksamhetsområden med tillhörande medicinska ämnen. Tredje studieårets huvudfokus är på forskningsmetodik, kandidatuppsats, innovation och pedagogik inom arbetsterapi och avslutas med en kurs i ledarskap. Verksamhetsförlagdutbildning sker under totalt 21 veckor, de flesta förlagda under år två och tre. Enheten ger även fristående kurser på avancerad nivå i arbetsterapi, och kan utfärda en examen på avancerad nivå i arbetsterapi.
Enheten för arbetsterapi (https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/arbetsterapeutprogrammet-v1art) har en kreativ forskningsmiljö och brett samarbete med tvärprofessionella forskargrupper nationellt och internationellt. Forskningen har fokus på vardagsaktiviteters relation till hälsa genom hela åldersspannet, från barn till äldre personer. Forskargrupper som har sin bas på enheten är TIDAS forskargrupp med fokus på metoder för att tidigt identifiera, behandla och stödja personer så att de kan behålla sin förmåga att arbeta och minska deras behov av sjukskrivning. ProDo forskargrupp med fokus på möjligheter och hinder i görandet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar på grund av neurologisk problematik. Enheten har också ett nära samarbete med forskargruppen FRESH som har fokus på äldre personers hälsa. På enheten och i forskargrupperna har vi doktorander, juniora och seniora forskare med en bred expertis som innefattar kunskaper om medicin, hälso-, aktivitets- och samhällsvetenskap, samt förmåga att bedriva kvalitativ forskning, RCTs, epidemiologiska studier och instrumentutveckling.
Ämne
Arbetsterapi
Ämnesbeskrivning
Arbetsterapi baseras på aktivitetsvetenskap vilket omfattar kunskaper om och studier av människan i aktivitet och görandet, hennes förmåga att använda sin tid och miljö, såväl den fysiska som den sociala och kulturella. Vidare omfattar aktivitetsvetenskap kunskaper om människans engagemang, vilja och förmåga att ha och kunna ta kontroll över sitt liv i det samhälle hen lever i. Ämnet innefattar också kunskap om vanor, livsmönster och miljöns betydelse för aktivitet. Utifrån den komplexa innebörden av människors görande och aktivitet i vardagen knyter arbetsterapi an till humanvetenskapliga, medicinska, naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och teknologiska kunskapsområden.
Arbetsuppgifter
I anställningen ingår utbildning och forskning. Utbildningsmiljön har starkt fokus på studentcentrerat lärande och de huvudsakliga arbetsuppgifterna utgörs av teoretisk och praktisk undervisning av studenter i arbetsterapi på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå där den sökandes yrkeserfarenhet ska tillämpas i relevanta undervisningssituationer
Undervisningen sker på såväl svenska som engelska. I anställningen ingår att bedriva forskning, att aktivt söka externa medel samt att bidra till utveckling av huvudämnet arbetsterapi och aktivitetsvetenskap.
Behörighet
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga behörigheter framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=36465
Bedömningsgrunder
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga bedömningsgrunder framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=36465
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%). Tillträde enligt överenskommelse. Placering vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
Kontaktuppgifter för anställningen
Programansvarig Jenny Hultqvist, telefon 0766-185750, jenny.hultqvist@gu.se
Sektionschef Annelie Gutke, telefon 031-7865747, annelie.gutke@neuro.gu.se
Ansökan ska vara inkommen senast: 16 mars 2025
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för språk och litteraturer är Humanistiska fakultetens största institution med 16 olika språk, ca 90 anställda, ca 1090 helårsstudenter och en årsomsättning på drygt 110 miljoner. Institutionens forskning berör världens språk och litteraturer utifrån en bred kontextualisering och utifrån ett brett spektrum av teoretiska grunder och specifika tillämpningar. Verksamheten bedrivs inom den Humanistiska fakulteten i moderna lokaler centralt placerat, nära Götaplatsen.
Ämnesbeskrivning
Ämnet tyska är litteraturvetenskapligt och språkvetenskapligt orienterat med examensrättigheter pa? alla nivåer inklusive utbildning på? forskarnivå?. Förutom fristående kurser ingår ämnet i olika utbildningsprogram på institutionen, till exempel masterprogrammet Språk och interkulturell kommunikation, Ämneslärarprogrammet och Nordiskt masterprogram för språklärare samt masterprogrammet Tysk samtidslitteratur: reception, förmedling och kontext. Forskningen inom tyska bedrivs främst inom språkvetenskap, litteraturvetenskap och språkinlärning med inslag av kulturvetenskap. Därutöver ingår ämnets forskning även i institutionens ämnesövergripande forskningsområden.
Arbetsuppgifter
En biträdande lektor ska ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och lärare, och meritera sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt för att uppfylla kraven på? behörighet för en anställning som universitetslektor. I arbetsuppgifterna ingår forskning om minst 50 % enligt upprättad forskningsplan inom tysk litteraturvetenskap samt undervisning och administration om maximalt 50 %.
Undervisningen kan omfatta alla nivåer, såväl på campus som digitalt, som dag- eller kvällsundervisning. Arbetsuppgifternas fokus ligger på tyskspråkig litteratur men kurserna kan spänna från tysk litteraturvetenskap till grammatik och akademisk kommunikation och kultur, såväl inom fristående kurser som inom programmet Språk och interkulturell kommunikation. Undervisning inom Ämneslärarprogrammet ingår också och innebär bland annat kurser med didaktisk inriktning samt besök och seminarier i samband med Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Till undervisning räknas också handledning, seminarier, kursansvar, kursadministration och kursutveckling mm. Även undervisning på institutionens övriga ämnesövergripande kurser och program kan komma i fråga, liksom uppdrag av administrativ art. Ämnet har också kontrastiva kurser, som undervisas på svenska.
En biträdande universitetslektor förväntas följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och aktivt ansöka om externa forskningsmedel samt medverka i institutionens pedagogiska och vetenskapliga utvecklingsarbete. Den sökande ska därför redan i sin ansökan beskriva hur den egna litteraturvetenskapliga forskningen kan främja och bidra både till tyskämnets forskningsmiljö och institutionens forskningsområden. Den litteraturvetenskapliga forskningen i ämnet tyska är inriktad på samtidslitteratur.
Huvuddelen av arbetet ska utföras vid Göteborgs universitet och innehavare av anställningen förväntas delta aktivt och konstruktivt i lärarlagets arbete och även i institutionens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, vilket innebär deltagande på arbetsplatsträffar och andra interna möten och konferenser.
Anställning
Antal: En
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 4 år, HF
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för språk och litteraturer, Göteborg
Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-03-03
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Om institutionen
Institutionen för data- och informationsteknik har en internationell prägel med cirka 270 anställda från över 50 olika länder. Institutionen är en integrerad institution med både Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola som huvudmän. Institutionen för data- och informationsteknik söker nu en eller två universitetslektorer med särskilt fokus på undervisning, med möjligheter för pedagogisk utveckling och forskning, med Göteborgs Universitet som arbetsgivare.
Du kommer att arbeta vid avdelningen för Dator- och nätverkssystem inom enhet Datorsystem eller enhet Inbyggda elektroniska system och datorgrafik. Vid avdelningen arbetar för närvarande 20 seniora forskare som täcker ämnen såsom datorarkitektur, tillförlitliga datorsystem, realtidssystem, datornätverk och datorgrafik. Avdelningen är värd för tre mastersprogram och bidrar till två kandidatprogram vid institutionen. 45 doktorander och 10 postdoktorer bidrar till att driva avdelningens forskning, som inkluderar många samarbeten inom GU och Chalmers, med svensk och internationell industri, samt med det globala akademiska samfundet.
Vi söker dig som har stort intresse både för undervisning och forskning. Tjänsten har fokus på båda aspekterna och ger möjlighet till mellan 25% och 50% forskning beroende på intresse, finansiering och tillgängliga resurser. Forskningsområden av intresse är de som är relaterade till undervisningsämnet för denna tjänst och din forskning kommer att ske i nära samarbete med andra starka forskare.
Institutionen välkomnar sökande med olika bakgrunder och erfarenheter. Vi arbetar aktivt för att ta tillvara på de kvaliteter som mångfald och en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi är en föräldravänlig organisation och strävar efter att möjliggöra en god balans mellan arbete och fritid för våra medarbetare. Vi ser fram emot att välkomna dig som en engagerad ny medlem i vårt framstående akademiska lärarlag.
Ämne
Datavetenskap
Ämnesbeskrivning
Vår avdelning bedriver forskning och utbildning inom datorsystemteknik. Mer specifikt omfattar de utlysta tjänsterna som universitetslektor ansvar för undervisning och kursansvar i ämnen som t ex grundläggande datorteknik, maskinnära programmering, design av datorsystem och projekt inom datorteknik.
Arbetsuppgifter
Vi erbjuder en tjänst med fokus på utbildning med upp till 50 % forskning beroende på intresse, finansiering och tillgängliga resurser.
• Vi söker en person som starkt kan bidra till institutionens strävan att bedriva utbildning och forskning på hög internationell nivå.
• Din huvudsakliga verksamhet kommer initialt att vara undervisning och handledning i de kurser och program som ges av avdelningen.
• Du kommer att ta ansvar för ledning och utveckling av utbildningsaktiviteter, och mer generellt för att främja spetskompetens inom utbildning både inom institutionen och på universitetet. Detta kan även omfatta pedagogisk utveckling och forskning inom utbildningsområdet, som kan finansieras inom ramen för denna tjänst.
• Du kommer att delta i planeringen av undervisning och utveckling av kurser och kurskluster, handleda examensarbeten på kandidat och mastersnivå samt delta i annan verksamhet vid institutionen.
• Vidare är egen forskning och forskningshandledning möjlig och uppmuntras i den mån externa forskningsmedel finns tillgängliga.
• Din forskning kommer att göras i nära samarbete med andra starka forskare och forskargrupper och ditt arbete kommer att komplettera vår forskning. Du förväntas också vara aktiv med att söka forskningsmedel för din forskning.
• Du uppmuntras att samarbeta med det omgivande samhället, till exempel i samarbetsprojekt och i populärvetenskaplig verksamhet.
Behörighet
Se ledigkungörelse i Göteborgs universitets rekryteringsportal.
Bedömningsgrunder
Se ledigkungörelse i Göteborgs universitets rekryteringsportal.
Anställning
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: 100%, heltid
Placering: Data- och informationsteknik, avdelningen för Dator- och nätverkssystem
Tillträde: 2025-07-01, eller enligt överenskommelse
Tillsättningsförfarande
I urvalsprocessen kan det utöver sakkunnigbedömningen bli aktuellt med provföreläsningar, intervjuer och referenstagning.
Övrigt
Se ledigkungörelse i Göteborgs universitets rekryteringsportal.
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta avdelningschef, Tomas Olovsson tomas.olovsson@chalmers.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare, Sanna Staf sanna.staf@cse.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök” och skapar ett konto. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-02-28
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Statsvetenskapliga institutionen är en internationell akademisk miljö, vilket innebär att vi välkomnar studenter, forskare och personal från hela världen. Vår forskning fokuserar bland annat på val, opinion och demokrati, politiska institutioner, samt internationell och europeisk politik. Studier bedrivs även kring miljöpolitik, korruption och politiska idéer. Vi anordnar forskningsseminarier och workshops inom de flesta av institutionens forskningsområden. Vi bedriver utbildning inom alla nivåer, på både svenska och engelska. Totalt studerar omkring 1 400 personer hos oss och vi är cirka 170 anställda.
Mer information om institutionen finns på vår hemsida www.pol.gu.se.
Statsvetenskapliga institutionen söker nu en eller flera vikarierande lektor(-er) till undervisningsuppdrag främst i statsvetenskap och statsvetenskapliga institutionens kurser inom lärarutbildningarna. Anställningen är på 75-100%, enligt överenskommelse, med start senast 20 april 2025 till och med slutet av januari 2026.
Läs mer om anställningen och sök på lediga anställningar på Göteborgs universitet.
Ämne
Statsvetenskap
Ämnesbeskrivning
Statsvetenskap är studiet av politik.
Arbetsuppgifter
Undervisningen handlar om föreläsningar, seminarier, examination och handledning. Du förväntas själv planera och genomföra din undervisning, men i linje med kursernas övergripande planering. Intensiteten i arbetsuppgifterna kan variera under anställningsperioden. Arbetet kommer huvudsakligen ske på kurser inom statsvetenskapliga institutionens kurser inom lärarutbildningarna (samhällskunskap samt utbildningsvetenskapliga kärnkurser), men undervisning på de flesta program och kurser vid institutionen kan komma i fråga. Examination och handledning av uppsatser kan ske inom institutionens alla ämnen. Uppdrag som kursansvarig kan förekomma. Det är ett krav att kunna undervisa på svenska.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning.
Behörig att anställas som universitetslektor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
För att vara behörig för tjänsten ska du ha mycket goda kunskaper i svenska (tal och skrift), eftersom anställningen innebär undervisning på svenska från start.
Bedömningsgrunder
Vi söker dig som har avlagt doktorsexamen i statsvetenskap eller motsvarande samhällsvetenskapligt ämne. Du ska ha erfarenhet av att undervisa inom högskola eller universitet. Prövning av den pedagogiska skickligheten avser planering, genomförande och utvärdering av undervisning, inklusive handledning. Vid bedömningen kommer också fästas vikt vid vetenskapliga meriter och skicklighet samt din förmåga att integrera dessa i undervisningssammanhang. Undervisning sker på både svenska och engelska. Meriterande för anställningen är erfarenhet av undervisning i statsvetenskap samt undervisning med statsvetenskaplig inriktning på lärarutbildningarna. Tidigare erfarenhet av undervisning på kurser som ingår i statsvetenskapliga institutionens utbildningsuppdrag är starkt meriterande.
God samarbetsförmåga och ett positivt förhållningssätt gentemot studenter och kollegor värderas högt liksom förmågan att driva frågor på egen hand samt en god planeringsförmåga.
Anställning
Tidsbegränsad anställning med möjlighet till förlängning. Omfattning är på 75-100 % med placering vid Statsvetenskapliga institutionen. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.
Kontaktuppgifter för anställningen
Upplysningar om anställningen eller mer information kring kurser och utbildningsuppdraget inom lärarutbildningarna lämnas av Anna Bendz, anna.bendz@pol.gu.se eller Fredrika Lagergren Wahlin, fredrika.lagergren@gu.se. Andreas Bågenholm, andreas.bagenholm@pol.gu.se lämnar information om övriga utbildningsuppdrag vid institutionen.
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till Helena Jensen, helena.jensen@gu.se
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
I urvalsprocessen kommer det sannolikt att bli aktuellt med intervjuer och referenstagning.
Ansökan ska innehålla:
• Meritförteckning/CV inklusive fullständig publikationslista.
• En beskrivning av dina pedagogiska kvalifikationer innehållande:
• Ett personligt brev (max 3 sidor) där du presenterar dig själv och hur dina meriter kan bidra till att undervisningsuppdragen kan genomföras på ett bra sätt
• En lista över de kurser och utbildningsprogram på grundnivå/avancerad nivå/forskarutbildningsnivå du har utvecklat och undervisat på
• Intyg om din undervisningserfarenhet från prefekt, studierektor eller motsvarande vid minst ett universitet/en institution
• Intyg om genomförd högskolepedagogisk utbildning
• Utbildningsbevis
• En lista med två eller fler referenser som kan kontaktas för rekommendationsbrev
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-02-27
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Om institutionen
Institutionen för data- och informationsteknik söker nu en biträdande universitetslektor i Software Engineering för en tidsbegränsad anställning (en biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor, se nedan). Institutionen för data- och informationsteknik har en internationell prägel med cirka 270 anställda från över 50 olika länder. Institutionen är en integrerad institution med både Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola som huvudmän. Anställningen är placerad vid avdelningen för interaktionsdesign och Software Engineering vid institutionen, med Göteborgs universitet som arbetsgivare.
Ämne
Software Engineering
Ämnesbeskrivning
Med cirka 50 forskare på olika nivåer är vi en av världens största akademiska forskargrupper inom programvaruteknik. Vår främsta expertis ligger inom AI-teknik, mjukvarutestning, kravhantering, mänskliga aspekter på programvaruteknik och programvaruteknik inom fordonsområdet. Vi strävar efter att vara världsledande inom dessa områden. Våra forskningsprojekt har ofta en stark empirisk grund och genomförs med hjälp av till exempel fallstudier, experiment, aktionsforskning och enkätstudier. Vi samarbetar med industrin och utbildar våra studenter i sin framtida roll som yrkesverksamma programvaruutvecklare och ingenjörer på både små och stora företag.
Arbetsuppgifter
Det vetenskapliga området för denna utlysning är mjukvaruteknik, med särskild tonvikt på följande underområden:
• Mjukvaruarkitektur, särskilt för AI-baserade, webb-, inbäddade, medicinska eller kvantdatasystem
• Mjukvarudesign och utveckling, särskilt modelldriven utveckling, automatiserad mjukvaruutveckling, variabilitetsteknik, automatiserad programreparation eller analys av mjukvarans prestanda
• Software Engineering och Human Computer Interaction, till exempel slutanvändarprogrammering, mjukvaruvisualisering, mjukvaruutveckling för datorspel eller interaktiv programmering för dataanalys
• Programvaruteknik och cybersäkerhet
Den som får tjänsten kommer att bedriva relevant forskning, söka forskningsmedel, och undervisa i en rad olika ämnen inom programvaruteknik, som tex. introduktionskurser, objektorienterad programmering, avancerad programmering, AI -teknik, och andra avancerade kurser inom software engineering-området. Sökande förväntas även handleda uppsatser på kandidat- och masternivå, hålla sig ajour inom tekniskt och pedagogisk utveckling inom befattningens områden, samt införa nya metoder i läroplanen. Som anställd vid institutionen ingår dessutom ett delat ansvar för administration och ledarskap inom institutionen och inom våra utbildningsprogram.
Behörighet
Se ledigkungörelse i Göteborgs universitets rekryteringsportal.
Bedömningsgrunder
Se ledigkungörelse i Göteborgs universitets rekryteringsportal.
Anställning
Anställningsform: Anställningen är en tidsbegränsad anställning på 4 år
Omfattning: 100%, heltid
Placering: Data- och informationsteknik, avdelningen för Software Engineering
Tillträde: 2025-08-15 eller efter överenskommelse
Tillsättningsförfarande
Förutom sakkunniggranskning kan det i urvalsprocessen bli aktuellt med provföreläsningar, intervjuer och referenstagning.
Övrigt
En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor. Den sökande förväntas efter 3,5 år ha meriterat sig såväl vetenskapligt som pedagogiskt på ett sådant sätt att docentkompetens uppnås eller är nära att uppnås.
För befordran krävs kunskaper i svenska språket motsvarande B2GERS. Institutionen ansvarar för att tid ges inom ramen för anställningen för deltagande i kurser på B2GERS-nivå.
Under perioden som biträdande lektor erbjuder avdelningen minst 50% forskningstid, samt mentorskap och samarbetsmöjligheter för att förbereda kandidaterna för en framgångsrik kompetensbedömning och potentiell befordran till fast anställning vid Göteborgs Universitet. Institutionen kan också erbjuda relocation-tjänster för internationellt rekryterad personal.
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta avdelningschef Eric Knauss, telefon 031-772 82 07 eller e-post: eric.knauss@gu.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare, Sanna Staf, e-post: sanna.staf@cse.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Ange referensnummer på samtliga inskickade handlingar. Handlingar som inte kan bifogas digitalt skickas till Institutionen för data- och informationsteknik, Göteborgs universitet, 412 96 Göteborg senast 2025-02-20.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-02-20?
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för socialt arbete finns vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. I en expansiv och dynamisk utbildnings- och forskningsmiljö, och med stort samhällsengagemang, ger vi såväl socionomprogram som ett omfattande mastersprogram, psykoterapeutprogram med inriktning mot familj och utbildning på forskanivå. Institutionen har omfattande internationella kontakter och samarbeten genom olika nätverk och avtal med universitet runtom i världen. På institutionen bedrivs forskning i socialt arbete inom ramen för ett flertal profilområden.
Ämnesbeskrivning
Socialt arbete inrymmer studier av socialt utsatta människors livsvillkor och erfarenheter. Centralt inom ämnet socialt arbete är också att studera orsaker till och konsekvenser av sociala problem såsom dessa kan förstås på individ-, grupp- och samhällsnivå. Viktigt är också att studera hur olika insatser utformas i syfte att förebygga eller avhjälpa sociala problem. Socialt arbete är huvudämne på grund-, avancerad och forskarnivå.
Arbetsuppgifter
Som postdoktor består arbetsuppgifterna huvudsakligen av egen forskning som omfattar 80% av anställningen. Forskningen ska ha tydligt fokus på socialt arbete med inriktning mot socialtjänstens praktik och klientnära forskning. Även undervisning om 20% i socialt arbete på olika nivåer ingår i anställningen. Till undervisning ra?knas a?ven kursansvar, examination, handledning och kursadministration. Som postdoktor förväntas man bidra med sin närvaro till institutionens forskningsmiljö samt aktivt delta i seminarieverksamheten. Sökanden ska ha god förmåga att undervisa och kommunicera på svenska och/eller engelska.
Behörighet
Beho?rig att ansta?llas som postdoktor a?r den som har avlagt doktorsexamen i socialt arbete eller annat näraliggande ämne (exempelvis sociologi, pedagogik, statsvetenskap eller nationalekonomi). Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare bör komma i fråga i första hand, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.
Bedömningsgrunder
För tjänsten krävs erfarenhet av forskning inom socialt arbete med inriktning mot socialtjänstens praktik och klientnära arbete.
Vid urval bland behöriga sökande ska särskild vikt fästas vid vetenskaplig skicklighet inom området. Med hänvisning till anställningens karaktär av meriteringsanställning ska de sökandes vetenskapliga och pedagogiska meriter bedömas framför allt i kvalitativt hänseende. Antalet vetenskapliga publikationer eller antalet pedagogiska meriter på grund av att sökande varit verksam under längre tid ska således inte vara utslagsgivande.
Vetenskaplig skicklighet
För anställning som postdoktor ska vetenskaplig skicklighet ha visats genom egen forskning med hög grad av problemformuleringsförmåga, teori- och metodmedvetenhet samt analysskicklighet. Vikt kommer att läggas vid forskningsplanens kvalitet samt att det planerade projektet kan relateras till institutionens forskningsmiljö (information om institutionens forskning finns på https://www.gu.se/socialtarbete/var-forskning)
Pedagogisk skicklighet
Den pedagogiska skickligheten avseende utbildnings- och undervisningsmeritering ska vara va?l dokumenterad sa? att kvaliteten kan bedo?mas. I fo?rsta hand kommer pedagogisk kvalitet att beaktas men a?ven omfattning, sa?va?l bredd som djup, ska tillma?tas betydelse. Meriterande är också att ha genomgått högskolepedagogisk utbildning.
Anställning
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, tre år
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för socialt arbete, Göteborg
Tillträde: Snarast
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta viceprefekt Therése Wissö, therese.wisso@socwork.gu.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare Anna Wettler, anna.wettler@socwork.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på www.gu.se
Till ansökan skall bifogas:
Personligt brev
CV
Forskningsplan för tre års arbete (maximal fyra sidor exklusive referenser).
Lista över åberopade publikationer
Maximalt 10 pedagogiska eller vetenskapliga skrifter
De sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med ledigkungörelse och instruktioner samt att den är registrerad senast sista ansökningsdagen. De meriter som åberopas ska styrkas med intyg.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-02-20
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för odontologi bedriver utbildning av tandläkare, tandhygienister och tandtekniker på grund och avancerad nivå, samt kompletterande utbildning av tandläkare med utländsk examen.
Vid institutionen bedrivs även forskning och forskarutbildning inom odontologisk vetenskap samt efterutbildningsaktiviteter.
Avdelningen för oral och maxillofacial kirurgi bedriver forskning och utveckling inom biomaterialvetenskap, behandling av dentofaciala anomalier och missbildniningar, oral munslemhinneförändringar och oral cancer samt rekonstruktiv käkkirurgi.
Ämne
Oral och maxillofacial kirurgi.
Ämnesbeskrivning
Oral och maxillofacial kirurgi är ett ämnesområde som inbegriper diagnostik och behandling av sjukdomar och missbildningar i mun, käkar, ansikte och omgivande vävnader.
Området är under stark expansion och har en tydlig internationell profil med angränsningar till ämnesområdena orofacial medicin, plastikkirurgi och oto- rhino- laryngologi.
Arbetsuppgifter
Vid institutionen är en universitetslektors arbetsuppgifter främst undervisning på grund-och avancerad nivå liksom forskning och forskningshandledning inom ämnesområdet. Undervisningen sker främst på svenska.
Även handledning av examensarbeten ingår liksom undervisning vid fortbildning. Administrativa uppgifter gällande kursgivning, framtagning av studieplaner och kursplanering ingår.
I tjänsten ingår också att bedriva forskning och aktivt söka finansiering till egen forskning samt för doktorander när detta anses vara lämpligt.
Aktuell anställning innehåller även samverkansuppdrag att implementera egen forskning i den kliniska tjänstgöringen som övertandläkare inom oral och maxillofacial kirurgi.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.
Enligt Högskolelagen 3 kap 8§ får en förenad anställning innehas bara av den som uppfyller behörighetskraven för båda anställningarna.
Behörig att anställas som universitetslektor är den som avlagt doktorsexamen inom vad som av arbetsgivaren bedöms vara ett relevant ämnesområde för aktuell rekrytering samt har visad pedagogisk skicklighet.
Specialistkompetens inom ämnesområdet för anställningen med dokumenterad klinisk erfarenhet krävs, samt tandläkarlegitimation.
Anställningen kräver enligt Socialstyrelsen de för yrket nödvändiga kunskaperna i svenska, danska eller norska språket för att få svensk tandläkarlegitimation. Svenska i tal och skrift är ett krav för anställningen.
Bedömningsgrunder
Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt i Göteborgs universitets egen anställningsordning.
Vid tillsättningen kommer i första hand pedagogisk och vetenskaplig skicklighet att bedömas. Dessa viktas lika. I andra hand kommer klinisk skicklighet liksom administrativ förmåga att bedömas.
Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer stor vikt att läggas på dokumenterad skicklighet och självständighet i form av erfarenhet av undervisning och kursadministrativt arbete på grund- och avancerad nivå liksom handledning av examensarbeten. Skickligheten ska vara väl dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten i den pedagogiska verksamheten. Genomgången högskolepedagogisk utbildning är meriterande.
Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten ska särskild vikt fästas vid förmågan att bedriva forskning inom oral och maxillofacial kirurgi. Den sökande ska ha visat skicklighet i att initiera, planera, leda och utveckla forskning.
Vid bedömningen av den kliniska skickligheten kommer särskild vikt tillmätas dokumenterad erfarenhet av kliniskt arbete inom specialiteten oral och maxillofacial kirurgi samt förmåga till utveckling av det kliniska arbetet och implementering av forskning i kliniken. Klinisk kompetens som kan tillämpas i undervisningssituationer är särskilt meriterande.
Vid tillsättning kommer även vikt att läggas på förmåga till kollegialt samarbete, samverkan internt likväl som externt och ledningsförmåga.
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%). Tillträde snarast, enligt överenskommelse. Placering vid institutionen för odontologi.
Kontaktuppgifter för anställningen
Lars Rasmusson, professor/ämnesföreträdare oral och maxillofacial kirurgi
tfn 031 786 3214 eller 0707713173
lars.rasmusson@odontologi.gu.se
Peter Lingström, professor/prefekt
tfn 0706585754
peter.lingstrom@odontologi.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Övrigt
Obs! för information om övriga upplysningar och om ansökan, se fullständig annons: gu.se - universitetslektor i oral och maxillofacial kirurgi förenad med anställning som övertandläkare
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-02-15.
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Med cirka 3 700 heltidsstudenter, 500 anställda och 160 internationella partneruniversitet, huvudämnena ekonomi och juridik och dess fyra avdelningar, erbjuder Handelshögskolan i Göteborg ett unikt sortiment. Skolan tillhandahåller också unika samarbeten med industrin och den offentliga sektorn. Handelshögskolan i Göteborg är EQUIS, AACSB och AMBA ackrediterad.
Institutionen för nationalekonomi med statistik tillhör Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och institutionen har cirka 100 medarbetare från ett stort antal länder. Undervisning bedrivs inom nationalekonomi och statistik och har idag cirka 800 studenter registrerade på institutionens kurser och program. På institutionen samlas en mångfald av forskare varav flera är internationellt kända ekonomer. De starkaste forskningsområdena är arbetsmarknadsekonomi, beteendeekonomi, utvecklingsekonomi, miljöekonomi och finansiell ekonomi. Mer information om institutionen hittar du på vår hemsida www.economics.gu.se.
Institutionen söker nu en till två gästföreläsare för undervisning och handledning.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna som gästföreläsare består framförallt av undervisning inom kurser på grundnivå samt handledning av kandidatuppsatser.
Undervisningen gäller grundkurser i makroekonomi och statistik, men även annan undervisning kan komma att ingå. Handledning av uppsatser på kandidat- och mastersnivå ingår också.
Undervisning och handledning kommer att ske på både svenska och engelska.
I arbetet ingår även administrativa uppgifter såsom förberedelser av kurser, kursadministration under tiden kurserna löper, kontakt med studenter samt rättning av examinerande moment. Utöver kurserna som anges ovan kan det tillkomma någon kurs som institutionen behöver bemanna under året.
Kvalifikationer
Anställningarna skall stärka växelverkan mellan forskning och utbildning samt bidra till ökad internationalisering. Anställningen riktar sig därför till den som är aktiv forskare inom nationalekonomi. Stor vikt kommer att läggas vid egen forskning av relevans för utbildningen samt vid internationella erfarenheter. För anställning som gästföreläsare vid institutionen krävs en doktorsexamen i nationalekonomi eller motsvarande. God kommunikationsförmåga i undervisningsspråket (engelska eller svenska), i tal och skrift är ett krav.
Du ska ha tidigare erfarenhet av undervisning i nationalekonomi och vara pedagogiskt skicklig för att kunna kommunicera med institutionens studenter på ett pedagogiskt och tydligt sätt. Det är meriterande om du undervisat på liknande kurser tidigare. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. För tjänsten är det viktigt att ha god samarbetsförmåga och du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp då du kommer att samarbeta med andra lärare.
En helhetsbedömning kommer göras utifrån förutsättningarna att genomföra de ovan beskrivna arbetsuppgifterna.
Anställning
Anställningsform: Intermittent anställning under perioden 2025-03-01 – 2026-02-15
Omfattning: cirka 300- 450 timmar
Placering: Institutionen för nationalekonomi med statistik, Göteborgs universitet
Arbetsort: Göteborg
Tillträde: 2025-02-01
Anställningen av intermittent anställning avser timanställning enligt överenskommelse under perioden 2025-03-01 – 20256-02-15. Vid intermittent anställning kallas du in och väljer att acceptera erbjudet arbete, som då utgör ett nytt anställningsförhållande vid varje enskilt tillfälle. Du har också rätt att tacka nej till sådant erbjudande
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta: Andreas Dzemski, vice-prefekt e-post andreas.dzemski@economics.gu.se.
Fackliga?organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Bifoga i ansökan:
• CV
• Intyg på examen
• Övriga dokument, relevanta för ansökan (frivilligt)
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-02-12
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för språk och litteraturer (SPL) är humanistiska fakultetens största institution med ca 110 anställda, ca 1 250 helårsstudenter och en årsomsättning på ca 110 miljoner kronor. Utbildning bedrivs i 14 olika språk och inom ramen för flera olika program. Forskningen berör världens språk och dess litteraturer utifrån en bred kontextualisering och utifrån ett brett spektrum av teoretiska grunder och specifika tillämpningar.
Anställningsbenämning
Universitetslektor, vikariat
Ämnesbeskrivning
Ämnet engelska är språkvetenskapligt och litteraturvetenskapligt orienterat med examensrättigheter på alla nivåer inklusive utbildning på forskarnivå. Förutom fristående kurser ingår ämnet i olika utbildningsprogram på institutionen, till exempel Språk och interkulturell kommunikation, Ämneslärarprogrammet och Nordiskt masterprogram för språklärare. Ämnet ger både campuskurser och nätbaserade kurser och satsar på att bygga ut nätbaserad undervisning och blended learning inom campuskurserna. Forskningen inom engelska bedrivs främst inom språkvetenskap och litteraturvetenskap. Därutöver ingår ämnets forskning även i institutionens ämnesövergripande forskningsområden.
Arbetsuppgifter
Anställningen omfattar undervisning, handledning och examination inom engelska med inriktning mot språkvetenskap och akademisk kommunikation i tal och skrift på grundnivå och avancerad nivå, på campus och online, inom fristående kurs såväl som inom Ämneslärarprogrammet och programmet Språk och interkulturell kommunikation. Undervisning inom Ämneslärarprogrammet innebär även besök och seminarier i samband med verksamhetsförlagd utbildning. Till undervisning räknas också exempelvis handledning, seminarier, kursansvar, kursadministration och kursutveckling. Även undervisning på institutionens övriga ämnesövergripande kurser och program kan komma i fråga, liksom uppdrag av administrativ art. Undervisningsspråk är engelska men ämnet har också kontrastiva kurser, varför goda kunskaper i svenska är ett krav från anställningens början.
Huvuddelen av arbetet ska utföras vid Göteborgs universitet och innehavare av anställningen förväntas delta aktivt och konstruktivt i lärarlagets arbete och även i institutionens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, vilket innebär deltagande på arbetsplatsträffar och andra interna möten och konferenser.
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Anställningen som biträdande universitetslektor är en meriteringsanställning som syftar till att den anställde ska ges möjlighet att utveckla sin pedagogiska och vetenskapliga skicklighet. En biträdande universitetslektor kan vid anställningens slut ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska hen befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.
Mer information om institutionen finns på vår hemsida www.spa.gu.se
Ämne
Offentlig förvaltning
Ämnesbeskrivning
Förvaltningshögskolan bedriver utbildning, forskning och samverkan inom ämnet offentlig förvaltning. Utbildningen omfattar kandidat och masterprogram, forskarutbildning samt uppdragsutbildning. Utbildning i det flervetenskapliga ämnet offentlig förvaltning fokuserar på politik, demokrati och förvaltning; förvaltningsekonomi; organisation, management och samhälle samt rättsliga perspektiv på offentlig förvaltning. Förvaltningshögskolan ansvarar också för kurser på förskollärarprogrammet och rektorsprogrammet. Forskningen är inriktad på den offentliga förvaltningen, dess funktion och samhälleliga kontext. Forskning bedrivs bland annat inom områdena: demokrati och förvaltning; digitalisering och AI; ekonomistyrning och redovisning; hållbarhet; hälsa, vård och omsorg; integration och migration; kommun- och regionforskning; offentlig granskning; styrmedel; samhälleliga utmaningar; skola och förskola; samt tjänstepersoner och professioner.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna som biträdande universitetslektor i offentlig förvaltning består till hälften av forskning och till hälften av undervisning. I undervisningsdelen kan även administrativa uppgifter ingå. Undervisningsspråk är svenska och engelska. Arbetsuppgifterna omfattar:
• Forskning inom ämnet offentlig förvaltning i projektet Social Work as Police Work (SoWPoW).Aktivt söka extern finansiering till egen forskning och att aktivt delta i institutionens forskningsmiljöer och seminarieverksamheter. Aktivt delta i det internationella samtalet genom medverkan till konferenser och internationell publicering.
• Undervisning, kursansvar, handledning och examination i kurser på grundläggande och avancerad nivå i offentlig förvaltning. Även undervisning inom utbildning på forskarnivå kan bli aktuell. Undervisning på de flesta program och kurser vid institutionen kan komma i fråga. Till arbetsuppgifterna hör även kurs- och programutveckling samt medverkan i institutionens pedagogiska utvecklingsarbete.
• Samverkan med det omgivande samhället.
• Aktivt deltagande i utvecklingen av institutionens verksamhet i Göteborg.
Kort beskrivning av forskningsprojektet Social Work as Police Work (SoWPoW).
Projektet är ett samarbete mellan School of Social Work, HES-SO Valais, Sierre, och Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet, och finansieras av det schweiziska vetenskapsrådet (SNSF). Projektet leds av biträdande professor Lisa Marie Borrelli vid HES-SO Valais. Kontaktperson för projektet i Sverige är biträdande lektor Annika Lindberg vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.
Syftet med forskningsprojektet är att empiriskt undersöka hur närbyråkrater inom socialt arbete hanterar sammanblandningen av socialt och polisiärt arbete, vilket bland annat innebär ett närmare samarbete mellan socialarbetare och polis och en ökning av disciplinära åtgärder riktade mot marginaliserade medborgare och icke-medborgare i tre länder - Schweiz, Sverige, och Irland.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3–4 § högskoleförordningen samt i Anställningsordning för anställning av lärare vid Göteborgs universitet (GU 2024/1687).
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen i offentlig förvaltning eller annat för anställningen relevant ämnesområde där förvaltningsperspektivet är centralt, såsom exempelvis sociologi, socialt arbete, statsvetenskap, företagsekonomi, eller har motsvarande vetenskaplig kompetens.
Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande universitetslektor har gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.
Sökande ska ha visat pedagogisk skicklighet samt ha erfarenhet av forskning och undervisning med relevans för området offentlig förvaltning och för det aktuella forskningsprojektet.
Förmåga att undervisa på både svenska och engelska är ett krav.
För mer information och ansökan se https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Arbetet är förlagt till Sektionen för farmakologi vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Vid sektionen arbetar ca 45 personer inklusive nio heltidsanställda lärare varav sex inom området farmakologi och tre inom området farmaci. Vid sektionen bedrivs undervisning på grundläggande och avancerad nivå inom de flesta av Sahlgrenska akademins program samt forskarutbildning. Undervisning ges på svenska och engelska. Forskningen vid sektionen omfattar ett flertal ämnesområden, samtliga med anknytning till farmakologi. För mer information om verksamheten vid sektionen vänligen se:
https://www.gu.se/neurovetenskap-fysiologi/om-oss/farmakologi
Ämne
Farmakologi
Ämnesbeskrivning
Tjänsten avser ämnet farmakologi – läran om läkemedel – varmed avses samtliga delar av ämnet, som till exempel läkemedels verkningsmekanismer, mekanismer för uppkomst av läkemedelsbiverkningar, utvecklandet av nya potentiella farmaka och läkemedels kliniska användande.
Arbetsuppgifter
Innehavaren av anställningen ska bedriva forskning som kan hänföras till ämnet och ska kunna generera externa anslag. Innehavaren av anställningen ska kunna undervisa på både svenska och engelska på både grundläggande och avancerad nivå vid samtliga utbildningar där farmakologi utgör en del av undervisningen, dvs de flesta utbildningar vid Sahlgrenska akademin. Därutöver ska innehavaren av anställningen kunna undervisa på kurser som ges inom forskarutbildningen. Innehavaren av anställningen ska även bedriva handledning av doktorander inom ämnet. Som innehavare av anställningen får man utföra vissa för sektionen gemensamma administrativa uppdrag, främst kursledning men även institutions- och akademigemensamma uppdrag. Innehavaren av anställningen förväntas även på sikt kunna axla ledningsuppdrag. Dessa kan återfinnas inom sektionen, institutionen eller fakulteten.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen och Göteborgs universitets anställningsordning.
För anställningen krävs avlagd doktorsexamen och visad pedagogisk skicklighet. Förmåga att kunna undervisa på både svenska och engelska är också ett krav.
Bedömningsgrunder
Bedömningsgrunder för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen och Göteborgs universitets anställningsordning.
I första hand viktas vetenskaplig skicklighet: omfattning och kvalité på vetenskapliga publikationer, förmåga att attrahera externa medel, postdoktorvistelse, medverkan i vetenskapliga råd och doktorandhandledning.
I andra hand viktas pedagogisk skicklighet: undervisningserfarenhet, undervisningsförmåga, kursansvar, utveckling av pedagogik och pedagogiskt material, ämnesansvar, handledning av studenter.
I tredje hand viktas administrativ skicklighet inom både forskning och pedagogik.
I fjärde hand viktas förmåga till samarbete och samverkan samt förtroende- och ledningsuppdrag: omvärldsuppdrag, chefskap, kommittéeuppdrag, omvärldskontakter, populärvetenskaplig kommunikation och interaktion.
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%). Tillträde enligt överenskommelse. Placering vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
Kontaktuppgifter för anställningen
Michael Winder, sektionschef, professor. michael.winder@pharm.gu.se tel 031-7863477
Elias Eriksson, bitr sektionschef, professor. elias.eriksson@neuro.gu.se tel 031-7863430
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar: Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar.
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:
• Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
• Forskningsplan
• Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
• Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer
Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2024/1023 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg
Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.
Ansökan ska vara inkommen senast: 10 januari 2025
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Senior Lecturer in Pharmacology
Reference number PAR 2024/1023
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.
The position is placed at the Department of Pharmacology within the Institute of Neuroscience and Physiology. About 45 people work at the department, including nine full-time tenured teachers, six of whom are in the field of pharmacology and three in the field of pharmacy. At the department, teaching is conducted at basic and advanced levels within most of Sahlgrenska Academy's programs as well as postgraduate education. Teaching is held in Swedish and English. The research at the department covers a number of subject areas, all related to pharmacology. For more information about the activities of the department please visit:
https://www.gu.se/neurovetenskap-fysiologi/om-oss/farmakologi
Subject area
Pharmacology
Subject area description
The position relates to the subject of pharmacology - the study of drugs - which encompasses all parts of the subject, such as drug mechanisms of action, mechanisms of drug side effects, the development of new potential drugs and the clinical use of drugs.
Duties
The holder of the position must conduct research that can be attributed to the subject and must be able to attract external grants. The holder of the position must be able to teach pharmacology in both Swedish and English at both a basic and advanced level. In addition, the holder of the position must be able to teach courses in pharmacology given within postgraduate education. The holder of the position should also be able to conduct supervision of doctoral students in the subject. As the holder of the position, you may carry out certain administrative tasks, mainly course management but also department and faculty tasks. The holder of the position is also expected to be able to shoulder management tasks in the long run. These can be within the department, institute or faculty.
Eligibility
The eligibility criteria for employing teaching staff are set out in the Higher Education Ordinance and in the Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
To be eligible for appointment as a senior lecturer the applicant is required to have a doctoral degree and demonstrated teaching expertise. Ability to teach in both Swedish and English is also a requirement.
Assessment criteria
The assessment criteria for employing teaching staff are set out in the Higher Education Ordinance and in the Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
Primarily scientific skill: scope and quality of scientific publications, ability to attract external funds, postdoctoral experience, participation in scientific councils and doctoral supervision.
Secondly, pedagogical skill: teaching experience, teaching ability, course responsibility, development of pedagogy and pedagogical material, subject responsibility, supervision of students.
Thirdly, administrative skills in both research and teaching.
Fourthly, ability for cooperation and collaboration as well as trust and management assignments: external assignments, leadership, committee assignments, contacts with society, popular scientific communication and interaction.
Employment
Permanent employment, full time 100 %. The position and is located at the Institute of Neuroscience and Physiology. First day of employment as agreed.
Contact information
Michael Winder, Head of Department, professor, michael.winder@pharm.gu.se tel 031-7863477
Elias Eriksson, deputy Head of Department, professor, elias.eriksson@neuro.gu.se tel 031-7863430
See more info on the University of Gothenburgs homepage job opportunities.
Göteborgs universitet | Senior Lecturer in Pharmacology
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för odontologi bedriver forskning och forskarutbildning i odontologisk vetenskap samt ansvarar för grundutbildningen av tandläkar-, tandhygienist- och tandteknikerstuderande och kompletterande utbildning av tandläkare med utländsk examen. Därutöver bedriver institutionen efterutbildningsaktiviteter.
Institutionen samverkar med Folktandvården Västra Götaland i klinisk forskning och i den kliniska delen av grundutbildningen av tandläkare och tandhygienister.
Avdelningen för oral medicin och patologi har undervisningsansvar för kurser i oral medicin på tandläkar-, och tandhygienistprogrammen. Oral medicin företräds av en universitetslektor i oral medicin medan oral patologi företräds av en universitetslektor tillika docent i oral patologi.
Avdelningen har en omfattande forskningsverksamhet med nationella och internationella samarbetspartners. Ett fokusområde är immunologiska mekanismer vid autoimmuna sjukdomar, potentiellt maligna orala sjukdomstillstånd och oral cancer. Ett andra fokusområde är orala sidoeffekter av cancerbehandling. Avdelningen medverkar i ett flertal nationella och internationella studier inom dessa områden.
Ämne
Oral medicin.
Ämnesbeskrivning
Ämnet oral medicin ingår i grundutbildningarna för tandläkare och tandhygienister. Ämnet omfattar etiologi, patogenes, diagnostik, epidemiologi och icke-kirurgisk behandling av orala slemhinnesjukdomar i orala och periorala vävnader samt manifestationer av systemsjukdomar i dessa regioner.
Inom ämnesområdet sker en ständig utveckling baserad på klinisk och grundvetenskaplig forskning. Ämnesområdet verkar i nära samarbete med andra odontologiska specialiteter och medicinska discipliner.
Arbetsuppgifter
Anställningen innebär såväl teoretisk som klinisk undervisning på grundutbildningsnivå på tandläkar- och tandhygienistprogrammen, deltagande i vidare- och fortbildningsutbildning, samt handledning av examensarbeten och handledning inom ramen för forskarutbildning. Undervisningen sker huvudsakligen på svenska.
Vid avdelningen bedrivs flera kliniska och experimentella studier och huvudsakliga forskningsområdet berör förekomst, etiologi och behandling av orala slemhinnesjukdomar och samband mellan systemsjukdomar och orala sjukdomstillstånd där sökande förväntas medverka.
Sökande förväntas också att aktivt delta och samverka inom institutionens forskningsmiljöer och seminarieverksamheter.
I anställningen ingår att bedriva forskning och aktivt söka extern finansiering till egen forskning samt för doktorander när detta anses vara lämpligt.
Anställningen innehåller även samverkansuppdrag, nationellt såväl som internationellt, inom det aktuella ämnesområdet och i det kliniska uppdraget som övertandläkare i oral medicin.
Sedvanliga administrativa uppgifter för grundutbildningsuppdraget såsom schemaläggning, framtagning av studieplaner och kursplanering ingår.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning.
Enligt Högskolelagen 3 kap 8§ får en förenad anställning innehas bara av den som uppfyller behörighetskraven för båda anställningarna.
Avlagd doktorsexamen inom om vad som av arbetsgivaren bedöms vara ett relevant ämnesområde för anställningen samt visad pedagogisk skicklighet.
Tandläkarlegitimation och specialistkompetens i oral medicin med dokumenterad klinisk erfarenhet inom ämnesområdet.
Anställningen kräver enligt Socialstyrelsen de för yrket nödvändiga kunskaperna i svenska, danska eller norska språket för att få svensk tandläkarlegitimation.
Svenska i tal och skrift är ett krav för anställningen.
Bedömningsgrunder
Bedömningsgrunder för anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning.
Vid tillsättningen kommer i första hand pedagogisk och vetenskaplig skicklighet att bedömas. Båda viktas lika. I andra hand kommer klinisk skicklighet liksom administrativ förmåga att bedömas.
Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer stor vikt läggas på förmåga att initiera forskning och kommunicera densamma med det omgivande samhället, vilket visas genom ett intresse för att söka och erhålla medel för forskning i konkurrens. Visad förmåga att planera och genomföra forskning.
Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer stor vikt att läggas på dokumenterad skicklighet och självständighet i form av erfarenhet av undervisning och kursadministrativt arbete på grund- och avancerad nivå liksom handledning av examensarbeten. Skickligheten ska vara väl dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten i den pedagogiska verksamheten.
Klinisk skicklighet bedöms genom dokumenterad klinisk erfarenhet inom specialiteten i oral medicin.
Vid tillsättning kommer även stor vikt läggas på förmåga till samarbete, samverkan och ledningsförmåga.
Anställning
Tillsvidareanställning, heltid (100%). Tillträde snarast enligt överenskommelse. Placering vid Institutionen för odontologi.
Obs! Se fullständig annons för information om kontaktuppgifter, övriga upplysningar och för information om ansökan: lediga jobb - gu.se
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-01-07?
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Senior Lecturer in Physiology with a focus on Renal physiology
Reference number PAR 2024/1108
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.
The Department of Physiology within the Institute of Neuroscience and Physiology conducts research and teaching in physiology, the science of bodily functions. The department now seeks a senior lecturer in physiology focused on renal physiology.
Subject area
Physiology with a focus on Renal physiology
Subject area description
Physiological research is the research on the co-operation of different parts of our body and the way the organs control various processes, and aims to clarify the way in which different mechanisms, from molecule to whole organs and the entire living system, act together to maintain life.
The kidney is a central organ in the body’s homeostasis. Its function as regards water and salt balance regulates the internal environment of the body, and simultaneously its hormones modulate cardiovascular function, hematopoiesis, gastrointestinal function and central nervous system function. Renal diseases are major health problems.
Modern physiological research is increasingly directed towards subcellular mechanisms in organ function. Successful research in this area requires the combination of cell physiology techniques and techniques of molecular biology with functional studies to bridge the gap between molecular mechanisms and organ function.
Duties
The duties comprise mainly research and teaching. Research tasks are focused on kidney research on a high international level, as well as supervision of PhD students and application for external funding. Teaching tasks are mainly in renal physiology and acid-base physiology on an undergraduate level, but also include teaching on an advanced level and in research education, as well as examination within the entire physiology curriculum. Additionally, supervision and examination of master students, and course administration and departmental administration are included.
Eligibility
The eligibility criteria for employing teaching staff are set out in the Higher Education Ordinance and in the Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
To be eligible for appointment as a Senior Lecturer the applicant is required to have a doctoral degree in medical sciences or similar and have demonstrated teaching expertise. Ability to teach in both Swedish and English is also a requirement.
Assessment criteria
The assessment criteria for employing teaching staff are set out in the Higher Education Ordinance and in the Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
Primary criteria are scientific skill and pedagogical skill. Secondly are administrative skills in both research and teaching and the ability for cooperation and collaboration as well as trust and management assignments.
Scientific skills are rated primarily from scope and quality of scientific publications in well-reputed journals with peer-review systems, but also doctoral supervision and the ability to attract external funding.
Pedagogical skills are rated from successful teaching and supervision, the ability to convey knowledge as well as enthusiasm and interest in the subject area. The skills should be well documented to enable judgement of the quality of the pedagogical activities. Teaching activities within the subject area in different student groups is meritorious.
Administrative skills are rated based on documented experience of teaching administration (such as course leadership) and leadership roles within university administration or equivalent.
Employment
Permanent employment, full time 100 %. The position and is located at the Institute of Neuroscience and Physiology. First day of employment as agreed.
Contact information
Head of Department and Senior Lecturer, Lars-Gunnar Pettersson, lars-gunnar.pettersson@gu.se
Other information
If the applicant lacks formal higher education pedagogic training at the University of Gothenburg, the applicant is expected to have completed higher education pedagogic training or otherwise acquired equivalent knowledge within one year from the time of employment at the latest. The examination of such university teaching qualifications must take place in a special order in agreement with the decision of the Vice-Chancellor.
See more info on the University of Gothenburgs homepage job opportunities.
Göteborgs universitet | Senior Lecturer in Physiology with a focus on Renal physiology
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sektionen för fysiologi, Sahlgrenska akademin, bedriver forskning och undervisning i fysiologi, läran om kroppsfunktionerna. Sektionen söker nu en lektor i fysiologi med inriktning mot njurfysiologi.
Ämne
Fysiologi med inriktning mot njurfysiologi
Ämnesbeskrivning
Fysiologi är forskning om hur olika delar av vår kropp samverkar och hur våra enskilda organ styr olika processer och inriktas på att bestämma hur olika mekanismer, från molekyler till organ och hela det levande systemet, tillsammans arbetar för att upprätthålla liv.
Njuren är ett centralt organ i kroppens homeostas. Dess funktion vad gäller vätske- och saltutsöndring reglerar kroppens inre miljö samtidigt som dess hormoner modulerar funktionen i hjärta och kärl, i blodbildande organ, i mag-tarm-kanalen och i det centrala nervsystemet. Njursjukdomar utgör ett stort folkhälsoproblem.
Modern fysiologisk forskning inriktar sig alltmer på de subcellulära byggstenarnas roll för organfunktionen. För framgångsrik forskning inom detta område är det väsentligt att kunna kombinera cellfysiologiska och molekylärbiologiska tekniker med funktionella undersökningar för att kunna överbrygga gapet mellan molekylära mekanismer och organfunktion.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna utgörs av främst forskning och undervisning. Forskningsuppgifterna rör njurfysiologi på hög internationell nivå samt handledning av doktorander och sökande av externa medel. Undervisningsuppgifterna rör främst njurfysiologi och syra-bas-fysiologi på grundnivå, men även undervisning på avancerad nivå och inom forskarutbildning samt examination inom hela fysiologin ingår. Därutöver ingår handledning och examination av examensarbetare och motsvarande samt administration på kurs- och sektionsnivå.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen och Göteborgs universitets anställningsordning.
Doktorsexamen i medicinsk vetenskap eller annat ämne som arbetsgivaren bedömer likvärdig för anställningen samt visad pedagogisk skicklighet. Förmåga att kunna undervisa på svenska och engelska är också ett krav.
Bedömningsgrunder
Bedömningsgrunder för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen och Göteborgs universitets anställningsordning.
I första hand viktas vetenskaplig skicklighet och pedagogisk skicklighet i lika mån. Administrativ skicklighet och samarbetsförmåga viktas i andra hand och i lika mån.
Vetenskaplig skicklighet bedöms i första hand utifrån publikationer i välrenommerade tidskrifter med peer-review-system, men även handledning på forskarutbildningsnivå och förmåga att erhålla extern finansiering bidrar.
Pedagogisk skicklighet bedöms från väl genomförd undervisning och handledning, förmåga att förmedla kunskap samt engagemang och intresse för ämnet. Skickligheten ska vara väl dokumenterad på ett sätt som gör det möjligt att bedöma kvaliteten i den pedagogiska verksamheten. Undervisningserfarenhet inom ämnet från olika studentgrupper är meriterande.
Administrativ skicklighet bedöms från dokumenterad erfarenhet av undervisningsadministration (t.ex. kursledarskap) och förtroendeuppdrag inom universitetsadministration eller motsvarande.
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%) med placering vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde enligt överenskommelse.
Kontaktuppgifter för anställningen
Sektionschef och universitetslektor, Lars-Gunnar Pettersson, lars-gunnar.pettersson@gu.se
Övrigt
Saknar den sökande formell högskolepedagogisk utbildning vid Göteborgs universitet förväntas den sökande att senast inom ett år från anställningstillfället ha genomgått högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt tillägnat sig motsvarande kunskaper. Prövningen av sådana högskolepedagogiska meriter ska ske i särskild ordning i enlighet med beslut av rektor.
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar: Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar.
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:
• Intyg doktorsexamen (svenska eller engelska)
• Forskningsplan
• Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
• Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer
Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2024/1108 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg
Ansökan ska vara inkommen senast: 7 januari 2025
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vi erbjuder
Göteborgs universitet är en statlig myndighet vilket innebär goda anställningsförmåner såsom friskvård på arbetstid, ersättning för läkarbesök, grundsemester på 28 dagar och tjänstepension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner här.
Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV) vid humanistiska fakulteten har omkring 120 anställda och en undervisningsvolym som omfattar cirka 350 helårsstudenter. Här pågår många stora nationella och internationella forskningsprojekt. Vi utbildar filosofer, logiker, lingvister, språkteknologer, vetenskapsteoretiker, filosofihistoriker och lärare i filosofi. Institutionen bedriver även forskarutbildning och utvecklingsarbete inom dessa områden.
Ämne
Evidensbasering / vetenskapsteori
Ämnesbeskrivning
Evidensbasering som område har präglats av en mängd aktörer som har utformat metoder för att avgöra bästa tillgängliga kunskap och ibland även bästa sätt att införa evidensbaserade insatser. Masterutbildningen i evidensbasering- praktik, teori, kontext (H2EVI, 60/120 hp) är utformad för att ge kompetens i en mängd av dessa metoder och verktyg. Frågor av intresse inkluderar vad som menas med vetenskaplig kunskap och vilken betydelse expertis, standarder och olika former av professionella och andra praktiker har för kunskapsbildning i skärningspunkten mellan akademiska discipliner, myndigheter, organisationer och andra samhällsaktörer. Utbildningen stöder också studenterna i att med hjälp av vetenskapsteori problematisera användningen av dessa metoder och verktyg i olika sammanhang.
Vetenskapsteori omfattar undervisning och forskning kring vetenskapens sociala, politiska, historiska och kulturella sammanhang, med teoretiska och metodologiska resurser som ofta hämtas från post-kuhnsk vetenskapsteori och forskningsfältet science and technology studies (STS).
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för denna lektorstjänst gäller undervisning på masterprogrammet Evidensbasering: praktik, teori, kontext (60/120 hp) speciellt på moment om kvantitativa och kvalitativa systematiska översikter i enlighet med erkända aktörers arbetssätt samt verksamhetsförbättring enligt modeller inom förbättringsvetenskapen.
Den vikarierande universitetslektorn ska inte bara upprätthålla, utan också förbättra programmets kvalitet över tid, för att göra det mer attraktivt för studenter. Lektorn ska också bidra till att studenterna utvecklar en förståelse av vetenskapsteori inom området för evidensbaserad praktik.
Undervisningen bedrivs huvudsakligen på distans via zoom, främst på svenska.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap (länk här) samt Göteborgs universitets anställningsordning som hittas här: Styrdokument | Göteborgs universitet (gu.se) under Personal-Handläggningsordning.
Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels har avlagt doktorsexamen, dels visat pedagogisk skicklighet eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
Tillsättningsförfarande & ansökan
För information om tillsättningsförfarande och hur du ansöker, se den fullständiga annonsen på www.gu.se.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2025-01-02
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för odontologi ansvarar för grundutbildning av tandläkare, tandhygienister och tandtekniker samt forskning inom det odontologiska ämnesområdet. Ämnet parodontologi är en central del i grundutbildningen och avdelningen för parodontologi har kurs- och examinationsansvar i flera av programmens kurser. Avdelningen för parodontologi har även en omfattande forskningsverksamhet med registerforskning, patientnära forskning och basbiologiska modeller.
Ämne
Parodontologi
Ämnesbeskrivning
Ämnet parodontologi är en central del i grundutbildningen för tandläkare och tandhygienister och omfattar etiologi, patogenes, diagnostik, epidemiologi och behandling av sjukdomar i vävnader runt tänder och tandimplantat.
Parodontit är en av människans vanligaste sjukdomar. Liknande sjukdomstillstånd förekommer även i vävnader runt tandimplantat. Forskning rörande sjukdomar i vävnader runt tänder och tandimplantat syftar till att förbättra kunskapen om hur sjukdomarna kan upptäckas tidigt, hur de utvecklas och hur de kan behandlas mest effektivt.
Arbetsuppgifter
Forskning och forskningshandledning inom ämnesområdet parodontologi. Undervisning på grund- och avancerad nivå samt handledning av examensarbeten inom tandläkar- och tandhygienistprogrammen. Deltagande i vidareutbildning och fortbildning. Kursadministration och kursansvar inom tandläkar- och tandhygienistprogrammen.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning.
Avlagd doktorsexamen, visad pedagogisk skicklighet, specialistkompetens parodontologi samt svenska i tal och skrift är ett krav.
Bedömningsgrunder
I första hand bedöms vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.
Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten, kommer mycket stor vikt fästas vid dokumenterad erfarenhet från forskning i form av kliniska behandlingsstudier samt i form av registerforskning, båda kopplade till ämnet parodontologi. Erfarenheten skall dokumenteras i form av publikationer i internationella tidskrifter med peer-review.
Vid bedömningen av den pedagogiska skickligheten kommer stor vikt att fästas vid dokumenterad pedagogisk skicklighet och självständighet, dokumenterat genom erfarenhet från undervisning och kursadministrativt arbete på grund-, avancerad och post-graduate nivå samt handledning av examensarbeten.
I andra hand bedöms klinisk skicklighet avseende dokumenterad klinisk erfarenhet inom specialiteten.
Anställning
Anställningen är ett vikariat till och med 2025-12-31 på deltid (50 %) med placering vid Institutionen för odontologi. Tillträde snarast.
Kontaktuppgifter för anställningen
Jan Derks, docent/ ämnesföreträdare, 031-786 3124, jan.derks@odontologi.gu.se
Peter Lingström, professor/prefekt, 031-786 2932, peter.lingstrom@odontologi.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar: Meritportfölj - Anvisningar för ansökan (Läraranställningar)
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:
• Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
• Bevis specialistkompetens parodontologi
• Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
• Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer
Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2024/1081 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-26
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för globala studier (IGS) är en kreativ och nydanande universitetsmiljö för forskning och utbildning kring globalisering och globala frågor. Vi söker en person som stimuleras av att arbeta i en dynamisk, internationell och tvärvetenskaplig miljö. Institutionens utbildningsverksamhet omfattas av freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, globala studier, globala utvecklingsstadier, humanekologi, internationella relationer, mänskliga rättigheter, samhällsvetenskapliga miljöstudier och socialantropologi.
Ämne
Socialantropologi & globala studier.
Ämnesbeskrivning
Vid Institutionen för globala studier ges flera kandidat- och mastersprogram, däribland kandidatprogram i globala studier, internationella relationer, hållbar utveckling, samhällsförändring och klimatanpassning (HUSK) och socialantropologi. På avancerad nivå ges program i globala studier och mänskliga rättigheter. I alla dessa program bedrivs undervisningen utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv.
Arbetsuppgifter
Vi söker en universitetslektor i socialantropologi och globala studier till undervisning främst på grundläggande nivå. I arbetsuppgifterna ingår kursplanering, kursutveckling, lärarledd undervisning i form av föreläsningar, seminarier och workshops samt rättning. Handledning och examination av kandidat- och mastersuppsatser på svenska och engelska ingår vidare i arbetsuppgifterna. Arbetet kommer i huvudsak ske på följande kurser: Globala genusstudier: introduktionskurs, GS1311 Metod i Globala studier, SA1121 Introduktion till socialantropologi 1, SA1221 Antropologisk analys, SA1231 Tillämpad antropologi, och SA1251 Antropologiska debatter och frontlinjer. Undervisningen kan också innefatta moment i institutionens övriga kursutbud.
Behörighet
Behörighet för anställning vikariat som universitetslektor är i enlighet med kapitel 4, sektion 4 av högskoleförordningen, att den sökande dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning är specificerat i bedömningskriteriet nedan.
Bedömningsgrund
Vid bedömningen kommer särskild vikt att fästas vid pedagogisk förtjänst och skicklighet. Personen vi söker bör ha erfarenhet av att undervisa inom högskola eller universitet. Prövning av den pedagogiska skickligheten skall avse planering, genomförande och utvärdering av undervisning, inklusive handledning. Undervisning sker i huvudsak på svenska och arbetet kräver språkligt skicklighet i både svenska och engelska.
Vid bedömningen kommer också fästas vikt vid vetenskapliga meriter och skicklighet samt sökandes förmåga att integrera dessa i undervisningssammanhang. Den vetenskapliga skickligheten visas genom vetenskapliga publikationer om socialantropologi och miljöfrågor samt andra tema av relevans för undervisning i de för utlysningen aktuella kurstemana.
Följande kvalifikationer är meriterande: 1) dokumenterad kompetens i miljöantropologi och/eller samhällsvetenskapliga miljöstudier och/eller hållbarhets relaterade frågor, 2) erfarenhet av undervisning i de för utlysningen aktuella kursteman.
Vid anställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka och samarbeta med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Ansökan skall innefatta:
Ansökningsbrev/personligt brev
CV (inklusive publiceringslista av vetenskapliga publikationer)
Doktorsexamensbevis
Referenser, namn, e-mail och telefonnummer till tre referenspersoner
Anställning
Anställningen är ett vikariat på 12 månader med omfattning på 75 % med placering vid Institutionen för globala studier. Tillträde 1 januari 2025 eller enligt överenskommelse.
Tillsättningsförfarande
I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer, provföreläsning och referenstagning.
Kontaktuppgifter för anställningen
Upplysningar om anställningen lämnas av Arne Wackenhut eller Karen Da Costa, studierektorer med ansvar för bemanning (staffing@globalstudies.gu.se) eller Michael Schulz, prefekt (michael.schulz@globalstudies.gu.se). Upplysningar om rekryteringsprocessen lämnas av Elvedina Sikiric Lidström, personalhandläggare, (elvedina.sikiric.lidstrom@gu.se).
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-17
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för globala studier är en kreativ och nydanande universitetsmiljö för forskning och utbildning kring globalisering och globala frågor. Vi söker en person som stimuleras av att arbeta i en dynamisk, internationell och tvärvetenskaplig miljö. Institutionens utbildningsverksamhet omfattas av freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, globala studier, globala utvecklingsstudier, humanekologi, internationella relationer, mänskliga rättigheter, samhällsvetenskapliga miljöstudier och socialantropologi.
Ämnesbeskrivning
Vid Institutionen för globala studier ges flera kandidat- och mastersprogram, däribland kandidatprogram i globala studier, internationella relationer, hållbar utveckling, samhällsförändring och klimatanpassning (HUSK) och socialantropologi. På avancerad nivå ges program i globala studier och mänskliga rättigheter. I alla dessa program bedrivs undervisningen utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv.
Arbetsuppgifter
Vi so?ker en vikarierande universitetslektor i humanekologi och utvecklingsstudier där undervisning i kurser inom främst kandidatprogrammet i HUSK ingår. I arbetsuppgifterna ingår kursplanering, kursutveckling, lärarledd undervisning i form av föreläsningar, seminarier och workshops samt rättning. Handledning och examination av kandidat- och mastersuppsatser på svenska och engelska ingår vidare i arbetsuppgifterna. Arbetet kommer i huvudsak ske i kurser ingående i kandidatprogrammet HUSK: GS1422 Projektledning och utredning samt Project Management and Evaluation, HU1221 Hållbara städer, SU1111 Klimatförändring, hållbar utveckling och omställning, SU1211 Politik, makt och motstånd, SU14xx Fältkurs i Sverige, ESD101 Education for Sustainable Development – an introduction, ESD400 Economy, Global Inequality and Pathways to Sustainability, GS2131 Global studies: Theories and perspectives, GS2132 Globalities in a historical context, och GS2331 Research methods in Global studies. Undervisningen kan också innefatta moment i institutionens övriga kursutbud.
Behörighet
Behörighet för anställning som universitetslektor är i enlighet med kapitel 4, sektion 4 av högskoleförordningen, att den sökande dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning är specificerat i bedömningskriterierna nedan.
Bedömningsgrund
Vid bedömningen kommer särskild vikt att fästas vid pedagogisk förtjänst och skicklighet. Du som söker ska helst ha erfarenhet av att undervisa inom högskola eller universitet. Prövning av den pedagogiska skickligheten ska avse erfarenhet av planering, genomfo?rande och utva?rdering av undervisning, inklusive handledning och examination.
Arbetet kräver skicklighet i både engelska och svenska eftersom anställningen innebär undervisning i både svensk- och engelskspråkiga kurser.
Följande kvalifikationer är meriterande: 1) dokumenterad kompetens inom internationella relationer och globala studier, 2) erfarenhet av undervisning i aktuella kurstemana, 3) språkkunskaper i svenska och engelska.
Vid anställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka och samarbeta med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Ansökan skall innefatta:
Ansökningsbrev/personligt brev
CV (inklusive publiceringslista av vetenskapliga publikationer)
Doktorsexamensbevis
Referenser, namn, e-mail och telefonnummer till tre referenspersoner
Anställning
Anställningen är ett vikariat på 12 månader med omfattning 70 procent av heltid. Placering vid Institutionen för globala studier. Tilltra?de 1 januari 2025 eller enligt överenskommelse.
Tillsättningsförfarande
I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer och provfo?rela?sningar.
Kontaktuppgifter för anställningen
Upplysningar om anställningen lämnas av Arne Wackenhut eller Karen Da Costa, studierektorer med ansvar för bemanning (staffing@globalstudies.gu.se) eller Michael Schulz, prefekt (michael.schulz@globalstudies.gu.se). Upplysningar om rekryteringsprocessen lämnas av Elvedina Sikiric Lidström, personalhandläggare (elvedina.sikiric.lidstrom@gu.se)
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-17
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för globala studier är en kreativ och nydanande universitetsmiljö för forskning och utbildning kring globalisering och globala frågor. Vi söker en person som stimuleras av att arbeta i en dynamisk, internationell och tvärvetenskaplig miljö. Institutionens utbildningsverksamhet omfattas av freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, globala studier, globala utvecklingsstudier, humanekologi, internationella relationer, mänskliga rättigheter, samhällsvetenskapliga miljöstudier och socialantropologi.
Ämnesbeskrivning
Vid institutionen för globala studier ges flera kandidat- och mastersprogram, däribland kandidatprogram i globala studier och internationella relationer. På avancerad nivå ges program i globala studier och mänskliga rättigheter. I alla dessa program bedrivs undervisningen utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv.
Arbetsuppgifter
Vi so?ker en vikarierande universitetslektor i globala studier men viss undervisning i globala studier och internationella relationer kan komma att ingå. I arbetsuppgifterna ingår kursplanering, kursutveckling, lärarledd undervisning i form av föreläsningar, seminarier och workshops samt rättning. Handledning och examination av kandidat- och mastersuppsatser på svenska och engelska ingår vidare i arbetsuppgifterna. Arbetet kommer i huvudsak ske i kurser ingående i kandidatprogrammet i globala studier, inkluderande GS1422 Projektledning och utredning, GS1422 Project management and evaluation, GS1426 Att kommunicera hållbarhet samt IR1222 Global Political Economy. Undervisningen kan också komma att innefatta moment i institutionens övriga kursutbud enligt institutionens behov. Undervisningen sker på svenska och engelska.
Behörighet
Behörighet för anställning som universitetslektor är i enlighet med kapitel 4, sektion 4 av högskoleförordningen, att den sökande dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. Graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning är specificerat i bedömningskriterierna nedan.
Bedömningsgrund
Vid bedömningen kommer särskild vikt att fästas vid pedagogisk förtjänst och skicklighet. Du som söker ska helst ha erfarenhet av att undervisa inom högskola eller universitet. Prövning av den pedagogiska skickligheten ska avse erfarenhet av planering, genomfo?rande och utva?rdering av undervisning, inklusive handledning och examination.
Arbetet kräver skicklighet i både engelska och svenska eftersom anställningen innebär undervisning i både svensk- och engelskspråkiga kurser.
Vid bedo?mningen kommer vikt också att fa?stas vid vetenskapliga meriter och skicklighet samt so?kandes fo?rmåga att integrera dessa i undervisningssammanhang. Den vetenskapliga skickligheten visas genom vetenskapliga publikationer inom internationella relationer samt andra teman av relevans för undervisning, såsom globala studier.
Följande kvalifikationer är meriterande: 1) dokumenterad kompetens inom internationella relationer och globala studier, 2) erfarenhet av undervisning i aktuella kurstema, 3) språkkunskaper i svenska och engelska.
Vid anställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka och samarbeta med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Ansökan skall innefatta ett ansökningsbrev och CV (inklusive vetenskapliga publikationer). Tre referenser skall anges.
Anställning
Anställningen är ett vikariat på 12 månader med omfattning 50 procent av heltid.
Placering vid Institutionen för globala studier.
Tillträde snarast möjligt eller enligt överenskommelse.
Tillsättningsförfarande
I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer och provfo?rela?sningar.
Kontaktuppgifter
Upplysningar om ansta?llningen la?mnas av Michael Schulz, prefekt, michael.schulz@globalstudies.gu.se
Upplysningar om rekryteringsprocessen lämnas av Sandra Lennerholt, personaladministratör, sandra.lennerholt@gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Ansökan ska vara inkommen senast 2024–12-17.
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för globala studier (IGS) är en kreativ och nydanande universitetsmiljö för forskning och utbildning kring globalisering och globala frågor. Vi söker efter personer som stimuleras av att arbeta i en dynamisk, internationell och tvärvetenskaplig miljö. Institutionens utbildnings- och forskningsverksamheter omfattas av globala studier, globala utvecklingsstudier, globala genusstudier, humanekologi, samhällsvetenskapliga miljöstudier, freds- och utvecklingsforskning, internationella relationer, mänskliga rättigheter, och socialantropologi. För att läsa mer om IGS, se följande länk: https://www.gu.se/en/globalstudies
Ämne
Internationella relationer
Ämnesbeskrivning
Vid Institutionen för globala studier ges flera kandidat- och mastersprogram, däribland kandidatprogram i globala studier, internationella relationer, hållbar utveckling, samhällsförändring och klimatanpassning (HUSK) och socialantropologi. På avancerad nivå ges program i globala studier och mänskliga rättigheter. I dessa program bedrivs undervisningen utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv.
Arbetsuppgifter
Vi söker en vikarierande universitetslektor i internationella relationer. Arbetet kommer i huvudsak ske inom kurser på kandidatprogrammet i internationella relationer och både kandidat och mastersprogrammen i globala studier. I arbetsuppgifterna ingår kursplanering, kursutveckling, lärarledd undervisning i form av föreläsningar, seminarier och workshops samt rättning. Handledning och examination av kandidat- och mastersuppsatser på svenska och engelska ingår vidare i arbetsuppgifterna. Undervisning sker i främst följande kurser: GS1112 Ekonomi, makt och kultur, GS1211 Perspektiv på rättvisa, makt och hållbar global utveckling, GS1217 Globala genusstudier: IR-fokus, GS1311 Methodology in Global Studies (Spring semester), GS1311 Metod inom Globala studier (ht 2025), GS1426 Att kommunicera hållbarhet, IR1222 Global Political Economy, GS2131 Global studies - Theories and perspectives, GS2132 Globalities in a historical context. Undervisningen kan också innefatta moment i institutionens övriga kursutbud.
Behörighet
Behörighet för anställningen finns angivna i 4 kap högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.
Behörig till anställningen är den som avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens samt visat pedagogisk skicklighet.
Bedömningsgrund
Vid bedömningen kommer särskild vikt att fästas vid pedagogisk förtjänst och skicklighet. Personen vi so?ker bo?r ha erfarenhet av att undervisa inom högskola eller universitet. Pro?vning av den pedagogiska skickligheten skall avse erfarenhet av planering, genomfo?rande och utva?rdering av undervisning, inklusive handledning. Undervisning sker i huvudsak på svenska. Arbetet kräver språklig skicklighet i både svenska och engelska.
Vid bedömningen kommer också fa?stas vikt vid vetenskapliga meriter och skicklighet samt so?kandes fo?rmåga att integrera dessa i undervisningssammanhang. Den vetenskapliga skickligheten visas genom vetenskapliga publikationer i mänskliga rättigheter samt andra teman av relevans för undervisning i de fo?r utlysningen aktuella kurstemana.
Följande kvalifikationer är meriterande: 1) dokumenterad teoretisk och/eller praktisk kompetens inom mänskliga rättigheter 2) kompetens inom projektledning, 3) erfarenhet av undervisning i de fo?r utlysningen aktuella kurstemana.
Vid anställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka och samarbeta med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Ansökan skall innefatta:
Ansökningsbrev/personligt brev
CV (inklusive publiceringslista av vetenskapliga publikationer)
Doktorsexamensbevis
Referenser, namn, e-mail och telefonnummer till tre referenspersoner
Anställning
Ansta?llningen a?r ett vikariat på 12 månader med omfattning 90 % med placering vid Institutionen fo?r globala studier. Tilltra?de 1 januari 2025 eller enligt överenskommelse.
Tillsättningsförfarande
I rekryteringsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer och provfo?rela?sningar.
Kontaktuppgifter för anställningen
Upplysningar om anställningen lämnas av Arne Wackenhut eller Karen Da Costa, båda studierektorer med ansvar för bemanning (staffing@globalstudies.gu.se) eller Michael Schulz, prefekt (michael.schulz@globalstudies.gu.se). Upplysningar om rekryteringsprocessen lämnas av Elvedina Sikiric Lidström, personalhandläggare (elvedina.sikiric.lidstrom@gu.se).
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-17
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Vi erbjuder
Göteborgs universitet är en statlig myndighet vilket innebär goda anställningsförmåner såsom friskvård på arbetstid, ersättning för läkarbesök, grundsemester på 28 dagar och tjänstepension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner här.
Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV) vid humanistiska fakulteten har omkring 120 anställda och en undervisningsvolym som omfattar cirka 350 helårsstudenter. Här pågår många stora nationella och internationella forskningsprojekt. Vi utbildar filosofer, logiker, lingvister, språkteknologer, vetenskapsteoretiker, filosofihistoriker och lärare i filosofi. Institutionen bedriver även forskarutbildning och utvecklingsarbete inom dessa områden.
Ämne
Evidensbasering / vetenskapsteori
Ämnesbeskrivning
Evidensbasering som område har präglats av en mängd aktörer som har utformat metoder för att avgöra bästa tillgängliga kunskap och ibland även bästa sätt att införa evidensbaserade insatser. Masterutbildningen i evidensbasering- praktik, teori, kontext (H2EVI, 60/120 hp) är utformad för att ge kompetens i en mängd av dessa metoder och verktyg. Frågor av intresse inkluderar vad som menas med vetenskaplig kunskap och vilken betydelse expertis, standarder och olika former av professionella och andra praktiker har för kunskapsbildning i skärningspunkten mellan akademiska discipliner, myndigheter, organisationer och andra samhällsaktörer. Utbildningen stöder också studenterna i att med hjälp av vetenskapsteori problematisera användningen av dessa metoder och verktyg i olika sammanhang.
Vetenskapsteori omfattar undervisning och forskning kring vetenskapens sociala, politiska, historiska och kulturella sammanhang, med teoretiska och metodologiska resurser som ofta hämtas från post-kuhnsk vetenskapsteori och forskningsfältet science and technology studies (STS).
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna för denna lektorstjänst gäller undervisning på masterprogrammet Evidensbasering: praktik, teori, kontext (60/120 hp) speciellt på moment om kvantitativa och kvalitativa systematiska översikter i enlighet med erkända aktörers arbetssätt samt verksamhetsförbättring enligt modeller inom förbättringsvetenskapen.
Den vikarierande universitetslektorn ska inte bara upprätthålla, utan också förbättra programmets kvalitet över tid, för att göra det mer attraktivt för studenter. Lektorn ska också bidra till att studenterna utvecklar en förståelse av vetenskapsteori inom området för evidensbaserad praktik.
Undervisningen bedrivs huvudsakligen på distans via zoom, främst på svenska.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap (länk här) samt Göteborgs universitets anställningsordning som hittas här: Styrdokument | Göteborgs universitet (gu.se) under Personal-Handläggningsordning.
Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels har avlagt doktorsexamen, dels visat pedagogisk skicklighet eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
Bedömningsgrunder
Vid bedömning av sökande kommer i första hand vikt att fästas vid pedagogisk skicklighet, därefter forskningsmeriter. Administrativ erfarenhet liksom erfarenhet av extern samverkan är meriterande. Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 4 § högskoleförordningen (se länk ovan) samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.
Dokumenterad pedagogisk skicklighet är central för möjligheten att utföra arbetsuppgifterna. Dokumenterad förmåga att såväl självständigt som genom samarbete med andra planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisningen, inklusive handledning, särskilt inom områden direkt relaterade till anställningens huvudsakliga arbetsuppgifter, är meriterande, liksom dokumenterad förmåga till varierat pedagogiskt arbetssätt och förmåga att bedriva pedagogiskt utvecklingsarbete.
Viktigt är också kompetens inom kvantitativa och kvalitativa systematiska översikter såsom dessa genomförs av SBU, Folkhälsomyndigheten, Cochrane, EPPI Centre och andra erkända aktörer, samt verksamhetsförbättring enligt förbättringsvetenskapliga modeller för problemanalys (t ex problemträdsverktyg), förändringsplanering (t ex programteori) och uppföljning.
God förmåga att hantera statistisk analys är en merit. För att stödja studenternas förståelse av vetenskapsteoretiska aspekter av evidensbasering är kompetens inom vetenskapsteori också en merit. Meriterande är också anställning inom verksamhet som utför systematiska översikter eller förbättringsarbete.
Universitetslektorn förväntas kunna bidra såväl vetenskapligt som pedagogiskt till ämnets akademiska miljö och förväntas ha god förmåga att samarbeta internt och externt, också vad gäller utvecklingen av institutionens verksamhet som helhet.
Tillsättningsförfarande & ansökan
För information om tillsättningsförfarande och hur du ansöker, se den fullständiga annonsen på www.gu.se.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-12
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.HDK-Valand bildar tillsammans med Högskolan för scen och musik Skandinaviens största konstnärliga fakultet, med en unik bredd av konstnärlig utbildning och forskning. Vi ligger centralt i Göteborg och har ett nära samarbete med lokala och regionala aktörer samt ett brett internationellt nätverk och många internationella samarbetspartners. Vårt mål är att bilda Skandinaviens största och bredaste konstakademi, vilket kommer göra vår röst starkare i såväl svenska som internationella sammanhang och attrahera starka forskare, lärare och studenter. Tillsammans skapar vi en dynamisk, utåtriktad och internationell miljö och en god utgångspunkt för utbildning, forskning och samverkan i framkant.
HDK-Valand söker nu en gästföreläsare i konsthantverk för att undervisa på masterprogrammet i konsthantverk. Undervisning på kandidatprogrammet och fristående kurser kan förekomma. Anställningens omfattning är varierande.
Ämne
Konsthantverk
Ämnesbeskrivning
Konsthantverk vid HDK-Valand i Göteborg är en komplett miljö med kontinuerliga utbyten och interaktioner mellan grundutbildning, forskning och samhälle. Konsthantverksprogrammet på kandidat- och masternivå har inriktningar inom keramikkonst, smyckekonst och textilkonst. HDK-Valand erbjuder utbildning på forskarnivå inom konstnärlig gestaltning med inriktning mot konsthantverk, design, film, fri konst, litterär gestaltning och fotografi, och ett stort utbud av fristående kurser som stödjer livslångt lärande och professionell vidareutbildning.
Konsthantverksprogrammet vid HDK-Valand bygger på konstnärligt undersökande av material och koncept. Utveckling av färdighetsbaserad kunskap, materialbaserade utforskningar och frågeställningar kring konsthantverkets konceptuella identitet är utbildningens bas. Utbildningen förbereder studenterna för en konstnärlig karriär som bidrar till det internationella konsthantverksfältet.
HDK-Valand har välutrustade verkstäder och ateljéer mitt i centrala Göteborg.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består av undervisning och handledning på masterprogrammet i konsthantverk. Undervisning på kandidatprogrammet och fristående kurser kan förekomma.
Arbetsuppgifterna kan exempelvis innebära kortare inhopp på en eller ett par dagar och innebära uppdrag som innefattar handledning både i studenternas gestaltande arbete och skrivande, föreläsningar och workshops. Andra arbetsuppgifter kan också pågå under längre perioder och innefatta ett sammanhängande undervisningsblock över flera veckor med föreläsningar, seminarier, workshops och handledning.
Behörighet
Behörig att anställas är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
Kvalifikationer
För att vara aktuell för anställningen har du erfarenhet av undervisning på högskolenivå, erfarenhet av att hålla i seminarier, workshops och att genomföra handledning. Utöver detta har du konstnärlig skicklighet inom ämnet konsthantverk.
Du förväntas ha god kommunikationsförmåga i tal och skrift i engelska. Utöver skicklighetsbedömningen läggs stor vikt vid personlig lämplighet och samarbetsförmåga. Vi kommer främst att beakta de sökande som efter helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra de beskrivna arbetsuppgifterna.
Anställning
Anställningen avser en intermittent anställning under perioden 1 januari 2025 till 31 december 2026. Undervisning i kurserna sker huvudsakligen på plats på HDK-Valand i Göteborg. Distansutbildning kan ske i enlighet med Göteborgs universitets gällande policy och riktlinjer.
Du har en intermittent anställning vid de arbetstillfällen som äger rum under denna period. Vid intermittent anställning kallas du in och väljer att acceptera erbjudet arbete, som då utgör ett nytt anställningsförhållande vid varje enskilt tillfälle. Du har också rätt att tacka nej till sådant erbjudande. Arbetade timmar redovisas per kalendermånad till arbetsgivaren via timarvodesblankett eller e-post.
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Katarina Andersson, enhetschef Enheten Konsthantverk och fri konst, katarina.andersson.2@hdk.gu.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta HR-funktionen på HDK-Valand hr@hdk.valand.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-08
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV) vid humanistiska fakulteten har omkring 120 anställda och en undervisningsvolym som omfattar cirka 350 helårsstudenter. Här pågår många stora nationella och internationella forskningsprojekt. Vi utbildar filosofer, logiker, lingvister, språkteknologer, vetenskapsteoretiker, filosofihistoriker och lärare i filosofi. Institutionen bedriver även forskarutbildning och utvecklingsarbete inom dessa områden.
Vi erbjuder
Göteborgs universitet är en statlig myndighet vilket innebär goda anställningsförmåner såsom friskvård på arbetstid, ersättning för läkarbesök, grundsemester på 28 dagar och tjänstepension. Du kan läsa mer om våra anställningsförmåner här.
Ämne
Vetenskapsteori.
Ämnesbeskrivning
Inom ämnet vetenskapsteori bedrivs undervisning och forskning om vetenskapens sociala, politiska, historiska och kulturella sammanhang. Teoretiska och metodologiska resurser hämtas ofta från post-kuhnsk vetenskapsteori och inom forskningsfältet science and technology studies (STS). Frågor av intresse rör bland annat vad som menas med vetenskaplig kunskap och vilken betydelse expertis, standarder och olika former av professionell praktik har för kunskapsbildning i skärningspunkten mellan akademiska discipliner, myndigheter, organisationer och andra samhällsaktörer; vilka som forskar om vad och varför, hur forskarsamhället är uppbyggt och hur kontroverser uppkommer och avslutas; samt klassiska kunskapsteoretiska frågeställningar kring exempelvis objektivitet, rationalitet, realism och relativism.
Vetenskapsteoris undervisningsuppdrag omfattar både utbildning på grund- och avancerad nivå inom institutionen samt externa kurser. Inom institutionen inkluderar det utbildning inom huvudområdet vetenskapsteori samt mastersprogrammen Evidensbasering: praktik, teori, kontext.
Den pedagogiska uppgiften på de externa uppdragen är framförallt att ge studenter som är obekanta med vetenskapsteoretiska frågeställningar möjlighet till reflektion över forskares praktik och vetenskapens roll i samhället.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna omfattar främst undervisning. Undervisningsuppgifterna är på grundnivå och avancerad nivå inom vetenskapsteori, Evidensbasering: praktik, teori, kontext (60/120 hp) samt Teoretiska och historiska perspektiv på naturvetenskap (NTH001). Inom samtliga dessa utbildningar bedrivs undervisningen främst på svenska.
Kurserna är schemalagda under vårterminen och första halvan av höstterminen och anställningstiden är satt till 11 månader. Arbetsuppgifterna omfattar samtliga moment av undervisning, inklusive föreläsningar, seminarier, rättning av examinationsuppgifter, handledning och examination. I viss utsträckning kan utveckling av kurser och tillhörande studieadministrativa arbetsuppgifter förekomma.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap (länk här) samt Göteborgs universitets anställningsordning som hittas här: Styrdokument | Göteborgs universitet (gu.se) under Personal-Handläggningsordning. Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels har avlagt doktorsexamen, dels visat pedagogisk skicklighet eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
Bedömningsgrunder
Vid bedömning av sökande kommer störst vikt att fästas vid pedagogisk skicklighet, vetenskaplig skicklighet i andra hand. Administrativ erfarenhet liksom erfarenhet av extern samverkan är meriterande. Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 4 § högskoleförordningen (se länk ovan) samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.
Den sökande förväntas kunna bidra såväl vetenskapligt som pedagogiskt till ämnets akademiska miljö och förväntas ha god förmåga att samarbeta internt och externt, också vad gäller utvecklingen av institutionens verksamhet som helhet.
Anställning
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning 2025-01-01 – 2025-11-30
Omfattning: 50 %
Placering: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs Universitet, Göteborg
Tillträde: 2025-01-01
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Tillsättningsförfarande & ansökan
För information om tillsättningsförfarande och hur du ansöker, se den fullständiga annonsen på www.gu.se.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-12-04
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för språk och litteraturer är Humanistiska fakultetens största institution med 16 olika språk, ca 100 medarbetare, ca 1250 helårsstudenter och en årsomsättning på drygt 110 miljoner. Institutionens forskning berör världens språk och litteraturer utifrån en bred kontextualisering och utifrån ett brett spektrum av teoretiska grunder och specifika tillämpningar.
Ämne
Slaviska språk
Ämnesbeskrivning
Slaviska språk erbjuder utbildning inom ryska, ukrainska och slaviska medeltidsstudier. Utbildning ges främst genom fristående kurser, på alla nivåer: grundnivå, avancerad nivå, forskarnivå. Ryska ingår i programmet Språk och interkulturell kommunikation (avancerad nivå).
Forskningen är inriktad mot översättningsvetenskap och rysk litteraturvetenskap, rysk historisk lingvistik, svensk-ryska språkliga kontakter, modern ukrainsk sociolingvistik samt slaviska medeltidsstudier med inriktning mot textkritik och bokhistoria. Ämnets forskare samarbetar tvärvetenskapligt med andra forskare vid institutionen på en rad forskningsområden.
Arbetsuppgifter
Inom utbildningen är arbetsuppgifterna i första hand inriktade mot rysk och ukrainsk språkvetenskap, men undervisningen kan även omfatta ämnet Slaviska medeltidsstudier. Undervisningen omfattar alla nivåer, såväl på campus som digitalt, både dag- och kvällstid.
Kurserna kan spänna över hela ämnets ingående discipliner från lingvistik och litteraturvetenskap till språkhistoria, kultur- och idéhistoria samt språkfärdighet. Till undervisning räknas också handledning, seminarier, kursansvar, kursadministration och kursutveckling m.m. Även undervisning på institutionens ämnesövergripande kurser och program kan komma i fråga, liksom uppdrag av administrativ art.
Även egen forskning ingår och den sökande förväntas publicera sina forskningsresultat och aktivt söka forskningsmedel från ledande svenska och internationella forskningsfinansiärer, samt bidra till ämnets och institutionens forskningsmiljö, till exempel genom att medverka vid forskningsseminarier.
Innehavaren av anställningen förväntas vara närvarande på institutionen och delta i det löpande arbetet på plats. Arbetet inom ämnet bedrivs i ett lärarlag och den som får anställningen förväntas bidra konstruktivt i kollegial anda, såväl till ämnet som till hela institutionen.
Inom anställningen kan även andra arbetsuppgifter ingå, såsom administrativa uppgifter och utvecklingsarbete. Innehavaren av anställningen förväntas även delta aktivt i institutionens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, som arbetsplatsträffar samt andra interna möten och konferenser. Huvuddelen av arbetet ska utföras på plats vid Göteborgs universitet.
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, vid Institutionen för medicin, bedriver omfattande undervisning och forskning inom global folkhälsovetenskap, allmänmedicin, arbetsmedicin, miljömedicin, socialmedicin, läkemedelsanvändning och läkemedelspolicy. Vi bedriver även undervisning och forskning inom nutritionsepidemiologi, försäkringsmedicin, innovation och nyttiggörande, hälsoekonomi, biostatistik och registerepidemiologi.
Vi söker nu en universitetslektor för att bidra till att vidareutveckla ämnet försäkringsmedicin, med särskilt fokus på förebyggande och kliniska interventionsstudier, metodutveckling och utveckling av forskning i samverkan mellan hälso- och sjukvården och arbetsgivare.
Ämne
Försäkringsmedicin
Ämnesbeskrivning
Det försäkringsmedicinska kunskapsområdet innefattar medicinsk undersökning och utredning, bedömning av funktionstillstånd och aktivitetsnivå samt förebyggande, behandlande och rehabiliterande insatser kopplat till försäkringsmässiga ställningstaganden och hur dessa påverkar individen. Utgångspunkten är tvärvetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet samt det ömsesidiga förhållandet mellan sjuklighet, medicin och försäkringssystem.
Arbetsuppgifter
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga arbetsuppgifter framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=35706
Behörighet
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga behörigheter framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=35706
Bedömningsgrunder
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga bedömningsgrunder framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=35706
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%). Tillträde enligt överenskommelse. Placering vid Institutionen för medicin.
Kontaktuppgifter för anställningen
Avdelningschef/Professor Maria Åberg, maria.aberg@gu.se, +46 709 66 82 74
Prefekt/Professor Jan Borén, jan.boren@wlab.gu.se, +46 733 76 42 64
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar: Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar.
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:
• Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
• Forskningsplan
• Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
• Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer
Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2024/988 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg
Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.
Ansökan ska vara inkommen senast: 4 december 2024
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Senior Lecturer in Insurance medicine
Reference number PAR 2024/988
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.
The field of insurance medicine includes medical examination and investigation, assessment of functional status and activity level, and preventive, therapeutic and rehabilitative interventions linked to insurance decisions and their impact on the individual. It is based on multidisciplinary knowledge and proven experience and the interrelationship between morbidity, medicine and insurance systems.
Subject area
Insurance medicine
Subject area description
The tasks primarily involve research in own projects with a focus on prevention and clinical intervention studies, method development and development of research in collaboration between health care and employers. The tasks may also include teaching in insurance medicine in the medical programme, and master's programmes in global health and public health science. Some administration related to research and teaching may be included in the tasks.
Duties
The tasks primarily involve research in own projects with a focus on prevention and clinical intervention studies, method development and development of research in collaboration between health care and employers.
The tasks may also include teaching in insurance medicine in the medical programme, and master's programmes in global health and public health science.
Some administration related to research and teaching may be included in the tasks.
Eligibility
The eligibility criteria for employing teaching staff are set out in the Higher Education Ordinance and in the Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
Qualified for employment as a senior lecturer are those who have demonstrated pedagogical expertise and who have obtained a doctoral degree or have equivalent scientific expertise or other expertise that is of significance with regard to the subject content of the employment and the tasks to be included in the employment.
Ability to teach in Swedish and English is a requirement.
Assessment criteria
The assessment criteria for employing teaching staff are set out in the Higher Education Ordinance and in the Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
In assessment, academic and teaching skills are weighted equally. Administrative skills and ability to cooperate are weighted in third place.
When assessing scientific expertise, particular emphasis will be placed on the quality and originality of the applicant's publications in peer-reviewed international journals and the ability to obtain research grants in national and international competition. When assessing the academic skills, special emphasis will be placed on the quality and originality of the applicant's publications in peer-reviewed international journals and the ability to obtain research grants in national and international competition. Research focused on the development of new interventions for prevention and clinical care and controlled trials and evaluation of such interventions is particularly desirable. Research focusing on the interaction between health care and working life is meritorious. The ability to conduct both quantitative and qualitative research is an asset.
When assessing teaching skills, special emphasis will be placed on demonstrated and documented ability to lead courses at undergraduate, advanced and within the subject area. Doctoral student supervision is also considered meritorious. The skill must be documented in such a way that the ability can be assessed.
Docent competence is meritorious.
Administrative skills and the ability to cooperate and collaborate are important for the position, for example through demonstrated and documented ability in teaching teams to lead courses at undergraduate and postgraduate level and documented ability to handle large register data.
Employment
Permanent employment, full time 100 %. The position and is located at The Institute of Medicine. First day of employment as agreed.
See more info on the University of Gothenburgs homepage job opportunities.
Göteborgs universitet | Senior Lecturer in Insurance medicine
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för språk och litteraturer är Humanistiska fakultetens största institution med 16 olika språk, ca 100 medarbetare, ca 1250 helårsstudenter och en årsomsättning på drygt 110 miljoner. Institutionens forskning berör världens språk och litteraturer utifrån en bred kontextualisering och utifrån ett brett spektrum av teoretiska grunder och specifika tillämpningar.
Ämne
Slaviska språk
Ämnesbeskrivning
Slaviska språk erbjuder utbildning inom ryska, ukrainska och slaviska medeltidsstudier. Utbildning ges främst genom fristående kurser, på alla nivåer: grundnivå, avancerad nivå, forskarnivå. Ryska ingår i programmet Språk och interkulturell kommunikation (avancerad nivå).
Forskningen är inriktad mot översättningsvetenskap och rysk litteraturvetenskap, rysk historisk lingvistik, svensk-ryska språkliga kontakter, modern ukrainsk sociolingvistik samt slaviska medeltidsstudier med inriktning mot textkritik och bokhistoria. Ämnets forskare samarbetar tvärvetenskapligt med andra forskare vid institutionen på en rad forskningsområden.
Arbetsuppgifter
Inom utbildningen är arbetsuppgifterna i första hand inriktade mot rysk och ukrainsk språkvetenskap, men undervisningen kan även omfatta ämnet Slaviska medeltidsstudier. Undervisningen omfattar alla nivåer, såväl på campus som digitalt, både dag- och kvällstid.
Kurserna kan spänna över hela ämnets ingående discipliner från lingvistik och litteraturvetenskap till språkhistoria, kultur- och idéhistoria samt språkfärdighet. Till undervisning räknas också handledning, seminarier, kursansvar, kursadministration och kursutveckling m.m. Även undervisning på institutionens ämnesövergripande kurser och program kan komma i fråga, liksom uppdrag av administrativ art.
Även egen forskning ingår och den sökande förväntas publicera sina forskningsresultat och aktivt söka forskningsmedel från ledande svenska och internationella forskningsfinansiärer, samt bidra till ämnets och institutionens forskningsmiljö, till exempel genom att medverka vid forskningsseminarier.
Innehavaren av anställningen förväntas vara närvarande på institutionen och delta i det löpande arbetet på plats. Arbetet inom ämnet bedrivs i ett lärarlag och den som får anställningen förväntas bidra konstruktivt i kollegial anda, såväl till ämnet som till hela institutionen.
Inom anställningen kan även andra arbetsuppgifter ingå, såsom administrativa uppgifter och utvecklingsarbete. Innehavaren av anställningen förväntas även delta aktivt i institutionens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, som arbetsplatsträffar samt andra interna möten och konferenser. Huvuddelen av arbetet ska utföras på plats vid Göteborgs universitet.
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, vid Institutionen för medicin, bedriver omfattande undervisning och forskning inom global folkhälsovetenskap, allmänmedicin, arbetsmedicin, miljömedicin, socialmedicin, läkemedelsanvändning och läkemedelspolicy. Vi bedriver även undervisning och forskning inom nutritionsepidemiologi, försäkringsmedicin, innovation och nyttiggörande, hälsoekonomi, biostatistik och registerepidemiologi.
Vi söker nu en universitetslektor för att bidra till att vidareutveckla vår forskning och undervisning inom epidemiologi, med särskilt fokus på registerbaserad forskning. Registerepidemiologi syftar till att optimera användningen av registerdata för att gynna hälso- och sjukvården genom tvärvetenskapligt samarbete och samverkan. Vi har ett nära samarbete mellan forskning och utbildning. Många av våra forskare är även engagerade i våra utbildningar och undervisar på våra internationella mastersprogram, i våra fristående kurser och på de yrkesinriktade vårdutbildningarna inom Sahlgrenska akademin.
Ämne
Epidemiologi och registerforskning med särskild inriktning mot lungmedicin
Ämnesbeskrivning
Vetenskaplig disciplin som forskar om förekomst, spridning och orsaker till hälsorelaterade tillstånd i befolkningen. Den syftar till att identifiera faktorer som påverkar hälsan och sjukdomars spridning för att lägga grunden till förbättrad folkhälsa. Vanligtvis används kvantitativa metoder för att mäta och analysera sjukdomsförekomst och samband mellan olika exponeringar (t.ex. livsstilsfaktorer, miljöexponeringar) och hälsoutfall. En central del av epidemiologin innefattar utformningen av observationsstudier (såsom kohortstudier eller fall-kontrollstudier) för att identifiera riskfaktorer samt experimentella och kvasi-experimentella studier för att studera effekter av hälsointerventioner (såsom introduktion av nya läkemedel, vaccinationsprogram, eller hälsorelaterad lagstiftning). I svensk kontext är det numera vanligt att epidemiologisk forskning bedrivs, helt eller delvis, via populationsbaserade register.
Arbetsuppgifter
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga arbetsuppgifter framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=35719
Behörighet
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga behörigheter framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=35719
Bedömningsgrunder
OBSERVERA: fullständig annons där fullständiga bedömningsgrunder framgår hänvisas till https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/job?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&job_id=35719
Anställning
Tillsvidareanställning med omfattning heltid (100%). Tillträde enligt överenskommelse. Placering vid Institutionen för medicin.
Kontaktuppgifter för anställningen
Avdelningschef/Professor Maria Åberg, maria.aberg@gu.se, +46 709 66 82 74
Prefekt/Professor Jan Borén, jan.boren@wlab.gu.se, +46 733 76 42 64
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar: Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar.
Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas:
• Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
• Forskningsplan
• Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
• Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer
Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2024/990 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg
Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-11-27
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Konstnärliga fakulteten består av institutionerna HDK-Valand – Högskolan för konst och design och Högskolan för scen och musik.
Vår vision
Med de utmaningar som samhället står inför idag är utbildning och forskning inom det konstnärliga fältet viktigare än någonsin. En av konstens styrkor är att den skapar såväl perspektiv och kritiska verktyg, som mening och hopp. Konstnärliga fakulteten är en internationell miljö och är drivande i frågor om konst, kultur och lärande, samt inom kreativitet och innovation i en vidare mening. Fakulteten är en lokalt förankrad och globalt orienterad plats for konst, kunskapande, kritik, visioner och omställning. Konst och kultur är till för alla, och Fakulteten är en mötesplats för kulturaktörer, kulturinstitutioner, kreativa näringar och för civilsamhället i stort. Vårt mål är att vara ett hus med många ingångar och ännu fler utgångar.
Högskolan för scen och musik söker en lektor i musikpedagogik, som blir en del av den pedagogiska enheten, vilken är en av fyra enheter vid institutionen. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att undervisa, driva utveckling av utbildningar samt bedriva forskning.
Mer om Högskolan för scen och musik: https://www.gu.se/scen-musik
Ämne
Musikpedagogik
Ämnesbeskrivning
Musikpedagogik som forskningsämne studerar alla former av musikaliskt lärande, inkluderande de ramar, förutsättningar, traditioner och villkor som styr de situationer där musik utgör de olika läroprocessernas innehåll. Sålunda behandlas problem i sammanhang där musik ingår, eller har ingått i uppfostran, utbildning, undervisning och annan påverkan som utövas i en viss kulturell situation. Musikpedagogik som forskningsfält är tvärvetenskapligt till sin karaktär och använder teorier och metoder från exempelvis pedagogik, sociologi och filosofi för att förstå och förklara musikpedagogiska fenomen.
Forskningsmiljön
Institutionen har en bred forskningsmiljö inom det konstnärliga och pedagogiska området med forsknings- och utvecklingsprojekt som involverar samarbeten på nationell, nordisk och internationell nivå. Såväl konstnärlig som vetenskaplig forskning inryms i institutionens forskningsmiljö. Inom den pedagogiska enheten är forskningen inriktad mot musikpedagogik och utbildningsvetenskaplig forskning inom det estetiska området. Den musikpedagogiska forskningen i Göteborg har sedan start inriktats mot pedagogiska frågeställningar relaterade till musik och lärande i relation till samhällsrelaterade utmaningar.
Arbetsuppgifter
Anställningen är placerad inom institutionens pedagogikenhet och undervisningen bedrivs främst inom Högskolan för scen och musiks uppdrag inom lärarutbildningen. Du kommer att undervisa och handleda på grund- och avancerad nivå på ämneslärarprogrammet, grundlärarprogrammet och förskollärarprogrammet samt i fristående kurser som till exempel inom kulturskoleklivet. Även uppdrag inom institution och fakultet kan komma att ingå i anställningen. Ansvar och arbetsuppgifter kan komma att förändras över tid.
Undervisningen sker på svenska.
I anställningen ingår tid för forskning enligt gällande arbetstidsavtal. Då externfinansierad forskning utgör en viktig förutsättning för institutionens och enskilda lärares forskningsverksamhet, ingår det i anställningens arbetsuppgifter att aktivt medverka i institutionens arbete för att finna extern finansiering.
Distansundervisning kan komma att ske i enlighet med Göteborgs universitets föreskrifter.
För att läsa annonsen i sin helhet och för att skicka in ansökan går du in på nedan länk:
https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/lediga-anstallningar
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Senior Lecturer in epidemiology and registry research with special focus on pulmonary medicine
Reference number PAR 2024/990
The University of Gothenburg tackles society’s challenges with diverse knowledge. 56 000 students and 6 600 employees make the university a large and inspiring place to work and study. Strong research and attractive study programmes attract researchers and students from around the world. With new knowledge and new perspectives, the University contributes to a better future.
The Department of Community Medicine and Public Health, at the Institute of Medicine, conducts extensive teaching and research in global public health, general medicine, occupational medicine, environmental medicine, social medicine, drug use and drug policy. We also conduct teaching and research in nutritional epidemiology, insurance medicine, innovation and utilisation, health economics, biostatistics and registry epidemiology.
We are now looking for a senior lecturer to help further develop our research and teaching in epidemiology, with a particular focus on register-based research. Register epidemiology aims to optimise the use of register data to benefit health care through interdisciplinary collaboration and cooperation. We have a close collaboration between research and education. Many of our researchers are also involved in our education programmes and teach on our international master's programmes, in our stand-alone courses and in the vocational healthcare programmes at Sahlgrenska Academy.
Subject area
Epidemiology and registry research with special focus on pulmonary medicine
Subject area description
Scientific discipline that studies the occurrence, distribution and causes of health-related conditions in the population. It aims to identify factors that influence health and the spread of diseases in order to lay the foundation for improving public health. Usually, quantitative methods are used to measure and analyse disease prevalence and associations between different exposures (e.g. lifestyle factors, environmental exposures) and health outcomes. A central part of epidemiology involves the design of observational studies (such as cohort studies or case-control studies) to identify risk factors and experimental and quasi-experimental studies to study the effects of health interventions (such as the introduction of new drugs, vaccination programmes, or health-related legislation). In the Swedish context, it is now common for epidemiological research to be conducted, in whole or in part, through population-based registries.
Duties
The tasks include research in registry epidemiology focussing mainly on pulmonary issues. The post-holder is expected to conduct successful research, obtain significant external research grants and publish in leading journals.
Duties may also include teaching in epidemiology, registry research, statistics and public health.
Some administration related to research and teaching may be included in the tasks.
Eligibility
The eligibility criteria for employing teaching staff are set out in the Higher Education Ordinance and in the Appointment Procedure for Teaching Posts at the University of Gothenburg.
Qualified for employment as a senior lecturer are those who have demonstrated pedagogical expertise and who have obtained a doctoral degree or have equivalent scientific expertise or other expertise that is of significance with regard to the subject content of the employment and the tasks to be included in the employment.
Ability to teach in Swedish and English is a requirement.
See more info on the University of Gothenburgs homepage job opportunities.
Göteborgs universitet | Senior Lecturer in epidemiology and registry research with special focus on pulmonary medicine
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för språk och litteraturer är Humanistiska fakultetens största institution med 16 olika språk, ca 100 medarbetare, ca 1250 helårsstudenter och en årsomsättning på drygt 110 miljoner. Institutionens forskning berör världens språk och litteraturer utifrån en bred kontextualisering och utifrån ett brett spektrum av teoretiska grunder och specifika tillämpningar.
Ämne
Slaviska språk
Ämnesbeskrivning
Slaviska språk erbjuder utbildning inom ryska, ukrainska och slaviska medeltidsstudier. Utbildning ges främst genom fristående kurser, på alla nivåer: grundnivå, avancerad nivå, forskarnivå. Ryska ingår i programmet Språk och interkulturell kommunikation (avancerad nivå).
Forskningen är inriktad mot översättningsvetenskap och rysk litteraturvetenskap, rysk historisk lingvistik, svensk-ryska språkliga kontakter, modern ukrainsk sociolingvistik samt slaviska medeltidsstudier med inriktning mot textkritik och bokhistoria. Ämnets forskare samarbetar tvärvetenskapligt med andra forskare vid institutionen på en rad forskningsområden.
Arbetsuppgifter
Inom utbildningen är arbetsuppgifterna i första hand inriktade mot rysk och ukrainsk språkvetenskap, men undervisningen kan även omfatta ämnet Slaviska medeltidsstudier. Undervisningen omfattar alla nivåer, såväl på campus som digitalt, både dag- och kvällstid.
Kurserna kan spänna över hela ämnets ingående discipliner från lingvistik och litteraturvetenskap till språkhistoria, kultur- och idéhistoria samt språkfärdighet. Till undervisning räknas också handledning, seminarier, kursansvar, kursadministration och kursutveckling m.m. Även undervisning på institutionens ämnesövergripande kurser och program kan komma i fråga, liksom uppdrag av administrativ art.
Även egen forskning ingår och den sökande förväntas publicera sina forskningsresultat och aktivt söka forskningsmedel från ledande svenska och internationella forskningsfinansiärer, samt bidra till ämnets och institutionens forskningsmiljö, till exempel genom att medverka vid forskningsseminarier.
Innehavaren av anställningen förväntas vara närvarande på institutionen och delta i det löpande arbetet på plats. Arbetet inom ämnet bedrivs i ett lärarlag och den som får anställningen förväntas bidra konstruktivt i kollegial anda, såväl till ämnet som till hela institutionen.
Inom anställningen kan även andra arbetsuppgifter ingå, såsom administrativa uppgifter och utvecklingsarbete. Innehavaren av anställningen förväntas även delta aktivt i institutionens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, som arbetsplatsträffar samt andra interna möten och konferenser. Huvuddelen av arbetet ska utföras på plats vid Göteborgs universitet.
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för språk och litteraturer är Humanistiska fakultetens största institution med 16 olika språk, ca 100 medarbetare, ca 1250 helårsstudenter och en årsomsättning på drygt 110 miljoner. Institutionens forskning berör världens språk och litteraturer utifrån en bred kontextualisering och utifrån ett brett spektrum av teoretiska grunder och specifika tillämpningar.
Ämne
Slaviska språk
Ämnesbeskrivning
Slaviska språk erbjuder utbildning inom ryska, ukrainska och slaviska medeltidsstudier. Utbildning ges främst genom fristående kurser, på alla nivåer: grundnivå, avancerad nivå, forskarnivå. Ryska ingår i programmet Språk och interkulturell kommunikation (avancerad nivå).
Forskningen är inriktad mot översättningsvetenskap och rysk litteraturvetenskap, rysk historisk lingvistik, svensk-ryska språkliga kontakter, modern ukrainsk sociolingvistik samt slaviska medeltidsstudier med inriktning mot textkritik och bokhistoria. Ämnets forskare samarbetar tvärvetenskapligt med andra forskare vid institutionen på en rad forskningsområden.
Arbetsuppgifter
Inom utbildningen är arbetsuppgifterna i första hand inriktade mot rysk och ukrainsk språkvetenskap, men undervisningen kan även omfatta ämnet Slaviska medeltidsstudier. Undervisningen omfattar alla nivåer, såväl på campus som digitalt, både dag- och kvällstid.
Kurserna kan spänna över hela ämnets ingående discipliner från lingvistik och litteraturvetenskap till språkhistoria, kultur- och idéhistoria samt språkfärdighet. Till undervisning räknas också handledning, seminarier, kursansvar, kursadministration och kursutveckling m.m. Även undervisning på institutionens ämnesövergripande kurser och program kan komma i fråga, liksom uppdrag av administrativ art.
Även egen forskning ingår och den sökande förväntas publicera sina forskningsresultat och aktivt söka forskningsmedel från ledande svenska och internationella forskningsfinansiärer, samt bidra till ämnets och institutionens forskningsmiljö, till exempel genom att medverka vid forskningsseminarier.
Innehavaren av anställningen förväntas vara närvarande på institutionen och delta i det löpande arbetet på plats. Arbetet inom ämnet bedrivs i ett lärarlag och den som får anställningen förväntas bidra konstruktivt i kollegial anda, såväl till ämnet som till hela institutionen.
Inom anställningen kan även andra arbetsuppgifter ingå, såsom administrativa uppgifter och utvecklingsarbete. Innehavaren av anställningen förväntas även delta aktivt i institutionens utvecklings- och arbetsmiljöarbete, som arbetsplatsträffar samt andra interna möten och konferenser. Huvuddelen av arbetet ska utföras på plats vid Göteborgs universitet.
För övrig information, kvalifikationer och behörighetskrav och för att söka tjänsten se den fullständiga annonsen på https://www.gu.se/
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för socialt arbete finns vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Vi har drygt 130 anställda och vi ger såväl socionomprogram som mastersprogram i socialt arbete och mänskliga rättigheter, övrig vidareutbildning och utbildning på forskarnivå. I en expansiv och dynamisk miljö, vilken kännetecknas av ett stort samhällsengagemang och omfattande internationella kontakter och samarbeten genom olika nätverk och med universitet runtom i världen, bedrivs forskning i socialt arbete inom ramen för ett flertal profilområden.
Institutionen för socialt arbete utlyser en särskild visstidsanställning som universitetslektor i ämnet socialt arbete som kan komma att omfatta del- eller heltidsanställning. Då vi ännu inte kan förutse om behovet kommer att föreligga, sker tillsättning under förutsättning att behov finns. Den exakta omfattningen av anställningarna kommer att avgöras i samband med detaljplaneringen inför höstterminen.
Ämne
Socialt arbete
Ämnesbeskrivning
Socialt arbete inrymmer studier av socialt utsatta människors livsvillkor och erfarenheter. Centralt inom ämnet socialt arbete är också att studera orsaker till och konsekvenser av sociala problem såsom dessa kan förstås på individ-, grupp- och samhällsnivå. Viktigt är också att studera hur olika insatser utformas i syfte att förebygga eller avhjälpa sociala problem. Socialt arbete är huvudämne på grund-, avancerad- och forskarnivå.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av undervisning inom socionomprogrammet, men undervisning inom institutionens samtliga utbildningar kan bli aktuellt. Det mesta av institutionens kursutbud riktar sig till blivande eller redan verksamma socionomer och kombinerar därför teoretisk kunskap med professionskunskap
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning.
Behörig till anställningen är den som avlagt doktorsexamen i socialt arbete eller närliggande ämne samt visat pedagogisk skicklighet.
Bedömningsgrunder
Vid tillsättningen kommer vi att fästa särskild vikt vid ämneskunskaper samt pedagogisk erfarenhet i relation till de undervisningsbehov som framför allt finns inom socionomprogrammet.
Praktisk erfarenhet av professionellt socialt arbete är meriterande och kommer att vägas in i bedömningen. Allmän lämplighet med avseende på den utlysta anställningens innehåll. Särskild vikt fästs vid att den som anställs har förmåga att kunna samarbeta med personer, internt och externt, samt att vara med och driva utvecklingen av institutionen för socialt arbetes utbildnings-, projekt- och forskningsverksamhet.
Anställning
Särskild visstidsanställning 6 månader
Anställningen är placerad vid Institutionen för socialt arbete
Tillträde enligt överenskommelse
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta viceprefekt Therése Wissö, therese.wisso@socwork.gu.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare Anna Wettler, anna.wettler@socwork.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Till ansökan skall bifogas:
• Personligt brev med motivering till varför du söker anställningen
• Meritförteckning/CV
• Lista över åberopade publikationer, sammantaget högst 10 pedagogiska eller vetenskapliga skrifter.
• Tjänstgöringsintyg
• Examensintyg
• Övriga handlingar som du som sökande vill åberopa
De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:
Göteborgs universitet, Institutionen för socialt arbete
Att: Anna Wettler
Box 720
405 30 Göteborg
Ange referensnummer PAR 2024/989 på kuvertet
Ansökan ska vara inkommen senast: 20254-11-25
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för socialt arbete finns vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Vi har drygt 130 anställda och vi ger såväl socionomprogram som mastersprogram i socialt arbete och mänskliga rättigheter, övrig vidareutbildning och utbildning på forskarnivå. I en expansiv och dynamisk miljö, vilken kännetecknas av ett stort samhällsengagemang och omfattande internationella kontakter och samarbeten genom olika nätverk och med universitet runtom i världen, bedrivs forskning i socialt arbete inom ramen för ett flertal profilområden.
Mer information om institutionen finns på vår hemsida https://www.gu.se/socialtarbete
Institutionen för socialt arbete utlyser vikariat som universitetslektor i ämnet socialt arbete som kan komma att omfatta del- eller heltidsanställning. Den exakta omfattningen av vikariaten kommer att avgöras i samband med detaljplaneringen inför höstterminen.
Ämne
Socialt arbete
Ämnesbeskrivning
Socialt arbete inrymmer studier av socialt utsatta människors livsvillkor och erfarenheter. Centralt inom ämnet socialt arbete är också att studera orsaker till och konsekvenser av sociala problem såsom dessa kan förstås på individ-, grupp- och samhällsnivå. Viktigt är också att studera hur olika insatser utformas i syfte att förebygga eller avhjälpa sociala problem. Socialt arbete är huvudämne på grund-, avancerad och forskarnivå.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av undervisning inom socionomprogrammet, men undervisning inom institutionens samtliga utbildningar kan bli aktuellt. Det mesta av institutionens kursutbud riktar sig till blivande eller redan verksamma socionomer och kombinerar därför teoretisk kunskap med professionskunskap.
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning.
Behörig till anställningen är den som avlagt doktorsexamen i socialt arbete eller inom närliggande ämne samt visat pedagogisk skicklighet.
Bedömningsgrunder
Vid tillsättningen kommer vi att fästa särskild vikt vid ämneskunskaper samt pedagogisk erfarenhet i relation till de undervisningsbehov som framförallt finns inom socionomprogrammet.
Praktisk erfarenhet av professionellt socialt arbete är meriterande och kommer att vägas in i bedömningen.
Allmän lämplighet med avseende på den utlysta anställningens innehåll. Särskild vikt fästs vid att den som anställs har förmåga att kunna samarbeta med personer, internt och externt, samt att vara med och driva utvecklingen av institutionen för socialt arbetes utbildnings-, projekt- och forskningsverksamhet.
Anställning
Vikariatsanställning 6 månader.
Anställningen är placerad vid Institutionen för socialt arbete.
Tillträde enligt överenskommelse.
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta viceprefekt Therése Wissö, therese.wisso@socwork.gu.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare Anna Wettler, anna.wettler@socwork.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Till ansökan skall bifogas:
• Personligt brev med motivering till varför du söker anställningen
• Meritförteckning/CV
• Lista över åberopade publikationer, sammantaget högst 10 pedagogiska eller vetenskapliga skrifter.
• Tjänstgöringsintyg
• Examensintyg
• Övriga handlingar som du som sökande vill åberopa
De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:
Göteborgs universitet, Institutionen för socialt arbete
Att: Anna Wettler
Box 720
405 30 Göteborg
Ange referensnummer PAR 2024/991 på kuvertet.
Ansökan ska vara inkommen senast: 2024-11-25
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu
Universitets- och högskolelektor
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 56 000 studenter och 6 600 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.Institutionen för socialt arbete finns vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Vi har drygt 130 anställda och vi ger såväl socionomprogram som mastersprogram i socialt arbete och mänskliga rättigheter, övrig vidareutbildning och utbildning på forskarnivå. I en expansiv och dynamisk miljö, vilken kännetecknas av ett stort samhällsengagemang och omfattande internationella kontakter och samarbeten genom olika nätverk och med universitet runtom i världen, bedrivs forskning i socialt arbete inom ramen för ett flertal profilområden.
Institutionen för socialt arbete utlyser en särskild visstidsanställning som universitetslektor i ämnet socialt arbete som kan komma att omfatta del- eller heltidsanställning. Då vi ännu inte kan förutse om behovet kommer att föreligga, sker tillsättning under förutsättning att behov finns. Den exakta omfattningen av anställningarna kommer att avgöras i samband med detaljplaneringen inför höstterminen.
Ämne
Socialt arbete
Ämnesbeskrivning
Socialt arbete inrymmer studier av socialt utsatta människors livsvillkor och erfarenheter. Centralt inom ämnet socialt arbete är också att studera orsaker till och konsekvenser av sociala problem såsom dessa kan förstås på individ-, grupp- och samhällsnivå. Viktigt är också att studera hur olika insatser utformas i syfte att förebygga eller avhjälpa sociala problem. Socialt arbete är huvudämne på grund-, avancerad- och forskarnivå.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av undervisning inom socionomprogrammet, men undervisning inom institutionens samtliga utbildningar kan bli aktuellt. Det mesta av institutionens kursutbud riktar sig till blivande eller redan verksamma socionomer och kombinerar därför teoretisk kunskap med professionskunskap
Behörighet
Behörighet för anställning som lärare regleras i Högskoleförordningen 4 Kap och Göteborgs universitets anställningsordning.
Behörig till anställningen är den som avlagt doktorsexamen i socialt arbete eller närliggande ämne samt visat pedagogisk skicklighet.
Bedömningsgrunder
Vid tillsättningen kommer vi att fästa särskild vikt vid ämneskunskaper samt pedagogisk erfarenhet i relation till de undervisningsbehov som framför allt finns inom socionomprogrammet.
Praktisk erfarenhet av professionellt socialt arbete är meriterande och kommer att vägas in i bedömningen. Allmän lämplighet med avseende på den utlysta anställningens innehåll. Särskild vikt fästs vid att den som anställs har förmåga att kunna samarbeta med personer, internt och externt, samt att vara med och driva utvecklingen av institutionen för socialt arbetes utbildnings-, projekt- och forskningsverksamhet.
Anställning
Särskild visstidsanställning 6-12 månader
Anställningen är placerad vid Institutionen för socialt arbete
Tillträde enligt överenskommelse
Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta viceprefekt Therése Wissö, therese.wisso@socwork.gu.se
Har du frågor om anställningsförfarandet är du välkommen att kontakta personalhandläggare Anna Wettler, anna.wettler@socwork.gu.se
Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:?https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande
Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Till ansökan skall bifogas:
• Personligt brev med motivering till varför du söker anställningen
• Meritförteckning/CV
• Lista över åberopade publikationer, sammantaget högst 10 pedagogiska eller vetenskapliga skrifter.
• Tjänstgöringsintyg
• Examensintyg
• Övriga handlingar som du som sökande vill åberopa
De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:
Göteborgs universitet, Institutionen för socialt arbete
Att: Anna Wettler
Box 720
405 30 Göteborg
Ansökan ska vara inkommen senast: 20254-11-25
Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar individuell lönesättning.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Ansök nu